2013. augusztus 31., szombat

Pozíciófoglalások a kampány előtt

A hazai politika szereplői környékén tapasztalható politikai nagyüzem látszólag megállapodásokról, izolált eseményekről szól. Ugyanakkor egy sokkal átfogóbb kép is látható. Ez pedig a pozíciókeresés, ami egyaránt igaz a politikai formációkra, és esetleg az egyes emberekre. Illetve akár az egyes emberek felhasználására a politikai formációk, vagy további szereplők pozícionálására.

Tudom, a fentiek nagyon zavarosnak hatnak, de vegyünk néhány konkrét példát. Legelőször szegény Orbán Ráhel esetét. Akit nyilván nem az anyagi korlátai miatt kell sajnálni, hanem azért, mert tudtával és akaratával, de leginkább talán azon kívül is jócskán felhasználnak a nagypolitika érdekei szerint. Annak idején a trafik-mutyi egyik villámhárítójaként is feltűnt, de az, végső soron, csak bemelegítést jelentett a most folyó szappan-operához. Mert kár lenne tagadni, a hírek alapján pedig nem is lehet, hogy leendő esküvője már annak tervezeti periódusában is nagy képernyős nyilvánosságot kapott. Holott normálisan a kutyát sem kellene, hogy érdekelje. Elvégre a miniszterelnök gyermeke, nagykorúsága esetén, pont olyan földi halandója az országnak, mint az utolsó putri lakója. Igaz, az utóbbival tényleg nem igazán foglalkoznak. Orbán Ráhel esküvőjével annál többet. Legalább annyit, mint egy dinasztiaalapító főúr családtagjával. Ami természetesen ezt is jelentheti. Orbán Viktor örökös miniszterelnöki megbízásának előkészítését. Koronával vagy anélkül, de világosan jelezve egyfajta pozícionálását a politikai vezérnek.

Ennek az sem mond látszólag ellent, hogy pontosan tudni lehet már a helyet. Azt, hogy Budapesten hol köttetik a frigy, és az miként tekinthető majd meg akár villamosból is. Ami, mi tagadás, megnyugvással töltheti el azokat, akik már féltek, hogy a Horthy-korszak ilyetén áthallásai kimaradnának mindennapjainkból. Miközben az is nyilvánvaló, hogy a dinasztikus hatalom előkészítésén kívül egy komoly pozíciószerzési, pozícionálási, és kommunikációs ténykedés eredménye is lehet mindez. Pusztán azt kell ehhez feltételezni, hogy Orbán Viktor megszegi azt a sokszor csak hallgatólagos szabályt, ami alapján az ember nem rendeli alá a gyermek életét a saját hatalmi ambícióinak. Ahogy úriember nem küldi a frontra a gyermekét sem maga helyet. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy azok számára, akik számára a napi olvasmány a nyálas-bulvár szintje, azok számára Orbán Viktor kiesik a nézőpontból. Ellenben a lányának esküvőjéről szóló, és pont ebbe a kommunikációs sávba pozícionált hírei elérik. Az esetleg szoros szavazás esetére pedig ők is kellenek. Ahogy azok is, akiket igenis el lehet érni egy, a „Vitéz Felcsúti Orbán Vezérünk lánya esküvőjéről” szóló nosztalgikus kommunikációval. Így aztán az is érthető, hogy miért a kampányra forduló időszakban lobbant hirtelen szerelemre egymás iránt a két fiatal, és miért most kell házasodniuk. Korábban nem lett volna kommunikációs értéke. Később pedig nagyon elvihetné a show-t. Most elég, hogy a bulvaristákat előkészítse arra az esetre, ha majd a következő szólam megérkezik Orbántól.

De természetesen láthatunk közvetlenebb kampánypozíció-keresést is. Például Lázár Jánostól, akinek legutóbbi húzása éppen Orbán Viktor gyengítése lehet a trafikok nagyboltos kitiltásával. Belelépve Mészárosék üzletébe. Az ebben az esetben elég szembeszökő, hogy Lázár egyfajta libikóka-játékba kezdett. A kampány előkészítése során erre a húzására kihasználhatja a „gebedjenek a multik” Fidesz-szlogent. Amivel képes lehet a saját harcos képét erősíteni. Nem is annyira kifele, hanem befele. Megerősítve magát egy olyan pozícióba, ami bátorságot sugall a Fidesz-en belül. Jelképezve a bármit letarolni, és bárkivel szembe masírozni képes erőt. Márpedig ez okozhat az egyszemélyi vezetésre berendezkedett pártban egy akkora zavart, hogy a pillanatnyi tehetetlenséget kihasználhatja. Esetleg erősebb pozícióból fordulva rá a személyes kampányára. Akár Orbán potenciális váltótársaként, mivel egy esetleges vereségnél könnyen lehet, hogy a miniszterelnök autoriter ámokfutása lesz a bűnbak.

Ekkor szintén hasznot húzhat a jelenlegi kezdeményezésből, mivel mintegy előre elhatárolódik a Vezértől. Természetesen a vereség nincs borítékolva, bármennyire is szeretnék ezt így látni az ellenzék részéről. Orbán Viktor hatalomban maradása esetére szinte biztosan van egy lázári B-terv. Megmagyarázva, hogy ezt a húzását nem is úgy kell érteni, ahogy. Meg majd bedob egy javaslatot arra, hogy az üzletek légtere helyett a parkolókban árusíthassák Mészárosék a dohányt. Esetleg egy, még csak kevésbé kiszámítható húzást vezet majd elő. De valamit biztosan, mert aligha valószínű, hogy a már egyszer kiharcolt jól fizető pozíciót feladja.

S ha már az ellenzék szóba került, a kampányra fordulás pozícióküzdelmei ott is nyilvánvalóak. A Bajnai mögött álló csapatból néhányan úgy döntöttek, hogy hírt adnak magukról. Aminek kétségtelenül az egyik hozadéka az volt, hogy talán felgyorsította az Együtt-PM, valamint az MSZP közötti, különben esetleg sehova sem vezető megállapodást. Mert az egyértelmű, hogy az ellenzék például csak pozíciót veszíthetett az időhúzással. Ahogy azzal is, ha most elkezdődik az Együtt-PM szövetség egyfajta kommunikációs önszalámizása. Annak kapcsán, hogy egyesülnek, vagy nem egyesülnek. Az azonban nyilvánvaló, hogy mind a kampányhoz, mind az esetleges győzelemhez megindult a pozícionálási felkészülés. Miközben nem lehet egyelőre tudni, hogy mennyire üres az a kondér, ami fele tolonganak. Ahhoz ugyanis előbb meg kell nyerni a választást. Ebből a szempontból talán kicsit koraira, és nem minden indulattól mentesre sikerült Gyurcsány Ferenc nyílt levele Bajnai Gordonhoz.

Talán egy napot érdemes lett volna várni vele. Még akkor is, ha érthető, hogy a megszületett megállapodás fényében a Demokratikus Koalíció (DK) érzékeny területre, a borotva élére sodródhat. Azonban egy csepp várakozás talán pontosabb képet adhatott volna arról, hogy tulajdonképpen tényleg kellenek-e a külön jelöltlisták, vagy jobb kommunikációs pozíciót lehet elfoglalni egy ultimátum-közeli megfogalmazással. Nem feledve eközben Gyurcsány Ferenc abbéli kijelentését, a saját helyzetét illetően, hogy nem kíván jelölt lenni. Az, hogy ez mennyire volt elhamarkodott kijelentés, és mennyire csak ott és akkor volt értelmezhető, annak még a napokban ki kellene derülnie. Ha ugyanis a tárgyalásokat ő kezdi meg az ellenzék többi tagjával, akkor beleragad a jelöltségi pozícióba. Ami jelezheti azt, hogy a kijelentésnek ott és akkor a Fidesz össztüzének megosztása volt a célja. Ellenben egy magyarázkodási kényszerhelyzet, illetve egy szavahihetőségi vákuum kialakulását is rejtheti. Amennyiben viszont komoly, a napi harcoktól való visszavonulási, szándékot rejtett az akkori kijelentés,akkor lassan, legkésőbb a tárgyalások elindulásakor fel kell bukkannia a Jelöltnek.

Az, hogy ebben az esetben a várható utód, Vadai Ágnes, vagy más kerül előtérbe, azt még nem tudhatjuk. De a média profiltisztításának jegyében a DK-hoz igazolt új szóvivőnek könnyen lehet, hogy ez lesz a nyitó-asszója a volt kollegákkal. Gréczy Zsolt ugyanis az ATV-ből új pozícióba, a DK-hoz igazolt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése