2013. november 25., hétfő

Árjalovat mindenki alá

Forrás: Háziállat.hu
Rögtön elöljáróban leszögeznék néhány alapvető, önismereti szempontot. Nem értek a lótenyésztéshez, csak tetszenek a lovak. Nem tartok lovakat, de kedvelem az állatokat. Álszent vagyok, mert az előző pont ellenére sem vagyok vegetáriánus. Azonban valamiért mégis zavar, ha kolbásztöltelékbe küldenek csak azért lovakat, mert a törvényhozók a konkurenciát látják bennük.

Mert az köztudomású, hogy a ló okos állat. Annyira, hogy az egykor szenátornak jelölt kedvenc utódainak kvalitásai egyáltalán nem biztosan tennék alkalmatlanná a jelenlétüket a honi törvényhozásban. Illetve de. Nem lenne helyük a magyar parlamentben. A szavazógép gombjai például szinte biztosan alkalmatlanok lennének a patával való megnyomásra. Amellett esetleg még előfordulhatna az is, hogy a gomb megnyomása előtt még mérlegelnék a hangzavart. Kormányoldalon tehát biztosan nem vehetnének részt az üléseken. Ellenzékiként ellenben alkalmasak lennének félelemkeltésre. Mert a végén az is előfordulhatna, hogy nem monokli festésével, hanem osztásával tiltakoznának a vakkomondor-díjas képviselő ellen. Aminek egyetlen előnye lenne. A ló tiltakozó akciója után Balogh képviselő úr aligha lenne olyan állapotban, hogy bírságot szavazzon meg a tiltakozónak. Még akkor is, ha gerincsérülést már csak annak hiánya miatt sem szenvedne. Összességében azért talán mégis maradjanak a lovak azon feladatnál, amihez bizonyíthatóan értenek. Például húzzanak kocsit, segítsenek a sérült embereknek, hurcolják a hátukon akár Semjént is, vagy szórakoztassanak. S itt most nem okvetlenül az említett politikus levetésére gondolok.

Az, hogy ezen tevékenységük munkakörülményeibe beleszól a törvényhozás azt értem. Legyenek is megfelelőek a körülmények állatnak, és embernek egyaránt. Legyen akadálymentes a hely, ha terápiás célra alkalmazzák a lovat, és persze, hogy legyen lehetőség átöltözni, kezet mosni. Ha a törvényhozás csak ilyen szinten avatkozna bele a lovardák életébe, talán fel sem tűnt volna a legutóbbi, különben egy augusztusban kihirdetett törvénnyel kapcsolatos, híradás a változásokról. Ráadásul, és vállaltan laikusként nem is teljesen világos pontokon avatkozva be. Kívülállóként azt hinném, hogy terápiás célra vagy vendég lovagoltatására azok a lovak alkalmasak, amelyek, vagy inkább akik, nem dobják le a lovast, békések, türelmesek és a feladatra általában is megfelelők.

Ahogy nem egy esetben a játszótéri kutya-, vagy macska-keverék szintén sokkal inkább alkalmas lehet barátnak, lakótársnak, terápiás, vagy akár talán vakvezetési célra is. S viszont. Akármilyen pedigré sem nyújt feltétlen garanciát. Legfeljebb lehetőséget. Törvényszerűen mindaddig, amíg nem fogják génenként összeválogatni, és szintetikusan előállítani a leendő embriót. Puszta véleményként, de azért mégis az az érzésem, hogy a tenyésztési programokból való kizárás elég büntetés a feladatra alkalmas, ám nem kellően árja paciknak. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és lóügyi szakfelelős által jegyzett iromány azonban alkalmassági feltételként szabja a lovak „ismert származású” voltát. Azaz a fattyak vesszenek. Ha képesek segíteni a betegeknek, ha nem. Ha barátságosak a lovassal szemben, ha nem. Alkalmassági vizsgálat helyett a felmenők vizsgálatával.

Szakmailag biztos remek indok található arra, hogy egy alkalmasint herélt ló kit zavar a tenyésztésben, miközben mondjuk egy autista gyermeknek segít a kapcsolatot megteremteni a világgal. Valahogy mégis inkább az az ötlet motoszkál a fejemben ennek kapcsán, hogy a zéró-bélyegzésű csikók olcsóbbak. Kisebb lovardák számára is megfizethetőbbek. Miközben a tartásuk alighanem semmivel nem olcsóbb, és aligha kevésbé szeretetre-méltóbbak. Ellenben tényleg sérthetik egyeseknek a kisebb, netán hobbi-lovardák tönkretételéhez fűződő érdekeit. S ebből a szempontból korántsem gond, hogy az Index tulajdonképpen egy olyan témát dobott fel, aminek törvényi alapja augusztusban kihirdetésre került. A koncentrációs törekvések nem látszanak ugyanis csökkenni. A gazdasági koncentrációra és nem okvetlenül a törvényhozásira gondolva. Nem vitatva, hogy a törvényhozásban a már említett okokon túlmenően is tarthatnak a lovaktól.

Pedig csak egyfajta szómágiától való pánikról lehet szó. Annak alapján, hogy a kormányzattal és a képviselőkkel kapcsolatban ugyanis sokan sokszor emlegetik a lovakat. Igaz, csak egy bizonyos szervét. A rendeletben munkalónak javasoltak közül azonban a kancák ezzel a szervvel alapból nem rendelkeznek. A herélteknél pedig meglehetősen inaktív. Arra célra, amire a törvényhozóknak jó néhányszor javasolják, mindenképpen. Pedig igény volna rá.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése