2013. június 4., kedd

Ügynöközéssel az árvíz ellen

Aki öngólban is jobban teljesít
Forrás: sikerado.hu
Sokan azt hihetnék, hogy a 2014-es választások még elég messze vannak. Elég messze ahhoz, hogy addig még sok víz lefolyjék a Dunán. Főleg, ha olyan mennyiségben jön, ami még az Országház összedőlésének lehetőségét is felveti a környékének jelen, széttúrt, állapotában. Az ember, gyarló módon tehát azt hihetné, hogy a kormánypártnak kisebb gondja is nagyobb annál, mintsem egy szerintük marginálisnak látni vágyott párt kezdeményezéseivel foglalkozzanak. Ám, mint azt a választás tisztaságának kérdésköre jelzi, nem így van.

Zsigó Róbert, a Fidesz éppen szabad idővel rendelkező szóvivője el nem mulasztotta volna ugyanis, hogy ne ügynöközzön kicsit az alternatív választási bizottság feloszlatásának követelése kapcsán. Annak alapján, hogy Rytkó Emília korábban állítólag ügynök volt. Lehet, hogy így volt, és lehet, hogy nem. Az azonban biztos, amire a Varánusz szerzője is felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz-nek egyszerűen elfogyott a morális alapja bárminemű ügynöközésre. Egyszerűen azért, mert amikor Schiffer András, az LMP színeiben, „Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről” címmel beterjesztett egy nyilvánosságra hozatali kezdeményezést az leszavazták. Nem is akárkik, és nem is akármennyire. Miközben a lekomcsizott és leügynöközött pártok, illetve képviselők az MSZP és a DK színeiben a tiszta vizek pohárba öntése mellett tette le a voksot. A leszavazók között gyakorlatilag minden olyan Fidesz-képviselő ott van, akinek lehet szava a miniszterelnök mellett. Beleértve Pokorni Zoltánt is, akinek szavazata a korábbi, könnyes magánszámának emlékét őrizve különösen furcsa lehet. Viszont árulkodó arról, hogy az „emberarcú fideszes” pontosan olyan elvakult pártkatona, mint bárki más a környéken,.

Beleértve persze Zsigó Róbertet is, akinek most az a legnagyobb problémája, hogy a közvélemény nem tudhatta azt, amit az ő közreműködésével tart titokban a pártja. Ráadásul az a bizonyos ügynökmúlt az, ami egyébként is egyre kevésbé érdekes. Az érintettek kora miatt is, de azért is, mert mára bármilyen iratba betekinthetett az, aki azzal akarta volna sakkban tartani bármelyik kollegáját. Olyan ez, mint Trianon. Be kellene sorolni a történelem részének, és emlékezve meghaladni. A jelen bajaiért mindig másban, más korban, és más emberekben keresni a hibást valahogy ovis viselkedés. S nem az egykori OVI-ra (Országos Választási Iroda) és Rytkó Emíliára gondolok ezúttal. Sokkal inkább a kisdedovó nagycsoportjára, Még akkor is, ha a Fidesz valahogy jobban szeretné, ha ők lehetnének a királyok a kiscsoportos alattvaló-polgárok között. Talán ezért is zavaró számukra az, ha valaki rajtuk kívül is meg akarná figyelni a választások tisztasági fokát. Nem is először vonulva be duzzogva a sarokba ennek kapcsán. Már egy hónapja is maffiabaloldaliztak az alternatív választási bizottság ürügyén. Csak közben ezt a kiszólást a trafik-mutyi öngólgyanússá tette. Az ügynöközés most fordult be a Fidesz kapufája mellett a háló közepe irányába.

Ugyanakkor az egész alternatív irodásdi, mint arra emlékezhetünk, a Fidesz ötlete volt annak idején. Annyira, hogy nem is csak egy megfigyelő-testületet működtettek, hanem szavazatszámlálásra hoztak létre alternatív irodát. Zsigó Róbertnek tehát nem csak a saját ügynökös szavazását felejtették el elmondani a jelenlegi megnyilatkozása előtt. Azt is elfelejtették vele közölni a főnökei, hogy a 2010-es választások során a Fidesz legalább annyira belefolyt az alternatív ügyekbe, mint amiért most sápitozik. Hasonlóan ahhoz, mint ami mással tekintetben is bepróbálkoznak. Elvégre lassan a nevetségesség szintjére süllyed az, hogy amennyiben Bajnai Gordont felmenti a bíróság libaügyben, akkor üres jogászkodás folyik. Míg akkor, ha a Fidesz-elnök nyilatkozik úgy, hogy majd „a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot”, az rendben van. Alkalmasint az említett kijelentés a 2006-os választás, az akkor életben volt választási törvények megsértése, kapcsán hangzott el. Jelezve, hogy a Fidesz vezetőjét a törvények betartása nem igazán feszélyezte. Azóta maga hozza, hozatja magának a törvényeket. Amiket persze sokkal könnyebb betartania, mint azokat, amiket más hoz és Orbán Viktort is korlátozhatja.

S persze nem árt arra is emlékezni, hogy Orbán Viktor azokat a 2006-os választásokat elbukta. Bánta is a főváros, és a TV-székház a vezér haragját. Aligha lehet véletlen, hogy miközben a Fidesz szerepét a választásokban, az ügynökmúltak titkolásában igyekeznek feledni, a 2006-os eseményeket igyekeznek előcibálni. Mintegy előre figyelmeztetve arra, hogy mi következhet akkor, ha mégsem sikerülne nyerniük. Holott a választás befolyásolásának egyik eszköze is lehet az, ha előre igyekeznek félelmet kelteni. Arra az esetre, ha veszítenének. Figyelmeztetve,hogy akkor ismét az utcákra viszik maradék híveiket és flaszter utcán nem marad felkapatlanul.

De addig még tényleg sok víz lefolyhat az árhullámban. Azok a flaszterkövek lehet, hogy ki is mosódnak a nagy felkészülés következtében. Mert bár átvitt értelemben Dunát lehetne rekeszteni az ostoba, és öngólgyanús megnyilatkozásokkal, a valóságban a gátak jobbak. Azok a gátak, amikkel szemben nem igazán van alternatíva. De amely gátakkal azért van pár gond. S persze Bajnai Gordon anarchista munkatársai ott ólálkodnak ürgebőrben, miközben esőtáncot lejtenek a nagyobb árvízért. Miközben az ez utóbbit komolyan vevők nyúljanak ki álmosan a gyógyszerükért.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése