2013. november 14., csütörtök

150 éve született a bakelit feltalálója

Forrás: Wikipedia
A műanyagok mára az élet minden területén előfordulnak, és alig van nap, amikor a „civilizált” világban ne találkoznánk velük. Ami nagy segítség az embereknek, nem annyira jó az élővilágnak. A tengerekben sodródó, nehezen bomló hulladék jelentős környezetkárosító.

Ez azonban nem mindig volt így, és a kémikusok mára a lebomló műanyagok előállításában is profik. A kezdet kezdetén azonban számos olyan problémával kellett megküzdeniük a vegyészeknek, mely ma is az egyik oka annak, hogy nem minden mesterséges polimer alkalmas mindenhol. Aki látott már hőre lágyuló, majd kormos lánggal égő műanyagtárgyat az aligha szeretné ilyenből alkotni például a fali konnektort. Ha manapság ilyen kérdés előkerül, akkor sokan szinte automatikusan rávágják, hogy „de ott a bakelit”. Még akkor is, ha a mai csatlakozók igen messze vannak a régi, sötét színű, törékeny eszközöktől. Anyagukban is.

Pedig az 1907-ben először előállított, és 1909-ben szabadalmaztatott „polyoxybenzylmethylenglycolanhydride” nevű anyag a maga idejében úttörő jelentőségű volt. Egy olyan műanyag, mely nem volt gyúlékony, valamint hőre nem lágyult, hanem még keményedett is kicsit. S bár egy vegyész teremtette, szinte adódott, hogy széles körben számíthat a technológiai területek érdeklődésére. Rádiók, telefonok, és természetesen számos más elektromos készülék alkatrészeként tonnaszám került felhasználásra. Köznapi néven a fenti, furanevű anyag kapta a bakelit nevet. Arról a vegyészről, aki előállította, és aki 150 évvel ezelőtt született Belgiumban. Bár Leo Henricus Arthur Baekeland nem ott, hanem Amerikában vált befutott kémikussá, és ott, a New York állambeli Sleepy Hollow-ban is nyugszik.

1944-ben bekövetkezett halálakor a világ bakelittermelése mintegy 175 ezer tonna volt és már akkor is tízezernél több eszköz készült ebből az anyagból. A későbbiekben számos más, hasonló jellegű műanyag követte, és mára talán számba venni is nehéz lenne azokat az eszközöket, melyekbe beépítik az ezekből készült alkatrészeket. De nem is szükséges ez a számbavltel. Születése másfél századik évfordulóján elég, ha megemlékezünk arról, aki először állított elő nagy biztonsággal használható műanyagot.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése