2013. december 15., vasárnap

Sorok és hagymás krumpli

A Karácsony a nagy családi főzések ideje is. Rezsicsökkentett gáz már van, de rezsicsökkentett élelmiszerek nem igazán. Legfeljebb olyan kampányfogásnak is beillő akciók kapcsán, mint amilyet legutóbb Újbudán szerveztek. Amolyan egyik szemem sír, a másik könnyezik alapon. Fogjuk rá, hogy a hagymától.

Az önkormányzat ugyanis megszervezett egy egységcsomagos hagymáskrumpli-akciót. Szó szerint, mivel 10 kg burgonyából és 5 kg hagymából képzett 15 kg-os csomagot lehetett átvenni jutányos, 750 Ft-os egységáron. Ezzel számos, egyedül élő kisnyugdíjas ugyan szinte helyből ki is esett az akcióból, de ne bánkódjunk. Majd ők megteszik.. Mert nem biztos, hogy van éppen ráérő, és ereje teljében levő olyan szomszédja, rokona, ismerőse, akit megkérhet a beszerzésre. Meg aztán, amikor eleve odaírják, hogy a „készlet erejéig”, akkor sokan talán eleve legyintenek az akcióra. Másokat pedig talán az tántoríthat el, ha a lakcímkártya bemutatását kérték. Ami különben indokolható kitétel, mert miért is segítene egy önkormányzat olyanon, aki nem ott lakik? A nagy listázások korszakában azért sokakban kelthet bizalmi válságot egy ilyen kérés. Míg újabb másokat esetleg az önérzet tarthat otthon. Az, hogy ne lássák, mennyire rá van szorulva az önkormányzati segélyakcióra.

Forrás: Facebook
Mert kár szépíteni, ez az akció a segélyről szólt. Nem segítségről, hanem egyfajta alamizsna-osztásról. Ráadásul tudhatóan túlméretezett csomagokkal, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kerületben sok a rászoruló lakótelepes, a Fidesz korábbi kampányaiban csak egyszerűen panel-prolinak nevezett, család. Márpedig a lakótelepeken nem mindig van lehetőség a fagymentes, de hűvös helyen való terményvermelésre. Ha pedig fonnyadás, penészedés miatt a segélycsomag negyedét ki kell majd dobni, akkor már nem is olyan kedvezményes az a csomag. A kisebb segítség-egység talán jobb lett volna. No meg több embernek is elég a „készlet erejéig”. Mert a helyszíni kép alapján jócskán összeverődtek az emberek az akció hírére. Azt mutatva, hogy a megannyi gátló tényező dacára is sokan érzik a karácsonyi „lakoma” biztosítékának az önkormányzat jófejségét. Az alighanem önkormányzati pénzből fizetett, azt népszerűsíteni hivatott zsákba-krumplit. Egyfajta előrehozott kampányfogásként jelezve, hogy „lám, a fideszes önkormányzat mit meg nem tesz a lakosságért”.

Holott szinte biztosan erre is igaz, hogy sokkal jobb lenne, ha nem lenne rá szükség. Ha nem lenne szükség a szociális akciókra, mert az emberek meg tudnák venni a terményeket a fizetésükből. Ha lenne olyan biztos jövedelmük, ami ezt, és a napi élet tervezését általában is lehetővé tenné. De nyilvánvaló, hogy sokkal látványosabb először surranópályán tömeges elszegényedést előidézni, majd nagy lármával, és töredék pénzből, segélyakciókat hirdetni. A nem is olyan keveseknek. Mert már a különböző ételosztások is megmutatták, hogy Magyarország segélyre szorulókból, elszegényedettekből, és ezek problémáinak szőnyeg alá söpréséből is jobban teljesít.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése