2013. november 22., péntek

Orbán Orbánnak Orbánja

Azok a fajta hírek, amelyek a vezető magánéleti szokásait emelik a be a napi információáramlásba, mindig gyanúsak. Főleg egy olyan országban, ahol bőséges tapasztalatok állnak rendelkezésre a különböző szintű személyi kultuszokból és diktatúrákból. Így a tünetekre, az apró jelekre is hamarabb felfigyelhetünk. Akár azokra is, melyek más kulturális környezetben, más történelmi előzmények az ingerküszöböt is alig karcolgatnák.

Így van ez Orbán Viktor esetében is, aki igen sokat megtett eddig is a személyi kultuszra hajazó image kiépítésért. Elég, ha megjelenését idézzük fel a havazástól a gátőrkunyhóig. Ahogy a Fidesz-kongresszus külsőségei, illetve a jól láthatóan egy kézbe gyűjtött döntéshozatali hatalom sem a diktátummentes és a személyi kultusz jegyeit nélkülöző kormányzati gyakorlatot juttathatja az eszünkbe. Ám azért, hogy még véletlenül se legyen kétségünk, hírt kreáltak legutóbb a miniszterelnök alvási szokásaiból is. Közhírré téve Orbán Viktor napi alvásigényét. Még csak nem is magát a kormányfőt, hanem a Fidesz szóvivőjét jelölve meg információforrásként. Jelezve, hogy a kormánypártban még egy ilyen kérdéssel sem illik zavarni a Nagyurat személyesen.

Miközben töredelmesen bevallva a dolgot, nem érdekel. Éppen úgy nem érdekel, mint az, hogy szüksége van-e még óvszerre, és pozitív esetben, mennyit használ hetente. Ami a miniszterelnököt minősíti, az ugyanis az amit az országért tesz, illetve nem tesz. A magánéletének vonatkozásai csak annyiban érdekesek, hogy például a kialvatlan ember koncentrálóképességével, összefogottságával, stressztűrésével, döntéshozatali készségével akadhatnak problémák. Az érdeklődés azonban ezek esetében is fordított. Ha a problémák jelentkeznek, akkor időszerű lehet valakit tartós pihenésre, szabadságra, orvosi kezelésre javasolni. De adott esetben az országos következmények szempontjából sajnos mit sem számít, ha valaki alvászavar hatására cselekszik hibásan, vagy a cselekvései következtében kialakult kognitív disszonanciától van alvászavara.

Forrás: Propeller
Forrás: Facebook
Ahogy valójában hasonló a helyzet a külföldi kiküldetésekkel is. Miközben természetesen a sajtófotó-kollekcióban helyet fognak kapni a lazulósabb pillanatok, ezekből külön eseményt ritkán szoktak generálni. S még kevésbé szokták olyan gesztussal közzé tenni, ami inkább a hivalkodást sugallja. Különösen nem egy olyan kultúra vendégeként, ahol ez a fajta önhivatkozás inkább a megvetés forrása lehet. Így az a jelenet, mely Orbán Viktort, a különben igen művelt hölgyekből verbuvált gésák közt ábrázolja némi lenézést sugalló pózban, könnyen az indiai kézcsók szintjére „emelheti” a képet. Amihez képest tulajdonképpen már csak szimplán nevetséges az a kép, ami ebéd utáni pihenő közben ábrázolja a Vezért és feleségét. Talpig beállítva, és annyira lazán ücsörögve, mint amennyire egy főemlős lehet képes a köszörűkövön feszélyezetlenül elengedett állapotban. Pontosan jelezve, hogy szó nincs spontán állapotról. Sokkal inkább arról, hogy íme a vezéretek, aki még pihentében sem lazít, mert értetek töri magát. Ha hiszitek, ha hiszitek. Tapsoltok és elhiszitek! Punktum!

Mely gesztusnyelvet csak tovább fokozhatja a kormánypárt saját honlapja, melyen a fejlécbe helyezett kép koncepciója világosabban beszél bármi másnál. A háttérbe helyezett, homályba száműzött tömeg, melynek előterébe ott áll Orbán Viktor. Élesen elhatárolódva a támogatására odarendelt szürke masszától. Még csak nem is feléjük, hanem valahova másfele elnézve. Kiemelve a tömegből. A hírek közül is a saját személyének alárendelt rovat felett. S mindenki felett. Olyan üzenetközlést alkalmazva, amitől a kommunikációra csak kicsit fogékony kampányszakembernek is égbe meredhetne a haja. Ez persze legyen a Fidesz problémája. Az azonban, hogy ezeket a magas labdákat az ellenzék is kihagyja... Hát igen. Holott a vakhitűeket leszámítva talán még rá lehetne ébreszteni sokakat, hogy a népet alapvetően lenéző, kommunikációra képtelen, diktatórikus vezető személyi kultusza eddig sem hozott sok jót az országnak.

Andrew_s

2 megjegyzés:

 1. Ez a kép nem úgy lett összedolgozva? Tudod arra gondolok, hogy a Fiesz gyűlésen így nézte megdicsőülve a saját magáról készült filmet. Az van szerintem összedolgozva, az október 23-i tömeggel.

  Csendes

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Fidesz.hu fejlécére gondolsz? De. Az biztos, hogy szerkesztett kép. Azonban a szerkesztéshez is kell valamiféle koncepció. Amit aztán a képnek sugallnia illik. Különben semmi értelme belenyúlni a képbe.
   Az összedolgozást illetően tehát igazad van.
   A sugallt koncepció azonban nem igazán tűnik jónak.

   Geo

   Törlés