2013. november 4., hétfő

Gandalfra várva

Gandalf és a Balrog Khazad-Dum hídján
Forrás: Trampt.com
Rogán Antal eljutott az önmeghasonlás állapotába. Az egyik nap tetemre hívja az egész demokratikus világot, és provokálja még a demokráciában hívő jobboldaliakat is. A másik nap egy szintre hozza Kádárt és Horthyt a szobrok terén. Elutasítva a szoborállítást. Holott alig valószínű, hogy ne tudott volna a szoborállítási kísérletről. Aligha tartotta volna vissza bárki is, ha a tiltakozók közé vegyül.

Alapvetően tehát a legfrissebb Rogán-nyilatkozat nem tűnik másnak, mint porhintésnek. A Fidesz frakcióvezetője talán rájött, hogy túl messzire ment a leleplezésben. Nem a szoboréban, hanem a pártjának a szélsőségek felé nyitó politikájának tekintetében. A templomi bálványavatás idején Rogán Antal nem volt jelen. Tiltakozóként sem. De a felvételeken nem tűnt ki Kumin Ferenc sem. Holott a svéd köztelevizióban általa annyira nehezményezett felvétellel kapcsolatos kritikájának legékesebb támasza lehetett volna a jelenléte. Azonban a jelek szerint magától nem mert elmenni a szobor ellen tiltakozni. Parancsot pedig alighanem nem kapott rá Vezérétől. Aki különben szintén nem tüsténkedett, hogy az antiszemitizmus elutasítójának gyanúja rá vetődjön. Mert a lényegesebb lehet barátsága Vona Gáborral, és vágya a Jobbik szavazóira, mintsem a diktátor elutasítása.

A sort azonban sajnos lehetne hosszasan folytatni. Ami csak azért szomorú, mert egy ilyen Horthy-bálvány előállítása és templomi elhelyezése aligha lehetett titkos projekt. Így, joggal feltehetjük a kérdést, hogy hol voltak az egyház képviselői, amikor előkészítették a szobor-leleplezési heppeninget? Nehezen hihető, hogy nem tudtak róla. Hol voltak a burokvászon-lerántásnál a keresztény egyházak képviselői? Napokkal korábban lehetett tudni az ellentüntetésről is. Miért nem lehetett az ellentüntetők közt látni a megjelent egyházi méltóságokat? A Szabadság tér még a Bazilikától sincs messze. Talán akkor azt is megkérdezhették volna, hogy ki fizette a szobrot, és ki rendelte meg? Csak nem az egyház? Csúnya lenne! A Fidesz vezetéséről esett már szó, de hol volt ekkor a KDNP máskor oly hangos képviselői platformja? A publikus képek tanúsága szerint a Parlamentben annyira életvédők mintha hiányoztak volna templommal szembeni tömegből, miközben az emberek haláláért felelős fehérlovas mellszobrát avatta egy lelkész. Természetesen utólag is derék dolog az elhatárolódás, a magyarázkodás, és a nyilatkozatok sora. De előre, vagy legkésőbb ott szót emelni hitelesebb lett volna.

S igen, a tömegből hiányoltam az ellenzék vezetőinek másutt oly hangos tagjait is. Nem a hangerejük hiányzott, hanem az ottlétük. Talán nem pár százan tiltakoztak volna, ha mindahányan megjelentek volna. Demonstrálva az összefogást az authoriter szemlélet ellen. Mely fellépés alkalmasint még jobban kiemelhette volna Orbán Viktor távolmaradását, személyes megszólalásának hiányát. No meg persze a valós, elvi síkon is megnyilvánuló, de a tevőleges részvételtől sem idegenkedő összefogást. Tudom, lehazaárulózták volna a túloldalról őket. De az, aki a csendben bízik, amikor szólni kellene, az óriási tévedésben van. A hallgatás, mint tudjuk, cinkossá tesz. Amellett, ha azt hiszi bárki, hogy Horthy eszméinek vak követőit megnyeri a választáshoz a hasonló authoriter eszméket hirdető Orbán elől, az csatlakozhat a naivok táborához. Tulajdonképpen tehát bizton állítható, hogy az ellenzék egy, újabb magas labdával felérő, lehetőséget szalasztott el. S mi tagadás szívesen olvasnám a közelmúltban általam is jelölt-listás köztudatba dobott Tétényi Éva véleményét is.

Horthy Miklós relativizálására ugyanis továbbra is javában dübörög a kommunikációs gőzhenger. Egyre hallani az újabbnál újabb véleményeket arról, hogy szegény nem tehetett mást, és különben is olyan jó családapa volt. Ezen az alapon Adolf Hitlernek is avathatnának szobrot egy gyermekotthonban. Elvégre bizonyára szerette a fiatalokat, és arról sem tudunk, hogy vak komondorokat tartott volna. Addig is, a legújabb hírek egyike az ügyben, hogy ifj. Hegedűs Loránt református lelkész a Hazatérés Temploma nevében feljelentést tesz a tiltakozók ellen. Ami talán kicsit nehezebb lenne, ha egyházi méltóságok, magukat Jézusban hívőnek beállító jobboldali politikusok, vezető ellenzéki pártvezetők is ott tartják, akár csak néma tiltakozóként a transzparenst, hogy „Eddig és ne tovább” vagy akár eddig se.

Holott a szobor jelképe egy útnak, melyen egyszer már végigment a történelem. Halottakat hagyva a sötétség erőinek áldozatul. Egy hídon, melyen igencsak elkelne egy politikai Gandalf. Aki oda mer állni a sötétség erői elé, és akár az üvöltőkórus céltáblájaként is vállalni meri azt, hogy ne engedje át a fekete múlt sötét követőinek eszméit a jövőbe.

Andrew_s

8 megjegyzés:

  1. Gandalf? Már attól boldog lennék, ha akadna egy iskolaigazgató, amelyik ország-világ-tévé előtt hívná tetemre Hoffmannt, hogy akkor mi a lófasz van végül is a tankönyvekkel...

    Fűegér

    VálaszTörlés
  2. Gandalf sajnos esélyesebbnek tűnik.

    Geo

    VálaszTörlés
  3. nekem nem nagyon fáj, ha szobrot avatnak horthynak. korszakos politikus volt. többségében jó szándékú, korrupciómentes gondolkodással. nem ő lenne az egyetlen magyar politikus, aki szörnyű dolgokat vitt véghez, mégis szobra van. (ott a rokonságot kivégeztető - bár kegyesen a gyerekeket külföldre szöktető - szent istván, a nagybátyját, nevelőjét hamis vádakkal bebörtönző mátyás, a keresztyénység és a maradék magyarnak maradt haza ellen törökkel cimboráló thököly... legyen szobra mária teréziának (nagyon megérdemli), II. józsefnek, ferencz józsefnek és kádárnak. horthynak is. persze.
    ha valakinek szobrot állítunk azt jelenti, hogy nagy dolgokat vitt véghez, amik (legalább) többségükben vállalhatók. nem azt, hogy mindenestül szentek. mondjuk horthy elég vitás személyiség ahhoz, hogy csakis a fenti logika szerint legyen szobra. de legyen, igen. és a többinek is.
    (félre értés ne essék: rákosi, szálasi még véletlenül se érdemel szobrot! mondom legalább többségében! és irányultságában pozitív politikusokról beszélünk)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha 200 év telt volna el Horthy "uralkodása" óta, és kellő mérlegelés mentén állítanának egy történelmi panteonban egy szobrot, akkor nem fájna. Amikor a szélsőjobb a pogrompolitika jelképévé avatja Horthy-t, és Navracscs nem utasítja vissza csipőből vissza Szálasy rehabilitációját, akkor Horthy szobra nem egy emlék egy kétes politikusnak, hanem jelkép. Jelképe annak, hogy a társadalom az erő, a szélsőségek, a rasszizmus, az oligarchikus despotizmus és hasonlk útjára lép.
      S ez az az út aminek torkolatában ott a szobor, a bálványemelő lelkész, az uszító egyházi személy. S ez az út, ami torkát elállnia kellene az egyháznak, és nem megint belemenni abba, amit az emlékezetes drezdai pap emlegetett. Mert akinek az út elején nem számít az ember, annak a végén Isten sem.
      Ezt Hitler és csapata már bizonyította. S Horthy ettől korántsem zárkózott olyan nagyon el, mintsem szeretnék sokan hinni. S ezen az sem sokat változtat, hogy azok emlegetik Szent István nagyszerűségét augusztus 20.-án, akiknek szemlélete szerint egy hazaáruló csirkefogó lenne az idegen feleségével, a német szuronyokkal megtámasztott hatalmával. Nem változtat, csak nevetségessé teszi. Nem a magyarságukat, hanme a görcsös önkeresésüket.
      De ez egy másik történet.
      Amennyiben Horthy-nak ma szobrot emelnek, akkor emeljenek szobrot, illetve tegyék vissza, Kun Bélának is, továbbá a fővárost lerabló román haderőknek is. Kun Béla nélkül nem lett volna ugyanis történelmi bűnbakja, a kis-antant nékül pedig Horthy egy emigráns, áruló katonatiszt maradt volna. Egy olyan hadsereg dezertőre, mely a világháborúban a vesztes oldalon állt.

      Törlés
  4. Csak tudod mit nem értek Geo,még élnek szemtanuk,miért nem hordozzák őket "élménybeszámolóra".Hülye Gábriel hallgathatná elsőkézből,milyen ostoba!Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinné el. Illetve, Gábriel talán igen, de nagyon sokan nem. Közölnék, hogy elszigetelt eset, és hazudnak is. Ld. a Csatáry-ügyet.
      Geo

      Törlés
    2. Kedves Geo!Tudom,hogy nagy szemtelenség,amit kérek Tőled,megtennéd,hogy átadnád Fabiusnak szívből jövő jókívánságát egy vén tanárnőnek.Hallatlanul szórakoztatóak,okosak vagytok.Talán nem dobom fel a bakancsot .és összeszerzek valami pc-t.Éva

      Törlés
  5. Aranyos vagy Geo,köszönöm!Éva

    VálaszTörlés