2013. június 15., szombat

Együtt a Kétbalkezes Pótpárt

Bajnai Gordon láthatóan nekiment a falnak a párt névválasztását illetően, amiben azért az évszám már korábban sem volt túl érthető. Mert munkacímnek jó lehetett a Együtt 2014, de azért mégis azt sugallta, hogy a választások után átalakulnak egy zsák hangyává. Márpedig előbb utóbb eljövend a 2015. év is. A bejegyzéskor azonban ez a probléma megoldódott. Nem jegyezték be a pártot, mivel hasonló néven már találtak sorban állókat.

A konkurensek nem más, mint a Tiner György és Bódás Bianka által bejelentett Együtt 2014 Párt. Az utóbbi hölgy a most Schmuck Andor vezette Magyarországi Szociáldemokrata Párt szóvivője. Mondhatni tehát, hogy családbarát a probléma, mivel a névvita a családon, pontosabban az ellenzéken belül marad. A pikantériája a helyzetnek legfeljebb az, hogy az említett, és Bajnaiéknak most keresztbe fekvő pártot az október 23.-i beszéd után jegyezték be. Óhatatlanul némi pofátlanság-jelleget kölcsönözve az akciónak. Valamint emlékeztetve az internetes domén-bejegyzések világának hőskorára. Amikor is egy felmerülő névre szinte azonnal bejegyzést generált valaki. Aki aztán jó pénzért gondolta eladni a nevet annak, akinek az sokkal jogosabban, például cége neve okán lehetett volna a tulajdona. Amíg tehát Bajnai Gordon és csapata azzal volt elfoglalva, hogy a Milla hagyatékát, és olykor Juhász Péter kijelentéseit magyarázgassa, megelőzték a névbejegyzéssel. Az említett pofátlanság egyébként akkor is igaz, ha az anyagi haszon reményében jártak el a bejegyeztetők. De akkor is, ha ezzel akarták biztosítani saját részvételüket a választási hadjáratban. Ám jogilag rendben van, amit tettek, ha a moralitással lehet is vitatkozni. Hacsak már nem fogalmazzák gőzerővel a névről való ingyenes lemondást beharangozó közleményt.

Bajnai Gordon addig sem vitatkozik, nem ágál, hanem agilis vezetőhöz méltó módon meghátrál. Kijelentve, hogy semmi baj, egy sosemvoltan nyilvános párt elől is meghátrál, és nevet vált. „Együtt – a Korszakváltók Pártja” névre hangolva át magukat. A névvel kapcsolatban továbbra is zavaros lehet, hogy a választás után vajon mi lesz. Mert tegyük fel, hogy a miniszterelnöki csapat minden erőszakoskodása ellenére sikerül megbuktatni a regnáló kormányt. Utána, kormányzati tényezőként kicsit furcsa lesz ez a permanens korszakváltás. Majdnem olyan „jó”, mint Orbán Viktor permanens forradalma. Arra meg fogadni lehet, hogy a rövidítésben megjelenő labdát lelkes kormánypártiak olyan erősen fogják lecsapni, amennyire csak bírják. Bár úriember biztosra nem fogad. Viszont a labda nagyon magas. Lehet tippelni, hogy az EKP rövidítésből mikor, mennyi idő alatt lesz „Együtt a Kommunisták Pártja”, vagy „Együtt a Kézpénzért” mozgalom. Nyilván nem a hivatalos retorikában, hanem az elejtett megjegyzésekben, parlamenti odamondogatásokban, fórumbejegyzésekben. Valószínűsítve azt, hogy tényleg külön kreatív csapat foglalkozhat a lehetőségek elrontásáért. Arról a mellékkörülményről sem feledkezve meg persze, hogy a nagy nehezen, nem egyszer a szél ellenében kialakított arculat is szinte teljesen mehet a levesbe.

Azt ugyanis sikeresen el lehet érni, hogy beszéljenek a pártról. Fognak is. Azonban a választásokhoz közelítve talán nem a legelőnyösebb a név-váltás. Azt már kevésbé lehet elérni, hogy szinte azonnal átálljon mindenki fogalmi készlete az éppen aktuális névre. Nem véletlen, hogy amikor a Fidesz tagjai rájöttek a korukra, akkor a nevet megváltoztatva azonos rövidítésként hagyták meg az önálló betűszóként élő nevet. Alkalmasint most ennek a Fidesznek a tagjai, vezetői foghatják a pattogatott kukoricát, az üdítőt, és hátradőlve röhöghetnek az előadáson. Az arénában izzadó ellenzéket figyelve, amint éppen leszámol saját magával. Lassan tényleg egyetlen következetesen emblematikus vezetőt, Gyurcsány Ferencet hagyva meg potens kihívóként. Aki azonban előre bejelentette, hogy nem kíván miniszterelnök-jelöltséget. Az ellenzék tehát a kétbalkezes, a nem-jelölt, és a celeb triójára korlátozódik jelenleg.

Persze lehet azon vitázni, hogy a DK mennyire lehet kihívója a Fidesznek, és mennyire azonosítható akár Bajnai Gordon mozgalmával, akár az MSZP-vel az a célkitűzés-csomagja, amit publikál. De azt azért lehet látni jelenleg is, hogy eddig Gyurcsány Ferenc volt az, aki eredménnyel volt képes meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktort. Igen, azon az elhíresült TV-vitán, ami után a jelenlegi kormányfőnek jól fejlett vita-, és Gyurcsány-fóbiája alakult ki. Így, az említett hármasból lehet, hogy a nem-jelöltet kellene rábeszélni egy jelölésre. Arra, hogy jelöljön valakit a posztra, mielőtt a választások előtt nem marad más az ellenzékből, mint az egymással perlekedő porszemek zizegése a szélben.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. Ugyan már, a rövidítés egyértelműen KoPár lesz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végül is :-) Bár a seregben anno ennek is volt valami izés feelingje :-)

      Törlés