2013. június 16., vasárnap

Arccal a Visegrádi Négyek bűnöspalántái felé

A résztvevő országok elnökei 2009-ben
Forrás: Wikipedia
Az úr, mármint az időszámításunk, 2011. évének első felében hazánk töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Először, és, ha Orbán Viktor így külpolitizál, akkor könnyen lehet, hogy utoljára. Annak ellenére, hogy a jelen politika „eredményei” nem kis részben abból a korszakból eredeztethetőek. Ezalatt az elnökség alatt indította meg ugyanis a kormányfő a nyílt kampányt az EU ellen.

Mondhatni, hogy ennek nyitánya volt az a március idusán elhangzott beszéde, amire joggal kapta fel a fejét sok elemző. A csattanója az volt, amikor egyenlőségjelet tett Moszkva, illetve Brüsszel, valamint az egykori Monarchia császári fővárosa közé. Olyan felvezetés előtt, ami a válság megoldásáról, a valutaalapnak adott kokikról is szólt. Amiről azóta tudjuk, hogy kissé árnyaltabban kell érteni. Az IMF-től sem teljesen köszöntünk el, és a foglalkoztatás is legfeljebb a kivándorló félmillió emberrel és családjukkal javult igazán erőteljesen. De az kétségtelen, hogy a Fidesz hadüzenet nélküli álló-civakodása az EU-val igen jelentős ponthoz érkezett a hazai elnökséghez. Elindulva azon az úton, mely elvezetett az első Békemenet kedvenc szlogenéhez a gyarmatokról. Elvezetve a CÖF-höz, és annak finanszírozási összefonódásához a kormánypárttal. De ez már egy másik történet.

A magyar EU-elnökség idején még csak elindultak azok a folyamatok, melyek mára csak, mint „brüsszeli pofozóbábú” említhetők. A hatalmi törekvéseiben sértődött Orbán Viktor retorikai céltáblájává avatva az Európai Uniót. Amiért pedig érdemes megemlékeznünk arról a bizonyos elnökségről, az nem valami komoly jubileum. Már csak azért sem, mert a kormányfő pávatáncának lépéseit alighanem már ő sem tudja számba venni. Ellenben a valamikori KGST illetve Varsói szerződés romjain létrejött egyik regionális együttműködési formáról mégis érdemes szót ejteni. A Visegrádi Négyek (V4), illetve Visegrádi Szövetség néven ismert szövetségről, melynek Csehország, Lengyelország és Szlovákia mellett tagja Magyarország. A szövetség kezdeti céljai között szerepelt a korábbi totalitárius rendszer maradványainak felszámolása. Ez talán mára nem időszerű a magyar miniszterelnök számára. S nem is ezért nyilatkozott úgy, hogy legfőbb ideje volt a magyar elnökség a szövetségen belül.

Mert a korábban elmondottakkal inkább ez, a szövetség aktuális elnöki tisztének betöltése kapcsolja össze a frissebb híreket. Orbán Viktor szerint azért a legjobbkor veszi át az elnökséget hazánk, mert éppen most indul a növekedés. Ha ez is annyira bizonyul igaznak, mint a 2011-es állítások, akkor nem biztos, hogy felhőtlen lesz az örömünk. De egy másik párhuzam megjelenése is fenyegetheti a holnapokat. Az EU-s elnökség alatt ugyanis annyiszor esett szó az Európai Unióról, hogy nyugodtan ki lehetett kiáltani egyfajta univerzális bűnbaknak. Azért is, amit Orbán Viktor tett, és azért is, amit nem tett. Amikor tehát a V4 elnöksége kapcsán a hírekbe talán többször becsempészik majd a regionális szövetséget, akkor kezdhetünk aggódni, hogy immár a regionális bűnbak szerepére is megtalálta a kormányfő azt a szervezetet amit hibáztatni lehet. Akár már meg is lepődhetünk azon, hogy a dunai árvízért, még nem sikerült a szlovákokban megtalálnia minden vízkórságunk okát. Talán azért, mert Selmeczi Gabriella még mindig keresi Bajnai Gordon és az esőtáncosok titkos szövetségét. Esetleg azért, mert mégsem akar a Fidesz minden szélsőséges kártyát maga kijátszani az asztalra.

De talán az, ami késik, nem biztos, hogy múlik. Így egyáltalán nem biztos, hogy Orbán Viktor pennaforgatói már nem acélozzák az új elnökségre a bűnösöket soroló új beszédek vázait. Azokat, amiből majd nem csak azt tudhatjuk meg, hogy milyen képzavarral lehet Brüsszelt, Moszkvát, és Bécset egy szintre hozni, hanem azt is, hogy a brüsszeli, illetve velencei kritikákat tulajdonképpen egy Brüsszel-Varsó tengely mentén dolgozzák ki. Nyilvánvalóan csak azért, mert az ürgebőrbe öltözött workfare-veszejtők szlovák közvetítéssel és Prágán keresztül utazva hangolják össze támadásaikat a minden gátak ura ellen.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése