2013. november 17., vasárnap

A Horthy-szellem fehérlovas sámánvonulása

Fotó: EISimay
A Jobbik felvonul egy Horthyra emlékező menettel. Az ellenzék csendben tiltakozik. Egy fehér ló végig vonul a Bartók Béla úton. A rendőrség kíséri a menetet. Ez az életkép fogadta a környéken járókat vasárnap délután. Az egykori Horthy Miklós úton.

S az is, hogy a menetben helyet kapott egy sámándobos is. Futó kétségeket ébresztve aziránt, hogy a fehér ló vajon az emlékezést szolgálja vagy majd áldozati állat lészen. Egyben felvetve azt a nem kevésbé fogas kérdést is, hogy a Don-kanyarba vezényelt hadsereggel tábori lelkészek, illetve papok vagy tábori sámánok tartottak-e? A véráldozat mértékét tekintve akár sámánok is lehettek volna. Bár őseinkről nem elterjedtek az olyan legendák, hogy kiterjedten űztek volna emberáldozattal járó szertartásokat. Miközben a második világégés mégis csak jelentős emberáldozattal járt. A sámánokról pedig majd meg lehet kérdezni azokat a katonákat, munkaszolgálatosokat, akik a mai napig nem értek vissza a frontokról. Ahogy arról is beszámolhatnának, hogy milyen örömmel vettek részt ebben a csapatmegsemmisítő kiküldetésben.

Míg nekünk nem, Horthy Miklósnak már közvetlen információi lehetnek tőlük. Már akkor, ha nem tiltották ki a túlvilági kaszinókból. Azzal a fehér lóval egyetemben, melyen az Antanttal lezsírozott megegyezés után bevonult Budapestre. Véletlenül sem találkozva az onnan éppen kivonuló román haderőkkel. Bátran lovagolva szembe a semmivel. A hatalom felé. Most viszont kantáron vezetett fehér ló és sámán dukált a Jobbik megemlékezéséhez. Még szerencse, hogy hivatalosan nincs antiszemitizmus. Különben a félmillió zsidó haláláért felelős kormányzóra emlékezve talán országos gyásznapot is elrendeltek volna. Hivatalosan kötelezővé téve a könyvégetést, mint az ostobaság ceremóniáját. Így csak rendőri felvezetéssel vonulhattak fel a tengertelen tengernagyra emlékező gárdaegyenruha-szerűségesek is.

De a rendőri kíséret felvonulása csak az egyik oldala természetesen ennek a sámándobos zászlólengetésnek. Az, hogy nem verbuválódik százezres ellentüntetés sokkal szomorúbb. Azt jelzi ugyanis, hogy a kormányzati törekvések a szélsőségeknek biztosítandó hallgatólagos támogatásra, és az ellenzők tömeges megfélemlítésére sikeresek voltak. Egy újabb lapot lehet tehát kipipálni a weimari szakácskönyvből. Az ugyanis nagyon derék, hogy az ellenzék tiltakozik. Az legalább ilyen derék lesz, ha az egyházak is csatlakoznak a tiltakozáshoz. Ám mindaddig nem több pótcselekvésnél, amíg tevőlegesen csak távolról, illetve távolságtartással reklamálnak, és közelről annyira lépnek fel egy ilyen felvonulás ellen, mint a bálványszenteléskor. Mert távolról a hatóságokra mutogatni sokkal egyszerűbb.

Az persze egy más kérdés, hogy amikor a lopakodó Horthy-kultusz jegyében Lezsák Sándor azt találta mondani, hogy a kenderesi újratemetés ellenséges politikai légkörben zajlott, az ellenzék akkor is hallgatott. De legalábbis nem igazán volt hangos a média a szavuktól. Attól, hogy az Országgyűlés alelnöke aligha fedte fel a teljes igazságot. Az a ceremónia ugyanis az akkori hazai politikai vezetés, az Antall-kormány tudtával, beleegyezésével és támogatásával jött létre. A világban kétségtelenül csodálkozást kiváltva. De a kormányzati támogatás aligha az ellenséges politikai légkört jelezte.

Ha ugyanis mégis így lenne, akkor jelenleg is ellenséges politikai légkör kíséri a hazai vezetés részéről a neohorthyzmust. Unortodoxan negatív légkör. Építve az unortodox demokráciát. Horthy Miklós lovas-szobrával.

Andrew_s

A Propelleren szintén olvasható

8 megjegyzés:

  1. Az a baj, hogy túl egyoldalúan és torz szemüvegen át nézed. :) Mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai az ő esetében is voltak értékelhető döntések és tettek, ahogy természetesen kritizálható momentumok is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gábriel! Horthyt szerintem azok is elég egyoldalúan látták, akiket beutaltak egy kis Don-kanyari kiküldetésre, akiket élő aknaszedőként vezényeltek munkaszolgálatra, akiket elhurcoltak Galiciába, majd a különböző lágerekbe.
      Nos! A családapai értékét továbbra sem vitatom.
      Azonban az ország vezetőjeként....
      A magánemberi értékeit ítélje meg a családja. A közemberi tevékenysége legfeljebb a pokolban érdemel szobrot.

      Törlés
    2. Mert ugyebár a menetelés végén csak oda likadtak ki, hogy kell egy szobor.

      Törlés
  2. A rohadt életbe!Hogy lehet máshogy nézni egy tömeggyilkost?!Az én anyám zokogott,amikor a sárga csillagosokat terelték.Hogy én hogy utálom a nácikat Geo,hányok tőlük.Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Továbbra is az a gondom, hogy az ellenzék a drezdai pappal tart. Nem szól.... Csak halkan picsog. S fröcsög. Egymásra.
      Geo

      Törlés
  3. Ez az egész kis blaszfém performansz annyira Magyarország, hogy nagyon. Főleg az útvonal miatt: az "ellentmondásos megítélésű" (R. Antal) Kormányzó Úrral szemben Bartók megítélése nagyon is egységes: kb, hogy személyében testesíti meg azt, amit "minőség"-nek nevezünk.

    és aki mellesleg pont a Kormányzó Úr elleni tiltakozásból emigrált.

    A Radnótit égető seggarcokra mondani sem lehet mit: mindenre az analfabétizmus sem mentség...

    Fűegér

    VálaszTörlés
  4. Jellemző, hogy a linkelt Gépnarancs cikk írója Esterházy-ra meg Spiróra tippelt, azt azért ő sem gondolta, hogy ezek tényleg annyira sötétek, hogy máglyára vetik Radnótit. Radnótit, bazdmeg.

    Ja, tisztelt nácik, attól hogy elégeted Einstein-t, attól még E egyenlő mszer-cénégyzettel, sajnos.

    Fűegér

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utolsó gondolatot próbáltam artikulálni korábban:
      http://endresy.blogspot.com/2013/11/konyvegeto-fasizmus-magyarorszagon.html
      Ahogy anno a Föld még nem vált lapossá, hogy akár a szerzőkkel együtt égették el az ennek ellenkezőjét állító könyveket. Ellenben orbitális lelki szegénység, és szellemi gyengeség kell ahhoz, hogy valaki mégis higyjen a könyvégetés fétisértékében.
      Geo

      Törlés