2013. augusztus 9., péntek

Jobbikos tiltás O.Z.O.R.A.-tól Jobbikig?

Forrás: Jobbik
Az O.Z.O.R.A. fesztivált hosszas huzavona után engedélyezték. Mi tagadás, sosem vettem rajta részt, és így legfeljebb hallomáson alapuló értékítéletet mondhatnék. A hallomások alapján lehet, hogy nagyon jó buli, és az is lehet, hogy drogosok gyűjtőhelye. Esetleg drogos hippiknek szervezett nagyon jó buli. A különböző minősítéseket nyújtó média-források alapján szinte bármi és szinte mindennek az ellenkezője is igaz lehet.

Az azonban kétségtelen, hogy a saját, jogszabályok által szabályozott, hatáskörében az idei fesztivál megtartását végül engedélyezték. Kormány-megbízotti szinten. Ami nyilvánvalóan tág teret ad azoknak a politikai találgatásoknak, hogy az egyes rendezvények léte-vagy nem léte a kormány, illetve a kormányfő kegyének függvénye. Ahogy annak idején a miniszterelnök vezényelte kézileg a motorosok felvonulásának engedélyezését, illetve akkor az engedély megvonását. Ennek a veszélye nyilvánvalóan abban is tetten érhető, hogy szinte belépőjegyet villant a diktatúra felé vezető úton. Azon az úton, melyet a jelenlegi kormány többek szerint igyekszik ösvényből sztrádává szélesíteni. Ugyanakkor azt a jelzést is közvetíti, hogy a rendezvények megtartása, illetve meg nem tartása az általános jogszabályi kereteken kívül, egyfajta testre-szabott módon szabályozandó. Ezt a jelzést vette most a Jobbik az O.Z.O.R.A. fesztivállal kapcsolatban.

Arra hivatkozva, hogy a résztvevők közül többek ellen kábítószerrel való visszaélés gyanújával eljárást indítottak, végleges betiltást kezdeményeznek. Annak ellenére, hogy a Mirkóczki Ádám szerint a Jobbik különben támogatja a fesztiválokat, de „mindennek van határa”. Egyben persze sugallva azt, hogy a hatóságok tulajdonképpen a drogterjesztést segítik: „a hatóságok pontosan tudják, hogy mi zajlik ezen a fesztiválon, mégsem tesznek semmit, ezért akár személyi felelősség is terheli őket”. A Jobbik képviselőjének azonban alighanem fogalmi problémái vannak a jogállamiságról. Illetve alighanem nincsenek, csak olyan valaminek tekinti, ami rájuk, illetve a szimpatizánsaikra, nem annyira érvényes. A drogok terjesztése esetén például a személyes felelősség megállapításához némi bizonyíték is kellhet. Ha tehát a hatóságok bűnös segédkezét véli látni, akkor alighanem van a lózungokon kívül is valami a tarsolyában. Ebben az esetben talán előtte is nyitva a pálya a feljelentés előtt. Bár nyilvánvalóan ellentmond ennek a segédletnek az, hogy többek ellen eljárás indult drogügyben.

Mely utóbbi egyébként rendben is van. A jogszabályok nem teszik lehetővé a droggal való visszaélést. Tehát jogszerűen eljárnak és annyi. Ez nyilvánvalóan nem lehet ok a betiltásra. Elvégre a jogszabályok a garázdaságot is tiltják. A focimeccsek környékén pedig a garázdaság sem ritka. Így a Jobbik logikáját követve a futball-mérkőzéseket alapból tiltani kellene. Nem egy évben egyszer, hanem állandó jelleggel. Ugyanakkor a jogkövető magatartás kikényszerítése ürügyén kiadott ilyen értelmű Jobbik-nyilatkozatot még nem hozott az elektronikus posta. Ellentétben azokkal a hírekkel, melyek például a gárdaszerű szerveződések, illetve a Jobbik kapcsolatáról szólnak. S még emlékezhetünk arra, hogy a Hősök terén felvonuló gárda feloszlatására nem igazán történtek hathatós belügyi intézkedések. Alkalmasint a Jobbik jogkövető magatartásának ékes bizonyítéka lett volna, ha akkor interpellációt nyújtanak be az ügyben Pintér Sándornak. De ez valahogy elmaradt.

Miközben nem maradt el a tiltakozásuk több olyan esetben, amikor mások viszont felléptek a rasszizmus ellen. Legutóbb például a Facebook-on, ahonnan kisöpörték a Morvai Krisztinának oly kedves profilt. Holott a magyar jogrend, noha burkoltan akár kormánypárti polgármestereket is megérint, nem a rasszizmus pártján áll. Ámde, akkor mi lenne a teendő Mirkóczki Ádám preventív logikáját követve, a nyíltan rasszista, illetve fasisztoid prezentációk szerzőivel? Például az ilyet, egyfajta élettérelméletet és a cigányok szegedi kiszorítását hirdető, Tóth Péter szervezete ellen. Az illető ugyanis nem más, mint a Jobbik Csongrád megyei elnöke. Netán úgy látszik, hogy amennyiben az esetleg drogosoknak is helyet adó O.Z.O.R.A. fesztivált a törvénysértők miatt be kellene a Jobbik szerint tiltani, akkor a rasszizmussal esetleg ugyancsak törvényt sértő Tóth Péter miatt a Jobbikot, de legalább annak csongrádi szervezetét szintén be kellene tiltani?

De gondolom Mirkóczki Ádám ez utóbbit sürgető sajtótájékoztatójára hiába várnánk. Ahogy arra is, hogy a gárda fekete ruhában vonuljon le Ózdra. 40 fokban, víz nélkül. Vizet osztani. Pedig, ahogy mondani szokták, lehet, hogy lenne rá igény.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése