2013. augusztus 6., kedd

Amit Zsigó szájával a Fidesz nyilatkozik

Akinek a vezér mikrofont adott...
Avagy: Ahogy Zsigó Róbert az ellenzékre kenné a romagyilkosságot

Az egyetlen bombával elkövetett tömeggyilkosság-rekord évfordulóján egy másik gyilkosság elkövetői elleni ítélethirdetésre is sor került. Igaz, csak lokálisan, hazánkban, és talán még a magyarországi hírekkel kapcsolatos nemzetközi sajtóban számíthat visszhangra. Ahogy a romák elleni gyilkosságok ítélethirdetésén kívül az ózdi vízhelyzet is hasonló jelentőséggel bír.

Azzal a különbséggel, hogy amennyiben az ózdi polgármesternek sikerül húznia az időt, akkor a problémát megoldja részben az időjárás. A hőség enyhülésével számíthat az eset hírértékének tompulásával. Miközben a radikális szélsőségek szemében ugyanúgy hőssé válhat, ahogy a romák elleni sunyi sorozatgyilkosságok elkövetői is. Az ilyen áttételes, sokak számára talán erőltetettnek tűnő kapcsolatok sorába tartozik természetesen a rasszizmus, mint indíték is. No meg persze az, hogy miként a sötétben gyújtogatók, úgy a vízhozzáférést korlátozók sem vállalják a személyes, közvetlen konfrontációt az áldozatokkal. Azonban az esetleg csak közvetett, és eszmei kapcsolaton kívül van legalább még egy kapcsolat az esetek között. Ez pedig az, hogy a Fidesz szóvivője mindkét esetben szükségesnek tartotta letenni a garast. Illetve az is lehet, hogy valaki bedobta a garast, és Zsigó Róbert, rendes hangzó-gépként, felmondta a leckét. Igazolva, hogy van az a garas, amiért bármikor, gondolkodás nélkül korpásodik. Aki pedig korpa közé keveredik, az előbb-utóbb az ólban köt ki. Pontosabban abban az akolban, ahol Orbán Viktor a számvevő juhász.

Mielőtt azonban Zsigó Róbert nyilatkozatait néznénk, érdemes az ózdi képviselőtestület egyik aranyköpését is felidézni. Eszerinta képviselő-testület egy tagja arra panaszkodott, hogy egyes kiskerttulajdonosok autóval, utánfutóval és 50-60 literes hordókat töltöttek meg vízzel”. A panasszal Fürjes Pál polgármester is egyet értett. Amely panasszal több probléma is lehet. Az egyik, hogy a nyomortelepen aligha állnak kettős rendben a ragyogó tisztára suvickolt limuzinok. Így autómosásra aligha ott használták el a vizet. A másik, hogy egy 60 literes hordó tartalmával hozzávetőleg 2-3 négyzetméternyi terület öntözhető be annyira, hogy értelme legyen a víznek. Még nyolcasával hurcolva is annyi fordulóra lehet szükség a tisztára pucolt autókkal, hogy nem éri meg benzinnel. De, ez csak az egyik gond ezzel a panasszal.

A másik az, hogy a pazarlók konkrét büntetése helyett egy lakóközösség kollektív szankciója mellett döntött a polgármester. Alighanem azért, mert gyáva szembenézni azzal a helyzettel, hogy eljárást indítson, és a valós pazarlókkal netán megfizettesse a kárt. Ebből a szempontból olvasva Zsigó Róbert szavait, az a gyávaság dicséretének is tekinthető. Nyilatkozata szerint ugyanis törvényes és tisztességes az országos hőségriadó idején elzárni a csapokat. A Fidesz tehát kétségtelenül teljes mellszélességgel látszik kiállni amellett a polgármester mellett, aki öntömjénezésre a vízköltségekkel összemérhető költségkeretet használ el. Igazolva azt a mondást, hogy „cseppben a tenger”. Elvégre a párt vezetője is külföldön végez kampánymunkát a lakosság előtti fellépés helyett.

Zsigó Róbert azonban nem csak Ózd, hanem a romagyilkosságok kapcsán is szükségesnek tartotta a megszólalást. Annak árnyékában különben, hogy az Index tudósítása szerint a kormány részéről nem az igazságügyért vagy belügyért, hanem az emberi erőforrásokért felelős miniszter érezte szükségét a megnyilatkozásnak. Így már kormányrészről is inkább csak a perifériális érdeklődésre tarthat számot a rasszizmus, illetve a sunyi orgyilkosok elítélése. A csepp és a tenger. Azonban, mint említettem, a Fidesz szóvivője külön is megnyilatkozott. Két, talán részéről költőinek szánt kérdéssel: „Miért éppen akkor, 2008-ban és 2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején történtek a gyilkosságok, és azok kinek álltak érdekében? Az elítéltek mellett kik lehetnek még azok az elkövetők, akik most megúszták, akik neve végig rejtve maradt?”. Igazi sugalmazó kérdések, melyek önmagukban is csak nyílt vád, akár a bérgyilkosság vádjának, határán mozognak. Ha ugyanis a Fidesz, immár hagyományos fóbiáitól eltekintünk, akkor is egyfajta felbujtásra utal Zsigó Róbert. Talán azokra a furcsaságokra utalva, amit a kormányszócső is emlegetett.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy szinte konkrét felvetést tesz a szóvivő, de az egész eljárás alatt hallgatott? Vajon mi lehet az oka annak, hogy nem született kiegészítő feljelentés a részéről, vagy párttársai részéről? A jobbik esetben Zsigó Róbert szimplán blöfföl, és informálisan megpróbálja az ellenzék vezetőinek a nyakába varrni a sorozatgyilkosságot. A pesszimistább verzió lenne az, hogy fedez valakiket, és csak véletlen elszólás a nyilatkozat. Aminek az említett furcsaságok sem feltétlenül mondanak ellent. Ugyanis igen pesszimistán és cinikusan szemlélve egy kettős csavar is beleférhet a forgatókönyvbe. Olyan alvó ügyek kreálása, mely bármikor kijátszható kártyává válhat a Fidesz kezében. Ami utóbbi, kiemelten pesszimista, forgatókönyveket már csak azért is szeretném elvetni, amit utána mondott a szóvivő. Arról „hogy ilyen ügyek ma nem fordulhatnának elő”. Ez ugyanis nem csak akkor lehet igaz, ha a jelen bűnmegelőzés hatékonyabb, hanem akkor is, ha a Fidesz által ismert, és vezényelt felbujtók állnak az események mögött. Ebben pedig mindannyiunk érdekében szeretnék nem hinni, és fel sem tételezem, hogy ez előfordulhatna. Inkább azt hiszem, hogy Zsigó Róbert kicsit szerény mértékben gondolta végig mondandóját, vagy esetleg a tudósítások nem idézték szavait pontosan.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Figyu te zsigó a gyerekeid vajon mit fognak szólni ha picit megnőnek és el olvassák ezeket a baromságokat amiket elkövetsz nap mint nap? Nehidd, hogy el tudod tagadni !

    VálaszTörlés