2013. augusztus 26., hétfő

Villámok előtti, átvonuló állapotok

A magyarországi hatalom, ahogy korábban, most is lábhoz tett jogszabályokkal felvigyázta a jogerősen betiltott Magyar Gárda utódszervezeteinek felvonulását. Pontosabban felvonulását, majd eskütételét. A rendőrség biztosította rendezvényt, és ezzel kinyilvánította a belügy hivatalos szimpátiáját azokkal szemben, akik zárt alakzatban, egyenruhaszerű képződményben, és egyenruhaszerű eszmékkel foglalnak területet.

Alkalmasint a szervezők szerint ezzel minden rendben is van, mivel nem a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselik. Függetlenül attól, hogy az utódszervezetek éppen a betiltott egylet alakulásának évfordulóján vonultak eskütételre. S függetlenül attól, hogy a szellemiség aligha változik akár a névtől is. Elvégre nyugodtan emlékezhetünk egy „Torna és Sportrészleg” fedőnévvel létrehozott szervezetre is egy korábbi párt esetében. Ezt az 1921-ben alakított párt-egyletet később Sturmabteilung (SA) néven ismerte meg a nagyvilág. Márpedig a Jobbik vasárnapi tevőleges részvételének hiányától még emlékezhetünk arra, hogy Vona Gábornak volt egy nem csekélyke köze a Magyar Gárdához. Így nem is kell túl erőltetni azokat a párhuzamokat, melyek joggal kelthetnek aggodalmat. Még akkor is, ha Pintér Sándor, és belügyes kollegái szerint mindenki menjen haza, és nincsen kérem semmi látnivaló.

Az ugyanis, hogy nem történtek utcai atrocitások a 2013. augusztus 25. –i gárdavonulás kapcsán, az, sajnos, lehet egy nagyon rossz jel is. A félelemkeltésnek ugyanis létezik egy olyan szintje, amikor az emberek nem azért nem szerveznek ellentüntetést, mert pártolják a megmozdulást, hanem mert kilátástalannak tartják, és félnek. Kilátástalannak tartják, mivel a belügyi szervek hallgatólagos támogatása nyilvánvaló üzenetet hordoz. Azt, hogy „ők a mi barátaink, tehát a hatalommal húzol ujjat, ha beléjük kötsz”. Miközben az utcán vonuló erőszak erőszakot sugall. Márpedig azt sem sokan fogják leköpni, aki vállával egy csőre töltött gépfegyverrel sétálna körúton. Mert a közvetlen tűzerő vele van. Amikor tehát azt állítják, hogy a gárdaszerű egyletek gárdistaszerű eskütevői azért nem keltenek félelmet, mert hiányzott a velük szemben felvonulók sokasága, akkor az lehet színtiszta demagógia is. Szemet hunyva az előbb elmondottak felett. Egyben persze afelett is, hogy Orbán Viktor a motorosok felvonulása kapcsán világosan megüzente: „az a felvonulás lesz, amit ő szeretne”.

Egyfajta belügyi bénultságot is eredményezve talán. Alapesetben engedélyezve az említett eskütételt. Fél szemmel pedig a Vezér fejét figyelve, hogy lefele vagy oldalra billen-e? Helyesli, vagy ellenzi-e a döntést? Amelyik felelős szervnek ugyanis egy-két alkalommal kiveszik a kezéből, a különben hozzá dedikált hatáskörből fakadó, döntést, illetve felülbírálják azt, az a következő alkalommal nehezebben fog dönteni. Részben azért, mert ez sokkal kényelmesebb, részben pedig azért, mert az apparátus tagjai is félnek. Féltik az állásukat, az előmenetelüket. Elvégre ők is csak emberek. Családdal, és aligha milliárdos tartalékokkal. Azok ugyanis a pártok fejeseit és baráti körét illetik meg. S ezt a beosztottak is pontosan tudják. Ha nem akarnak konfrontálódni a hierarchiával, akkor felfele mutogatnak, és lapítanak. Pontosan bemutatva azt, amit a közvetett megfélemlítés produkálni képes az ennek kényére, kedvére kiszolgáltatott emberek esetében.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi
S persze azt is, hogy miként válik csendes szemlélőjévé a lakosságot, és államiságot megvédeni képtelenné váló szervezet a napjainkban megtapasztalható folyamatoknak. Messze, egész Weimarig, túlmutatva azon, hogy kell-e rendőr az iskolákba vagy sem? Miközben számos új kérdés merül fel, vagy nyer megválaszolást. Az például, hogy Orbán Viktor pártolja-e a gárdaszerű egyleteket, már nem kérdés. A jelenlegi felállás az, hogy pártolja, mivel nem érkezett tőle személyes passzus az engedély megvonásáról. Az azonban kérdés lehet, hogy vajon mi lenne reakciója arra, ha az egykor volt munkásőrök egyenruhájához hasonló szerelésben szerveznének vonulást a városon át? Ahogy az is kérdés lehetne, hogy a TEK mennyire érezné személyes sértésnek, ha ilyen tömegek állítanának be Orbán Ráhel esküvőjére. Természetesen csak és kizárólag jókívánságaik átadása céljából. Esetleg a felcsúti stadionkomplexus közelében szerveznék meg a munkásőrség valamelyik évfordulóján a maguk kis gyüszmékelését. A rendőrségnek ugyanis nyilvánvalóan aligha lenne több jogalapja a fellépésre, mint a Magyar Gárda utódszervezetei esetében.

Bár, kétség nem férne hozzá, hogy azonnal ott teremnének a Békemenetesek, és szigorúan magánzsebből, és trafikosok adományaiból finanszírozott buszaikkal teremtenének ellensúlyt. Talán még Wittner Mária is velük tartana. Hátha a megjelentek nem elég erősek a gyűlölködés terén, is igényelnek valami erősítést. S akkor pedig a belügynek máris jogalapja lenne beavatkozni. Végszükségben pedig életveszélyesnek nyilvánítanák a területet, mint a Fidesz-székház egyes részeit. Mely esetben az sem probléma, ha szabad ég alatt zajlik az esemény. Elvégre az égszakadás is lehet életveszélyes, ha villámok csapkodnak. Bár az nem az SA jele volt. Ott még talán nem tartunk. Csak Orbán Viktor sajátos tündérkertjénél.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése