2013. június 18., kedd

Varga Mihály gatyamadzagja

Varga Mihály bejelentette az első komolyabb csomagját, mely alapos megszorításokkal érkezik. Végső soron ténylegesen felzárkózva a nagy pénzügyi mesemondók sorába, és ezzel töretlenül haladva az elődje által kijelölt úton. Még bejelentéseiben sem ragaszkodva az igazság minden rétegének kifejtéséhez. Ezt jól mutatja az, hogy a bankszövetség még a csomag bejelentésének a napján meghazudtolta Varga Mihály számos kijelentését. Ami azért nem okvetlenül szolgálja azt, hogy fokozza a pénzügyi kormányzatba vetett bizalmat.

Márpedig az ország gazdasága igencsak rá lehet szorulva erre a bizalomra. Az ugyanis szinte közhelyszámba megy, hogy a pénzügyi szektor az, ami biztosíthatná a hitelt azokhoz a beruházásokhoz, amelyek a valós foglalkoztatás növekedéséhez is elvezethetnének. Mármint országon belül. Aminek a jelentőségét a külföldi beruházókat megtizedelő külpolitikai bakik értékelhetik fel. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ebben a szektorban viszonylag magasak a fizetések, és alapvető a magasabb képzettség és a nyelvtudás megléte az alkalmazottaknál. Az itt kialakuló munkanélküliség egyrészt magas létszámarányos fogyasztás-visszaesést, másrészt fokozott elvándorlást generálhat. Ezekre persze az orbanizmus öntudatos híve, és a populista szlogenek nagybani fogyasztója csak legyint. Azzal, hogy „menjenek csak a népnyúzó csirkefogók”. Azonban talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy mennyiben használ az ország jövőjének, ha a képzett, innovatív gondolkodásra képes, és esetleg több ország kultúrája felé is nyitott emberek távoznak. Ezen nem csak Varga Mihály csomagja kapcsán kellene elgondolkodni. Akkor persze, ha a jövőcél túlmutat a vályogvetős, Turul-nosztalgiás sóhajtozáson.

Az éppen aktuális megszorító-csomagra visszatérve, a kormányszóvivő már a bejelentést követő nap kora reggelén szükségesnek tartotta csökkenteni annak újdonságértékét. Érthető módon igyekezve csökkenteni a bejelentés szubjektív súlyát. Bízva abban, hogy a lekicsinylőn legyintős kommunikáció könnyebben lenyelhetővé teszi az a békát, amit felszolgált a pénzügyminiszter. Miközben a túlzottdeficit-eljárás alóli végleges mentesülés varázsszavát duruzsolja. Kiemelve, hogy az újabb megszorítások értelme egy olyan tartalékalap létrehozása, amely az ez alóli tartós kikerülés záloga. Ezzel különben elismerve azt, hogy a kormányzat minden eddigi intézkedése alkalmatlan volt a stabilitás biztosítására. Ha ugyanis valóban egy önfenntartó növekedési pályára állt volna a gazdaság, akkor nyilvánvalóan a növekedéstől, és nem egy rendkívüli puffer-alaptól kellene várni a csodát. Varga Mihály új csomagja tehát egy menetben cáfolja sikeresen a győzelem-mesés kormányfői szövegek egészét. Alighanem egy olyan szereposztás mentén, ami neki osztja ki a csendes ítélet-végrehajtást a miniszterelnöki öndicshimnusztól zengő hordó árnyékában.

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy miközben a pénzügyi szektorban hagyott pénzeket alapvetően az elvárható haszon mozgatja, a központi alapok szétosztását az önkény is szabályozhatja. Alkalmasint a választások előtt biztosítva egy olyan tartalék felhalmozását, amit kivonnak a gazdasági szabályszerűségek hatálya alól. No meg a gazdasági törvények alól is. Szabad felhasználást téve lehetővé akár a népszerűség fokozására, akár az üzletfelek újabb forrásokkal való lefizetésére. S persze akár újabb Békemenetek indítására. Például annak érdekében, hogy fenntartsák azt a társadalmi közérzeti stresszt, ami segítheti az újraválasztást. Az ugyanis, hogy mit mond a kormányzat egy intézkedésről, az az égvilágon nem jelent semmit. Maga Orbán Viktor jelentette ki, hogy semmit sem számít, amit mondanak. Ez esetben egy olyan pénzügyi alapról, aminek igencsak jelentősnek kell lennie. Ha ugyanis legalább nagyságrendben nem közelít az államháztartási hiányhoz, akkor önmagában értelmetlen lehet az a kijelentés, hogy alkalmas lenne annak pufferelésére. Így Varga Mihály kijelentése nyomán biztosak lehetünk benne, hogy igen komoly pénzek állhatnak majd rendelkezésére a kormánynak a választások orientálására. Mások gatyamadzagának százmilliárdos meghúzása árán.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése