2013. június 8., szombat

Az orbanikus dinasztizmus évtizede elé

Orbán Viktor lassan eléri, hogy minden kockakőnél lefotózzák, megszólaltassák, és körbevegyék a mikrofonállványok. Ebben az árvízi helyzet jelentős segedelemmel szolgált. Olyan lehetőséget teremtve, hogy pártszóvivőtől a vízügyi szakpolitikusig mindenféle szerepben feltűnhessen a kormányfő. Tarkítva ezt azzal, hogy időt szakított egy alapkő letételére pénteken a Bridgestone tatabányai gumiabroncsgyárának bővítését célzó beruházás kezdeteként. Természetesen interjút is adva. A 24 Óra Komárom-Esztergom megyei napilapnak. Remélhetőleg a nagy emberekre jellemző felhős mélabúval a homlokán, ha már uralmának évtizedéhez kért támogatás az interjúban.

Elhangzott ugyanis az az azóta több helyen is idézett mondat, hogy „Továbbra is tartom azt a vállalásomat, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk 10 év alatt. Ha kapok tíz évet a választóktól, akkor meg is fogom csinálni”. Ami alighanem azonnal feltűnt mindenkinek az az, hogy olyan vállalást tartalmaz, amiből jelenleg igen szerény az arányos megvalósítás. Egyben egy olyan időpontra csúsztatva ki a megvalósítást, amiről egy kormányváltás után azt lehet mondani, hogy megcsináltuk volna, ha ez a gaz ellenzék le nem vált. Látszólag, tulajdonképpen, érdekeltté válva a választás elvesztésében, mivel akkor esély sincs az ígéret számonkérésére. Ugyanakkor ennek ellentmond az időperiódus, ami alatt ezt meg szeretné tenni. A tíz éves periódus ugyanis jócskán túlmutat még a következő választási cikluson is. Szinte borítékolva azt, hogy a következő választást Orbán Viktor szerint megnyerik, és egyben módosítják majd a választási törvényt. Másként ugyanis nem igazán jön ki az évtized.

A jelenlegi választási ciklusok ugyanis négy évre adnak mandátumot a kormányzó pártoknak. Nem egyes embereknek, hanem pártoknak. Tíz év néggyel nem igazán osztható maradék nélkül. Tehát Orbán Viktor egyértelműen a választási ciklusok megnyújtására készül. Ugyanakkor teljesen világos, hogy nem a pártjának kéri az időt, hanem saját magának. Jelezve ezzel azt, hogy alapvetően kivonja magát a pártokon alapuló demokratikus rendszer hatálya alól. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy a Fidesz-ben szünik meg teljesen a pluralizmus és véleményszabadság, vagy Orbán Viktor át kíván-e térni az általa oly régóta vágyott prezidenciális rendszerre. Márpedig az is teljesen világos, hogy az utóbbi esetben még formálisan sem kell a továbbiakban foglalkoznia a korábban tett ígéretekre. Gondoskodhat arról, hogy ne legyen, aki komolyan kérdőre meri vonni. Akár a párton belül, akár azon kívül. Miközben semmi akadálya nem lehet annak sem, hogy biztosítsa az akár örökletes uralmat. A vágyott tíz év sok törvényi változtatást tehet lehetővé. Az említett hatalom kialakításának utolsó akadályait is eltörölve. Akár magának biztosítva a hatalmat, akár egy oligarchikus rendszer tagjain belül.

Az utóbbi előkészületei, az oligarchikus rendszer kialakításának alaplépéseit már jócskán a gazdasági botrányok előtt megtapasztalhattuk. Elsősorban az oktatáspolitika, a közoktatás irányítási és finanszírozási rendszerének átalakítása, környékén. Arccal a szolganemzet felé. Elvégre az uralkodó rétegnek szüksége van a kiszolgálók hadára is. S mindkettőt az iskolában lehet legjobban felkészíteni a leendő feladatra.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése