2013. november 15., péntek

Hoppál újrakalibrálta a Fidesz-pánikot

Békés tanktolvajok 2006-ban
Forrás: Origo
Szeptemberben már világosan látszott, hogy a 2006-os rendőri fellépésekkel kapcsolatos perek nem nélkülözik a koncepciós elemeket. A választási kampányhoz közeledve teljesen érthető, hogy a jelenlegi hatalom tisztára akarja mosni az akkori csőcseléket, miközben be akarja sározni az akkori vezetőket. A kettő egymás nélkül nem megy.

A TV-székházat ugyanis felgyújtották, és a rendőröket később megdobálták azt követően, hogy a Kossuth tér összevizelési versenyén fellépett a Fidesz néhány képviselője is. Márpedig nyilvánvaló, hogy a gyújtogató, autóborogató szemeteket csak akkor lehet tisztára mosni, ha a szennyet átkenik másokra. Az, hogy a legújabb fejezetét a nagy kommunikációs ámokfutáshoz egy zenetanárból lett szóvivő tette hozzá, már alig meglepő. Hoppál Péter ugyanis ismét kifejtette a Fidesz kedvenc elméletét Gyurcsány Ferenc univerzális bűnösségéről. Azt taglalva, hogy a volt miniszterelnök visszaélt a hatalmával. Valószínűleg azzal a Szabadfi Árpádnak adott utasítással, hogy „minden törvényes eszközzel mindent tegyenek meg a [TV-]székház megvédése érdekében”. Ennek persze a Fidesz szóvivője esetleg még egyszer nekifuthatna, de nem teszi. Inkább rálicitál. A törvényes eszközök betartásával való védelemre utasításból Hoppál Péternek egyenesen következik annak megállapítása, miszerint „törvényeket megkerülve utasította a rendőrséget a békés tüntetők megveretésére”. Mert ugyan a szóvivő kartárs egy államtitkári nyilatkozatra hivatkozik, de nem nevezi meg a forrását. Az ezt feszegető újságírói kérdésre sem. Juszt sem. Mert miért is tenné. A sárdobálási normát teljesítette, és ezzel a napi gyurcsányozásért kiszabott baksisért már megdolgozott.

Az extra juttatásért megdolgozandó egy kérdésben látszott sugallni a gyurcsányi utasítást a „békés emberek megveretésére”. Ami alatt nyilván azt érti, hogy rendőrök egy hűvösvölgyi kirándulásra, és az ott piknikezők összeverésére kaptak utasítást. Mert a TV-székház felgyújtása, a kiállítási tank elindítása, valamint az üvöltöző és flaszterdobáló felvonulás talán még Hoppál Péter szerint sem tartozik a békés ténykedések közé. Egy hungarocell szobor feldöntésénél minden esetre kevésbé békés megmozdulásokra emlékezhetünk 2006-ból. Azt sem vitatva természetesen, hogy az akkori viszonyok között, esetleg csak katasztrófa-turistaként kerültek néhányan rosszkor rossz helyre. A józan emberi reakció ugyanis mégis inkább a botrányhelyszínektől való eltávolodás lenne. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy szemet kellene hunyni a tényleges túlkapások fölött, de azokat egyedileg és nem egy politikai koncepcióra kellene felfűzni. Annak érdekében mindenképpen, hogy az ügyészség pártatlanságát, és a bíróságok befolyásmentességét elhihessük.

Azonban Hoppál Pétert és a Fideszt már nem érdekli az ilyen olcsó hatásvadászat az igazságszolgáltatással kapcsolatban. Nekik így, ahogy van, teljesen megfelel. Az is, hogy a rendőrök pere bőven bele fog nyúlni a kampányidőszakba. A választáskori hangulatkeltésre is tökéletesen megfelelő módon. Az természetesen már csak egy mellékzöngéje lehet az ügynek, hogy a Fideszben oltári nagy pánik lehet a választásokkal kapcsolatban. Ha ugyanis a baloldal nem csak a kormánypárti szóvivők retorikájában és Orbán Viktor vágyálmában lenne „bukott baloldal”, akkor nem szorulnának rá a csúsztató, demagóg és koncepcionális szájtépésre. Az a nyilatkozatok alapján szintén nyilvánvalónak látszik, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben továbbra is kitüntetett a figyelem. S a félelem. Miközben a közvélemény-kutatási adatok alapján akár hátra is dőlhetnének.

Így aztán a folyamatos görcsölés egyfajta barométerként kalibrálja be a Fidesz pillanatnyi belső félelmeit. Sokkal jobban, mintsem azt bárki megítélhetné az ellenzék részéről. Ha az éppen aktuális eljárásokat, a másodfokon született ítéleteket nézzük, akkor jelenleg Gyurcsány Ferencet, illetve Bajnai Gordont tekintik a legkomolyabb ellenfélnek. Miközben pánikolnak a 2006-os események esetlegesen fideszes kötődéseinek kiderülésétől. S nem kevésbé félnek a korábban sikeres, és eredményeik révén népszerű önkormányzati vezetőktől. Hoppál Péter ennek a félelmi jelzőrendszernek csak egyfajta előéneklője. A saját szerepe legfeljebb annyi, mint a kakukknak a faliórán. Jelzi az időt, amikor Orbán hívőinek sápítozni, tapsolni, vonulni, mozdulni kell. Elvégre a miniszterelnök október 23.-án nyilvánosan bejelentette a közös erődemonstráció kormányzati igényét. Például arra az esetre, ha az ellenzék meg merné szorítani a kormánypártokat. A választási törvények hatalmi testre-szabása ellenére. A gusztus és a gerinc pedig nem kormánypolitikai kategória.

Andrew_s

2 megjegyzés: