2013. augusztus 30., péntek

Megállapodtak? Na és?

Forrás: ATV
www.atv.hu
Szegény egyezkedőket az ág is húzza. Nem elég, hogy nagy nehezen sikerült valamennyire kiegyeznie, megbékélnie Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának, máris a sötét ármány nyújtogatja feléjük a karmokat. A Fidesz azt veti a szemükre, hogy titkolóznak, míg az ellenzék többi szereplője holmi bénázással vádolja meg az említetteket. S nem a Fideszt. S nem is teljesen alaptalanul.

Ha ugyanis egy célfeladat megvalósításáról, mondjuk egy üzlet beindításáról, van szó, akkor általában az első lépés az, hogy felméri az ember vállalkozója, hogy mit szeretne megvalósítani. Aztán készít valami tervet arról, hogy ezt hogyan tudja megvalósítani. Amikor ezt is körbejárta, akkor az említett két paraméter ismeretében és ahhoz optimalizálva próbálja meg a stábot felállítani. Az Együtt-PM, illetve az MSZP tárgyalása kapcsán felvetett menetrend is ezt a receptet lett volna jó, ha követi. Azaz, jobb lett volna, ha először valami kimunkált munkaterv létezik arra, hogy miként, és tulajdonképpen mire akarják leváltani az orbanizmust. Utána nyugodtan lehetett volna ahhoz a kabáthoz hozzáfércelni a kabátot. Nem utolsó sorban nem beszűkítve a tárgyalásokat két szereplőre. Gyakorlatilag helyből a második vonalba száműzve mindenki mást, aki Szárszón nem állt a színpadon. Érthetővé téve azt a „gesztust", hogy a DK saját lista állításával fenyegette meg az álompárost.

Amely kása talán nem is olyan forró, mint amilyennek jelenleg látszik a gőze alapján. Lévén, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette tárgyalási hajlandóságát az MSZP-vel. Végső soron világosan tudtára adva Bajnai Gordonnak, hogy az Együtt-PM számára a „még indultak" dicső sorát gazdagítja. Aki emlékszik még arra, hogy Bajnai Gordon formációja mekkora támogatottságról jutott oda (le), ahol most tart, akkor még csak nem is lehet ezért szemrehányást tenni a DK vezetőjének. Még a millás Juhász Péter emlékezetes kirohanását sem kell ehhez felidézni. Legfeljebb csak annyiban, hogy az általa képviselt inkább kirekesztő, mint befogadó személet látszott eluralkodni a pártosodott Bajnai-csapaton. Ellentétben azzal, amit a Szolidaritás, illetve Kónya Péter képviselt már októberben is. Miközben volt pár olyan, kegyelminek nevezhető kegyelmi pillanat is időközben, amikor Gyurcsány Ferenc a fideszes fiúk és lányok karaktergyilkolászós kommunikációját jócskán magára vonta. Erre is inkább csak ezért érdemes emlékezni, mert akár egy stratégiai terv része volt, akár csak „történelmileg így alakult", Bajnai viszonylag védettebb helyzetben nyithatott volna a kis pártok felé. Ám nem élt a lehetőségekkel.

Márpedig ez a kivárás könnyedén megbosszulhatja magát akkor is, ha a DK listája kapcsán sikerül az MSZP-nek megegyeznie egyfajta egyesítés érdekében. Annyiban már látszik a betli nagy esélye, hogy az MSZP kiénekelte a koordinátor szerepét az Együtt-PM szájából. Az októberben millástól is szép eséllyel visszatérő Bajnai Gordont hátrapenderítve a második vonalba. Holott az korántsem feltétlenül igaz, hogy azokat az „X"-eket mindenki automatikusan a nagybetűs ellenzékre teszi. Lett légyen ott bárki is. S ebből a szempontból még Hoppál Péter is szerezhet piros pontokat. Még akkor is, ha nyilatkozatát esetleg atomjaira lehetne szedni és mondatonként megcáfolni. Sokan ugyanis, akik szívfájdalom nélkül szavaznának egy Bajnai Gordon által képviselt olajfa-koalícióra, szívfájdalom, de nem fognak szavazni egy MSZP vezette ellenzéki képződményre.

Ezen is javíthatott volna egy pozitív irányú programfejlesztés. Hiába volt ugyanis Bajnaiéknak egy jó programtervezetük annak idején, ez érthetően csak részhalmazzá vált a jelen helyzetben. Miközben a kommunikáció fő iránya abba az irányba mozog, hogy „válasszatok minket, mert mi vagyunk a kisebbik rossz". Márpedig érthető lenne, ha az embereknek erősen tele lenne a hócipője azzal, hogy megint csak azt tudni, hogy ki mit nem akar, de igen keveset arról, hogy mit akar helyette. S igen, tudom, hogy Hoppál szólamaitól teljesen függetlenül, a Fidesz pontosan egy ilyen, negatív és karaktergyilkos kampánnyal győzött. De ezen a grundon, ebben a dagonyában ők vannak otthon. Ha az ellenzék sem tud jobbat, és a jelenlegi információk szerint ez a helyzet, akkor itt a Fidesz legyőzi a rutinjával.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése