2013. június 10., hétfő

Köztájékoztatás miniszteri tojásokkal

A címmel kapcsolatban sietek leszögezni, a nyájas olvasók jóindulatának elnyerése érdekében, hogy szó nem lesz a miniszter nemiségéről. Szó szerint tojások fognak szerepelni, valamint tojásokkal kapcsolatos hírek. Mert történt, hogy Balog Zoltánt meghajigálták a hazai roma-politika okán tojással. Nem itthon, hanem Zürichben. A hírt először alighanem a Gépnarancs, majd annak anyagát átvéve a Propeller tette közzé. Ami azonban biztos, hogy a kormányzati sikerpropagandában különben oly serénynek tűnő MTI nem igazán tartotta terjesztésre érdemes hírnek az eseményt.

Mármint nem a konferenciát, hanem a tojáshajigálást. Később természetesen egyre több helyen figyeltek fel a zürichi hírre. Érthetően. A hazai hírterjedés analízisét mellőzve inkább azt érdemes figyelni, hogy felértékelődött a kormányzattól gyakorlatilag független sajtófigyelés szerepe, és a blogszféra jelentősége a hír-, és vélemény-publicisztikában. Alkalmasint érthetővé téve a megrendszabályozására irányuló, fel-felhorgadó, kormányzati igyekvéseket. S ez akkor is igaz, ha a külföldi források is folyamatosan pontosították az első híreket. Nagyjából azon a ponton húzva meg a határt, hogy Balog Zoltán-t a z előadótermen belül próbálták megkínálni néhány tojással, vagy még a folyosón. A rendőrség ugyanis közbelépett, és érthető okokból, a politikusnak kijáró védelem biztosítása érdekében, közbelépett. Eltávolítva a különben tényleg szűk tüntetői kört, és kihallgatásokat foganatosítva az ügyben. Talán elfelejtették közölni velük azt, hogy a tojások hajigálása bizonyos körökben a kultúrált véleménynyilvánítás kifinomult eszköze. Amikor Demszky Gábor megdobálása történt az akkori ellenzékhez, a mai kormányzathoz közeli, véleményalkotók részéről, akkor legalább is erre jutottak az eljáró hatóságok.

De hát Svájc nem Magyarország. Nem ismerhetik az itteni szokásokat, melyekhez a miniszter szocializálódott a kormányzati munka során. Így aztán a helyi eljárásjog alapján úgy vélhették, hogy egy konferencia meghívott előadóját nem illik ilyen fogadtatásban részesíteni. A hírek természetesen ettől még élik a maguk életét. A már említett első hazai hírekben nem igazán olvasható, hogy az előadást szakította volna meg a tojásdobálási kísérlet. Egy konferenciát ellenben az is meg tudhat zavarni, hogy az előadásra igyekvő előadónak szeretnék röptében szervírozni a reggelit. A HVG-n megjelentek azóta már annak a cáfolatát is tartalmazzák, hogy Balog Zoltán előadását zavarták volna meg a galád tyúkszomorítók. Ahogy a hír interpretációjában a 444.hu közölte korábban. A cáfolat egyébként Oplatka Andrásnak, az NZZ volt magyarországi tudósítójának, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzorának, az MTA tagjának a levelén alapszik. Mely azt tartalmazza, amit a 444.hu-n is olvasni lehet. S amely nagyjából azt fedi le, hogy bent a teremben már nem dobáltak. Tehát megcáfolja azt, amit nem is igen állítottak az első hírek sem hazánkban. Ehhez a cáfolati koncepcióhoz zárkózott fel Balog Zoltán is, amikor a elmesélte a saját verzióját a történtekről. Eszerint senki sem zavarta meg az előadását. Külön kiemelve, hogy milyen pozitív hatással volt a hallgatóságra az a bejelentés, ami az iskolákban tanítandóként veszi tananyagba a cigányság eredetét és kultúráját. Mely utóbbival kapcsolatban persze még emlékszünk a, felmentés elmaradása miatt a kormányzati felfogással alighanem rokon, nagyköveti álláspontra Jeszenszky Gézától.

De tudomásul vesszük, hogy Balog Zoltánt az ilyen tiltakozások nem rengetik meg töretlen, az általa átadott kitüntetésekkel jól mérhető, szellemiségében. Ahogy a miniszter előadástartó képességében sem. Bár a tiltakozó akciók jelzésértéke sem okvetlenül a fejvadászi pontosságtól függ. A tiltakozást aligha az minősíti, hogy sikerült-e eltalálni a minisztert, illetve, hogy a pulpitust elérték-e közben a tiltakozók. Nyilvánvaló, hogy a kiváltó okot sem változtatja ez meg. Van persze olyan is, amikor számítanak az ilyen apróságok. Például egyes számítógépes kalandjátékoknál fontos, hogy a célszemély eléri-e a kontrollpontot, és még az előtt sikerül-e eltalálni? Illetve sikerül-e eltalálni egyáltalán? De az egy másik történet. Még akkor is, ha már korábban lehetett olyan érzésünk, hogy a politika, és benne Balog Zoltán minisztériuma is, egyfajta kalandjátékot játszik, illetve játszat az ország polgáraival. Ennek persze lehet egyfajta mellékkörülménye a hivatalos hírcsatornák nem teljesen szűretlen információközlése, illetve a nem közöltek cáfolatának közzététele. Azonban a mindennapokban mégis jobb lenne, egy olyan hírközlés, amit nem kell jószerivel azonnal külső kontrollnak alávetni ahhoz,hogy el merjük hinni az állításait. Talán még az Emmi is megszabadult volna egy utólagos, és ezáltal mindenképpen kínos magyarázkodástól. Bár Balog Zoltán kitüntetési bakijai után talán már rutinból veszik ezt a magasságot. Ott lent, valahol a negatív tartományok egyikén.

Andrew_s

Frissítve: 2013.06.10. 09:30

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése