2013. június 3., hétfő

Felkészültünkben jön a víz

Ez még csak csőtörés
Fotó: EISimay
A rendkívüli időjárás komoly károkat tehet emberben és eszközökben egyaránt. Már a márciusi rendkívüli hó-helyzet megmutatta, hogy utólag kikocsikázni valamivel egyszerűbb, mint lapátolni a havat. Most itt áll az ország és benne a főváros egy komoly gondban. Ismét a vízzel van baj. Csak most nem szállingózik, hanem ömlik. A Dunán lefele. Árhullám képében. Rendkívüli magasságú tetőzésekkel az előrejelzésekben. Pintér Sándor belügyminiszter szerint azonban felkészültek erre a rekordra is. Csak az a kérdés, hogy a Duna tud-e róla.

Az ugyanis igencsak kevés lesz felkészülés gyanánt, ha a valóságban majd csak az SMS-küldési képességről derül ki, hogy működik. Ahogy azzal se sokan lesznek kint a vízből, ha menetkészen tartanak majd egy motorcsónakot, amin majd Orbán Viktor körbejárja a Parlamentet. Felszedve az éppen arra spontán fuldokló képviselőket, és közben videó készül arról, amint a belügyminiszter, és a miniszterelnök elbeszélget az alattvalók egy kiválasztott csoportjával. Az látszik ugyanis pillanatnyilag a felkészülésből, hogy a védművek környékén nincs minden teljesen rendben. Pelikán elvtárs úgy tűnik hiányzik a pesti gátak mellől. Azt pedig már korábban megállapították, hogy az ország házának épülő mélygarázsát jobb, ha elárasztják, mielőtt bedőlnek a falak maguktól. Ugyanakkor olyan vélemény, kérdés is felmerült, hogy esetleg az egész Parlament megsínyli a mélygarázs és az árvíz összecsapását. Mely összecsapás alighanem komolyabb lehet, mint az egymás talpára hágó talpak körüli felhajtás egy elképzelt barackfa körül ugrándozva.

Az árvíz ugyanis annál azért kicsit komolyabb dolog. S a történelmi távollal ellentétben itt van a nyakunkon. Illetve szinte pillanatokon belül itt lesz. Márpedig a víz, mint arra a történelem, és a költészet is rámutatott már, elég hajlamos úrhatnám módon viselkedni. Nem tisztelve a határokat, és a régmúlt történelmi sértődéseivel folytatott politikai románcokat sem. Jön, lát, és elmossa azt, ami útjába kerül. Az Országház épületéért pedig műemlékileg akkor is kár lenne, ha a benne hozott törvények egy részéért sokan aligha gyarapítanák könnyeikkel az árvizet. A realitások nem teljes figyelmen kívül hagyását mutatja, hogy a főpolgármester már jelezte a kisebb evakuálások lehetőségét. Amihez megvan a címlista Tarlós irodájában. Azt csak remélni lehet, hogy az érintetteknek pedig meg van az a levél, amelyben leírták a pontos felkészülést, a gyűjtőpontok címét, és a szükségszállások is fel vannak készülve arra, ha a kitelepítésekre tényleg sor kerülne. Az árvíz, ellentétben más kitelepítőkkel, nem csönget, hanem „csak úgy” jön.

Nem lenne túl bíztató, ha az utolsó pillanatban derülne ki, hogy a szükségszállások üzemeltetőinek elfelejtenek szólni. Ha kiderülne, hogy takaró nincs, vagy a szállás is víz alá kerülhet. Ahogy az érintetteknek sem lenne jó, ha az utolsó pillanatban kellene összekapkodni a fogkefét. Mert akkor, ha futni kell, akkor bizony futni kell. A víz elől, az életért. Akkor a motorcsónakokra nem azért lesz szükség, hogy egy éppen arra úszó kamionsofőrt lefilmezhessenek, amint a mindenre elszánt kormányfő kezet fog vele. Bár, azt hiszem, sokan megnéznék azt a videót, ami egy teljes műszakot bemutatna. Egy olyan műszakot, Tarr Béla stílusában, amin a nemzetmentő képviselők védik a hont az árvíz ellen. Nem mikrofonnal és zászlóerdő előtt, hanem lapáttal a kézben. Ha egy ilyen videó előkészületei is benne vannak a felkészülésben, akkor üsse kő, meg van a videó is bocsátva. Addig meg tartsuk szárazon a pokrócot, és inkább tartsuk magunkat ahhoz, hogy „magad uram, ha szolgád nincs”. S talán jut majd a szükségmenekülteknek is egy kis forró leves. S talán a rendőrök igazoltatása nélkül is elhiszik, hogy az árvíz nem politikai okból érkezik. A dunai árvíz nem.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése