2013. december 11., szerda

A Fidesz befejezte a KDNP-kivégzést

A KDNP kapcsán már korábban is többször lehetett olyan érzésünk, hogy alapvetően a Fidesz egyfajta tartalékszóvivői szervezete. Sok szempontból sokkal inkább a Fidesz klerikális platformjaként, mintsem önálló pártként funkcionálva a közéletben. Úgy tűnik, hogy az a folyamat, amelynek a 2010-es választáson való önálló indulás hiánya, valamint az említettek jelenthetik a legnyilvánvalóbb lépcsőfokait, lezárult.

Nem is olyan csendben, de számos más hír zajában meghúzódva, 2013. december 9.-én megjelent egy csendes kis hír a Fidesz berkeiből. Igen, a képviselőjelöltek listájának közzétételéről van szó. Ami számos más pártban szintén a közelmúlt eseményei közé tartozik. Ami szintén elősegítette az elsiklást efelett a Fidesz esetében. Azonban van egy nem is kicsi, és a bevezetőben említettekhez csatlakozó mellékkörülménye annak a hírnek, amit a Fidesz honlapján tettek közzé ezzel kapcsolatban. Tulajdonképpen már a cím: „Végleges a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek névsora” sugallja, hogy valami történhetett a háttérben. Mégis, talán az egykor volt kremlinológiai reflexek kophattak meg, amiért nem rögtön kezdenek villogni a sorok közti üzenetet jelző lámpácskák. Pedig időszerű lesz ezt a tartalmi ellenőrzőrendszert újrakalibrálni a honi politika kommunikációs történései nyomán. Ám jobb később...

A jelzett címből teljesen világos, hogy nem a Fidesz és a KDNP pártszövetségéről van szó. Az írásmód ugyanis sokkal inkább megfelelne egy egyetlen pártból érkező listának. Ezt azonban még tekinthetnénk egy retorikai fogásnak, a tömör címképzésre való törekvés következményének. Bár egy párt-honlapon aligha van karakterkorlát. Azonban a közlemény szövegében mindjárt kiemelésként azt olvashatjuk, hogy: „A Fidesz Országos Választmánya mai ülésén véglegesítette a 2014-es országgyűlési képviselő választáson Fidesz-KDNP támogatással induló 106 egyéni választókerületi jelöltjének névsorát”. S ezt a két előfordulást követően hiába is keresünk rá a „KDNP” szövegre. A találatok száma: nulla. Pontosan annyi, mint amennyi önálló szava lehet de jure talán továbbra is önálló, de a valóságban aligha független szervezetnek a Fidesszel szemben. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a nagyobbik kormánypárt honlapján jelent meg a hír, és a Fidesz Országos Választmánya döntött mindkét párt nevében.

Olyannyira, hogy ugyanennek a hírnek még tükrözését a KDNP honlapján nyomát sem találjuk. Ott jól elvannak az egyéb hírekkel, mint például Semjén Zsolt kézfogásaival. Azon a temetésen, ahol tulajdonképpen pótOrbánként jelent meg. Mintha a jövő évi választások meg sem érintenék a KDNP-t. Ami azért az sugallja, hogy a jelen formában tényleg nem is érintik. Alighanem, mivel az eljövendő koalíciós tárgyalásokat csak bonyolítaná az egypárt-kétpárt dilemma a Fidesz számára, a KDNP teljes, és tényleges fúziója mellett döntöttek Orbán Viktor környékén a „nagyok”. Az, hogy a liberális ifjúsági szervezetként indult Fideszben már korábban megkezdték a hívek felkészítését a klerikális-konzervatív irányra szintén ezt a folyamatot látszik megtámogatni. Így a Fidesz képviselőjelölti listának a kihirdetése gyakorlatilag a KDNP de facto megszűnését, pontosabban ezt a régebb óta sejtett állapot kihirdetését jelenti. A jogi formaságokat meg vagy lejátsszák, vagy nem a választások előtt.

Ezt követően nyugodtan lehet egyetlen kormánypártként kezelni a Fidesz-KDNP néven futó formációt. Még akkor is, ha a Fidesz aktuális névváltozásának bejelentése még várat magára. Esetleg meg sem történik, és a kötőjel utáni rész egyszerűen elvész majd. A hitelüket már régen elvesztett politikusok közül a lojalitási mazsolázás során majd kiválasztják az Orbánt bármikor megtapsolni tudókat. A többieket, az arcukat vállalhatatlanul elvesztőkkel, a kisebb Parlamentre hivatkozva feltűnés nélkül eldobhatják. Oszt jónapot. A Fidesz pedig immár, egy újabb párt végleges leszalámizásának jól megérdemelt böffentését követően nézhet a Jobbikkal, esetleg az LMP-vel, vagy mindkettővel kötendő, és akár a négyötödöt megcélzó új koalíciós partnerek után.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Éljen a szép új világ... az inkvizitor-kommunáci jövő.. hajrá abszurdisztán hajrá orbanisztán

    VálaszTörlés