2013. december 30., hétfő

Árokásás koronával

Forrás: 444 / Horváth Bence
Az, hogy egy külföldi médiában megjelenő hír, tudósítás, vagy bármely műsor felkavarja az itthoni kedélyeket, már alig meglepő. Az, hogy a jobbikos zászlókkal, és képviselőkkel megerősített szélmagyarkodókradikálisok most éppen az osztrák követségnél zajongtak, talán szót sem érdemelne. Különösen pár nappal az ominózus esemény után. Ha nem éppen egy nemzeti jelkép, ezúttal a korona „védelmében” robogtak volna oda.

Állítólag azért, mert az osztrákok kinevették a koronát. Ami lehet ugyan tény, de a kivonulás valószínűbb oka inkább az lehet, hogy a szélsőségeseknek minden ilyen esemény ingyen reklámot is jelent. Miközben mélyíthetik a magyar nemzeten belüli árkokat, mert azok még a reklámnál is jobban kellenek. A szélsőséges eszméknek ugyanis csak a széleken, az árok szélein van értelmezési tartománya. A megosztottság radikalizál, és ez biztosítja a rendpártiság köntösébe bújt hatalomvágy szavazói bázisát. A tetszőleges oldalról induló, de a mérsékelt centrumot erősítő közpolitika egyszerűen elszívja előlük a támogatottságot. Az árkok pedig milyen más eszmék nevében lennének a leghatásosabban mélyíthetők, mint a nemzeti jelképek mentén. Eközben a nemzeti jelképek ilyetén kisajátítása természetesen komoly legitimációs nyereséggel is jár. Amennyiben ugyanis a szélsőségesek hívein kívül bárki más megjelenik ezeken a megmozdulásokon, akkor az automatikusan legitimitást jelent a politikában. Bármit is hirdessenek különben.

Ezzel párhuzamosan mindenkit, aki el akar zárkózni az eszméiktől, és emiatt nem keresi a társaságukat, ki lehet átkozni, mint a nemzeti jelképeket elvető társaságot. Holott éppen azok vetik meg leginkább a nemzeti jelképeket, akik azokat közönséges kampányeszközzé silányítják. Legyen az a kokárda, a zászló, a korona, bármi. Ezt legjobban talán az mutatja, hogy miközben fennen hangoztatják az említett jelképek szentségét, és nagyszerűségét, minden további nélkül soraikba fogadnak olyanokat, akik más nemzetek hasonló jelképeit gyalázzák. A kettős mérce jellemző, és legfeljebb csak a trollok szellemiségével megáldottak számára elfogadható megnyilvánulásaként. Holott egy más nemzet zászlójának megégetése, egy nemzetiség jelképeinek kigúnyolása, egy vallás jelképeinek megrongálása semmivel, de semmivel nem különbözik attól, ha más országban, jelenleg Ausztriában történik esetleg hasonló a magyar jelképekkel. Ami adott esetben természetesen ezt sem teszi elfogadhatóbbá, de az említett társaságnak nem túl sok morális alapja van fellépni ellene.

Olyan módon pedig kifejezetten aljas az indulatok artikulálása, hogy közben pártzászlók lobognak, és árokásó szónoklatok hangzanak el. Az meg egyszerűen nevetséges, hogy miközben kisajátítják a nemzeti jelképeket a pártakciókhoz a nemzeti árokásást valami magasztos tettnek tüntetik fel. Ez az, ami a különben talán megmosolyogni való koronás tüntetést felértékeli. S tudom, a Jobbik környékének szimpatizánsai, de a Fidesz egyes elemei is szeretik az ellenzéket, jelesül a baloldalt megvádolni a hagyományaiból fakadó nemzetellenességgel. Ez azonban semmit nem jelent azon kívül, hogy szelektív emlékezetük, szövegértési képességük, vagy pusztán koruk miatt, nem igazán emlékeznek például az 1960-as évek ifjúsági irodalmára. Amelyben sokkal előremutatóbb hazafiságkép jelent meg, mint a jelenlegi jobboldal hátrafele pislogó sebnyalogatása.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése