2013. június 1., szombat

Üzleti (hi)(í)télet az óvszer mibenlétéről

Koton-stop a CBA-ban
Forrás: 444.hu
A KDNP sajátos viszonyrendszere a humán szaporodásbiológia kérdéskörét, az az a szexualitást, illetően szinte már közhelyszámba megy. Azt a hírt is belepte már a por, amelyek az általuk delegált oktatáspolitikus szűznemzést preferáló tanelveiről szóltak. A nemzeti vegyesbolt-hálózat, a CBA kapcsán azonban lehet, hogy éppen most fog elindulni egy új fogalomdefiníciós mozgalom. Ezt, no meg a fejekben kavargó káoszt, és prüdériát vetítette előre, illetve ki a 444.hu tegnapi híre az óvszervásárlás korlátozásáról.

A hír arról szólt ugyanis, hogy a CBA egyik üzletében megjelent az a tábla, miszerint trafikárút, szeszesitalt, és szexuális segédeszközt 18 éves kor alatt nem szolgálnak ki a vásárlóknak. Mondjuk, a napi gyakorlatban természetesen sokan tudnának példát sorolni arra, hogy önmagában a kezdeményezés is miért falra hányt borsó. Alig valószínű ugyanis, hogy egy fiatalkorú ne tudna megkérni egy-egy ismerőst a cigaretta és vodka beszerzésére. Ahogy épelméjű szülő inkább megveszi az óvszert a gyermekének, mintsem bőr-, illetve nőgyógyászhoz hurcolja egy osztálykirándulás után. Azonban, mint arra a 444 tudósítója is rámutat, az óvszer nincs törvényileg korhoz kötve. Egészségügyi okokból, különben, teljesen ésszerűen. A nem annyira szexuális eszközök beszerzési forrásaként ismert üzlethálózatban ellenben én még egyetlen eladó guminőt sem láttam. Így teljesen meg tudtam érteni azt a megütközést, ami az óvszer segédeszközzé nyilvánításakor érinthette meg a vásárlót. Alighanem ezt érezhette meg a CBA közbeszédfelelőse is, mivel a mai korrekció szerint mégis csak lehet majd korhatár nélkül óvszert kapni.

Ez azonban mit sem von le a definíciós csapda értékéből, mivel egy törvényt igen könnyen lehet manapság változtatni. Ami tehát ma nem szexuális segédeszköz, az holnap hirtelen azzá is válhat. Így aztán meddővé válhat a boltigazgató igyekezete a bolt dolgozóinak segédeszközügyi felvilágosítására. Nem feledve persze, hogy a bolt dolgozóit sem kívánnám hülyének tekinteni. Ahogy azt sem tételezném fel könnyű szívvel, hogy maguktól ne ismernék az óvszer üzemszerű felhasználásának módját, és ifjúságvédelmi szerepét. Amikor tehát arról olvasok, hogy egy alighanem központilag kiosztott tábla alatt ebből gond adódik, akkor nehéz az ott dolgozókban, vagy akár az üzletvezetőben megtalálni az ügyeletes idiótát. Könnyen lehet ugyanis, hogy amikor a prüdériát hirdető kormánypropaganda facsarodik elő a vízcsapból, és a munkaadó kormány-közelisége közhelyesen ismert, akkor egyszerű önvédelemből következik be a vélt normák túlteljesítése. Hasonlóan ahhoz, amit a diákmegmozdulások kapcsán írtam a csinovnyikokról. Lévén a CBA-ban is emberek, adott esetben egzisztenciálisan kiszolgáltatott, és megfélemlíthető emberek dolgoznak. Az említett jelenség tehát egyfajta közhangulati hőmérőként is tekinthető. Mégpedig olyannak, ami jelenleg erősen a fagyponthoz, a józan észt is felülíró remegéshez közelít.

Miközben persze az adott tábla megjelenése is figyelemre méltó. A CBA-boltokban ugyanis alkohol-, és nikotintartalmú szerek eddig is kaphatóak voltak. Az ezekre vonatkozó figyelmeztetés tehát teljesen érthető. Ehető bugyit, vibrátort, a már említett guminőt, szopóálarcot, és hasonlókat eddig még nem igazán lehetett látni az elsősorban háztartás-közeli holmikról ismert üzletekben. A kibővített kitáblázás tehát jelezheti, hogy az óvszert fogják belobbizni a segédeszközök közé. Talán azzal az ideológiával, hogy károsan befolyásolja a népszaporulatot. Esetleg ezt követően a következő párválasztó pártrendezvényen már el is kobozzák, ha valaki be akarna csempészni egy hímtag-burkolót a bulira. Ebben az esetben a CBA vezetői, az említett tábla megfogalmazásával csak azt jelzik, hogy ők már tudnak valamit.

Ahogy előrejelzés értéke lehet a táblának egy másik forgatókönyv esetén is. Akkor, ha a CBA termékpalettájának bővítésére kerül majd sor. Akkor, ha nem csak fásultra fáradt alkalmazottak, hanem igazi pótszerek gumiarca fog majd visszanézni a vásárlóra a nemzeti dohány- és szesz-centrumok sorába sorolódó üzletekben. S akkor kitehetik a Varánuszon már elő-vizionált cégért is: Nemzeti Kotonáruház. A ma látszólag értelmetlen táblácska szerkesztőit tehát ne becsüljük le. Csak jót akart. Betölteni azt a kommunikációs rést, amit a kormányzat oldaláról csak az aktuális mutyit lefedő törvények kihirdetésével látnánk bebetonozva. Addig meg vegyük tudomásul, hogy a kormányzati prüdéria hitéleti ítélete hatotta át az óvszerek birodalmát.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése