2013. december 29., vasárnap

Kövérített őrség Kövérnek

Nem énekkar. Karhatalom
Forrás: Fidesz.hu
Kövér László valamiért újra, és újra bepróbálkozik a kommunistázással, mint legutóbb, egy TV-produkcióban is. Interjúnak ugyanis aligha nevezhető egy olyan fellépés, ami a kormányzattól feltételesen független békemenetekben is érdekelt kör befolyása alatt áll. Azonban a jelen esetben nem a TV, hanem Kövér László személyes, az emberek feledékenységére alapozó, kampány-beköszöntője az érdekesebb.

Az ellenzéki képviselők bírságolásában is önhatalmi kiélést látó házelnök mondataiban azonban van némi igazság. A valós szemléleti változásokhoz sokszor tényleg generációváltás kell. No meg ahhoz is, hogy a Kádár-korszak állampártjára való hivatkozásnál ne a Fidesz környékén sertepertélő egykori MSZMP-, és KISZ-tagok névsora ugorjon be valakinek elsőre. Az legfeljebb csak a házelnök ismereteinek a hiányát jellemzi, hogy a jelenlegi baloldallal szembeni legkomolyabb érvének azt tartja, miszerint ezek célja a kommunizmus társadalmi struktúrájának restaurálása. Különösen annak fényében, hogy az utóbbi időben annyira kereszténykonzervatívnak hirdeti magát. Egykori, MSZMP-közeli munkaköréből emlékezhetne arra: annak idején sem mondta hazánkra, hogy megvalósult volna a kommunizmus. Ellenben az egyik legkorábbi, és írásban dokumentált kommunisztikus közösség Jézus és tanítványainak köre volt. Amit kereszténykonzervatívnak akkor is tudnia kellene, ha ezt a szerepet ugyanúgy a karrierpolitikus hatalmi vágya vállaltatja vele, mint annak idején „azt” a pártot. Egy színész legyen felkészült a szerepre.

Legalább akkor, ha a színjátszás és a szavak fegyvernemeiben akar indulni a kommunikációs párbajban. Ellentétben azzal a viselkedéssel, ami alighanem jobban megfelel Kövér László személyiségének. Amelyhez alighanem jobban illik a hajdúból lett csendőrőrmester gumibotja, mint a szavak árnyalása. Tulajdonképpen az ellenzéki képviselőkre kiszabott közel húszmilliós bírság, és a belépésére elvezénylendő „fel vigyázz, elöljáró érkezik” szellemisége is ez utóbbihoz áll közelebb. S talán már ezért fogadta el annak idején is hitelesnek a választók jó része az elhíresült „köteles beszédet”. Még akkor is, ha talán tényleg a szövegkörnyezetből kiragadott részlet volt. Mely utóbbi körülmény azért sem játszik, mivel a Fidesz kis híján polgárháborús krízist generált Gyurcsány Ferencnek az öszödi beszédéből, ugyancsak kiragadott, mondatai alapján.

Megalapozva azt a közhangulatot, ami alapján most Kövér László a vezérének politikai riválisát úgy jellemezheti, hogy „gennyedző seb a demokrácia testén”. Az legfeljebb az echoTV-t jellemzi, hogy ezen kijelentése után nem ajánlanak fel egy kis hideg vizet. Ahogy a Fidesz-t és csahosait jellemzi, hogy nem határolódnak el Kövér Lászlótól, hanem kiemelt pozícióban tartják a bunkósbot szellemiségével megvert házelnököt. Megvert, mert ilyen szinten túlkompenzált kisebbrendűségi komplexussal megkeseredve élni alapvetően sajnálnivaló. Még akkor is, ha hatalmi lehetőségeit tekintve ő van abban a helyzetben, hogy másokat szívathat. Ahogy a recski büntetőtábor őrszemélyzete sem a magas szociális érzékenységről híresült el. Még akkor is, ha ott is voltak emberségesebb őrök. A többség alighanem szintén komoly személyiségzavarral, és az odaszállítottakkal szemben komoly kisebbrendűségi komplexusokkal bírhatott. Nem kirívó esetként a hatalom bunkósbot-szerepét örömmel elvállalók között. Ha pedig már szóba került ennek kapcsán Recsk, akkor érdemes lehet pillantást vetnünk egy másik tábor-jellemzőre.

Nem hazai viszonyok, korábban elemzett, barakkosítására gondolok, hanem az őrszemélyzetre. Az őrszemélyzet létszámára vonatkozóan egy visszaemlékezésben például azt olvashatjuk, hogy: „A körülbelül háromszáz fős "külső őrség" a tábor körül felállított nyolc géppuskával ellátott figyelőtoronyban teljesített szolgálatot. A harminc-negyven hivatásos altisztből álló "belső őrség" - amelynek tagjait felügyelő úrnak kellett szólítani - a szögesdrót kerítésen belül irányította a tábor lakóinak életét”. Ez a becslés tényét is figyelembe véve valahol három és fél, négyszáz embert jelenthetett. S természetesen nem állt minden táborlakó mellett őr. A parlamenti őrség 349 fős keretlétszámmal kezdte meg a szolgálatot, és a várhatóan csökkenő képviselőszám ellenére mintegy harmincfős bővülés várható. Ami egyrészt a képviselők számával összemérhető őrszemélyzeti létszámot jelent, míg másrészt vészesen emlékeztet a recski őrszemélyzet létszámára.

Egy szórakoztatóbb, és
kevésbé félelmetes Új Őrség
Kövér László, mint házelnök tehát egy meglehetősen komoly létszámú fegyveres testület felett gyakorolhat irányítási jogot a Parlamentben. Ha pedig a keretlétszám, a lőszer, és a költségvetés már adott egy szervezet számára, akkor az állományt átvezénylésekkel, akár tetszőlegesen, ki lehet cserélni. Az, hogy jelenleg mennyire operett-őrség az említett testület, az korántsem mérvadó. A képviselők mellé rendelhető őrség pedig a Parlament akár erőszakos feloszlatására is alkalmas lehet. Amikor tehát Kövér László esetében az ellenzék megfélemlítésének szándéka merül fel gyanúként az korántsem megalapozatlan. Márpedig a demokrácia testén a megfélemlítés komoly sebet képes ütni. Ahogy az is, ha a Parlament házelnöke utasításalapú kormányzásra vágyik. Mely utóbbival könnyen gennyes fekéllyé válhat az említett seb. A fekély alján ülő, gyulladást okozó szemcse szemszögéből, a felette gyűlő gennytömegen keresztül azonban mindenki más gennyesnek látszódhat, aki ki akarja piszkálni kedvenc hatalmi tocsogójából a locsogót.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése