2013. június 7., péntek

Állami koldusmaffiáról álmodik az Emmi?

Murillo: Fiatal koldus
Forrás: platea.pntic.mec.es
Katasztrófahelyzetben, veszély esetén nagyon jelentős tényező lehet az emberek szolidaritása. Az, ami a másik megsegítését teszi a cselekvések középpontjába. Az, ami azt mondatja: segíts, és ne mérlegelj. Nélküle sok helyzetet talán át sem vészelt volna az a nemzet, melynek vezetőitől nemzeti barackfára, nagyképűen szájtépő észosztásra, illetve fullajtárjaiktól némi buzizásra telik csak mostanában. No meg persze arra, hogy az emberek szolidaritását is megadóztassák.

Mert mi másként lehetne értékelni azt az intézkedést, amely az államtól független adományvonalak letiltását célozza. Beterelve egy központi számlaszámra minden pénzt, amit az emberek jóhiszeműen, és önzetlen jó szándékkal ajánlanának fel egy szervezetnek, amelyről elhiszik, hogy segít másokon. Az már csak a helyzet pikantériája, hogy a központi számlaszám felett az embereket csak erőforrásként kezelő minisztérium, az Emmi gyakorol majd felügyeletet. Az a minisztérium, melynek vezetője a közpénzekből finanszírozott állami díjak esetében már kétszer is „tévedett” az odaítélésről. Olyanoknak juttatva a díjat, akik az emberek megkülönböztetését, a diszkriminációt helyezik szellemiségük centrumában. Miközben a szolidaritás, a katasztrófa-adomány pont az ellenkezőjéről szól. Így, még akkor is problémás lenne Balog Zoltán minisztériumának részvétele az ügyben, ha a központi kasszában megbíznánk. De legalább őszinte. Elvégre más a minisztérium neve is jelzi, hogy az embereket a kormányzat csak erőforrásként, alattvalóként, a saját igények kielégítésének eszközeiként kezeli.

Miközben persze ott van a bizalmi tényező. Márpedig joggal lehet a bizalomból deficit a korábbi tapasztalatok alapján. Például annak alapján, hogy ahogy a vörösiszap károsultjainak megsegítését intézte a kormányzat. S ez a kormányzat, hiszen a Magyar Kármentő Alapba (MKA) befolyt pénzek jó részének elvonása, bizonytalan felhasználása 2011-es hír. Ahogy még emlékezhetünk arra is, hogy milyen teljesítményt volt képes nyújtani a központi szolidaritás márciusban, a hó-káosz idején. Nem kisebbítve egyetlen ember valós teljesítményét. Azt, amit akár a központilag biztosított eszközpark, szervezéshiány dacára, helyileg „leadott”. Személyes szolidaritásból, tenni akarásból, emberségből. Holott az állami szolidaritás azt is jelenti, hogy a központilag fizetett adóból központilag fizetnek olyan szervezeteket, amelyeknek egy késve küldött sms-üzenetnél többre futja.

Szélesebb körben, és csak a személyes katasztrófák szintén pedig olyan állami rendszerre, amely nem kilométeres sorokat eredményez az ételadományok osztásakor. Mely ételosztásokat jórészt szintén nem a központi költségvetésből finanszírozzák. Ellentétben azzal a rendőri fellépéssel, mely a sorban állók igazoltatásában merül ki. S persze abban, hogy az Emmi szélsőjobboldali kitüntetettjeivel szimpatizáló szervezet eskütételét felvigyázza. Miközben az ételosztó szervezetek olyan adományokból tudnak működni, amelyeket most az állam be kíván csatornázni a költségvetésbe. Elérhetetlenné téve a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és az Ökomenikus Szeretetszolgálat adományvonalait. Mondván: a kormány majd eldönti mikor, mire költi a befolyó pénzeket. Árvíz idején hivatalból nem lesznek éhezők, rákos gyerekek, és senki más, akinek kellhet a segítség, míg Orbán Viktor szúrós szemekkel osztja ki a habokat. A következő lépés talán a különböző egyházak és civil szervezetek közvetlen megsarcolása lesz. Először csak a katasztrófahelyzetre hivatkozva. Később pedig állandósítva, életbe lépve „felejtve” a vonatkozó szabályokat.

Akár arra hivatkozva, hogy az ország a permanens szabadságharc permanens katasztrófahelyzetében leledzik. Szükségessé téve egyfajta állami koldusmaffia működtetését. Törvényileg biztosítva, hogy az adó után immár a szolidaritása se lehessen valakinek akárkié. Töretlenül haladva a társadalom atomizálása, a valós szolidaritás megölése felé a nemzeti összetartozásról csak papíron felolvasva megemlékezni képes vezetés zászlaja alatt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése