2013. augusztus 19., hétfő

Omniscient hungarUFOlógia

Forrás: Leaksource
Az ember gyereke és felnőttje esténként vagy hajnalonként gyakran keveredik vezéri állapotba. Álmos. Tudom, és lehet, hogy tényleg, favicc. Az viszont nem, hogy Álmos vezér megérkezett. A levegőből. Onnan, ahol a hírek szerint semmi látnivaló sincs. Kérjük, oszoljanak. Az UFO-vadászok.

Mert az, hogy a Magyar UFO-Kutató Szövetséget, mint olyat, mennyire veszi komolyan valaki, az magánügy. Olyan ez, mint az irodalmi ízlés. Van, aki szereti a tudományos fantasztikus irodalmat, és van, aki nem. A jelentőségét azért kár lenne persze tagadni a tudományban, de a tudományban hinni sem kötelező. S néha a határokat is nehéz lenne meghúzni. A Honvédelmi Minisztérium az ő hivatalos levelében azt írta, hogy hazánkban nincsenek UFO-k, és így UFO-akták sincsenek. Ha tehát a légtérben például egy álmos, Boeing 737-500 –as repülőgépnek álcázott sólyom jelenne meg, és tízezer méter magasan álomra hajtaná a szárnyait, az sem lepne meg senkit. A Honvédelmi Minisztériumban semmiképpen. Ők pontosan tudnák, hogy az is csak egy mellékhatása az aktuálisan legújabb hazai légitársaság nemzeti vállalásainak. Aminek, a munkahelyteremtés nagyon dicsérendő szándéka mellett, legalább olyan fontos célja lehet a magyar kiejtési szabályok megtanítása a világnak.

De ezt a nyelvészeti csontot már lerágták sokan a Sólyom-nak keresztelt légitársaság kapcsán. Hagyom is tehát nyugodni békében, és az a másik unalomig emlegetett labda is pattogjon tovább, hogy vajon miért nem Turul-nak hívják a csodatársaságot. Maradva kicsit az UFO-knál, a jelenség egyik olvasata kétségtelenül az, hogy mennyire vehető komolyan a hazai UFO-kutatók társasága, és az, hogy tulajdonképpen ők mit tekintenek UFO-nak. Akár az összeesküvés-elméletek szintjéig eljutva és a MiB (Men in Black – Sötét zsaruk) világát idézve, Mely utóbbiról azért érdemes lehet megjegyezni, hogy alig leplezetten éppen egyfajta paródiáját nyújtja a mindenütt Földön-kívülieket keresők világának. Mert azért az UFO betűszóra sokaknak a repülő csészealjak ugranak be, amely képzettre a filmvilág számos alkotásban reflektált már. S borítékolhatóan fog is még jó pár alkalommal. Ami, a maga természete szerint, rendben is van.

Azonban, bár azért elég sokszor elég nehéz, vegyük komolyan a magyar kormányzati szervet. Nem feledve az UFO betűszó eredeti ételmét sem. Akár annak fényében, hogy immár az 51-es körzet létét is elismerték, de akár attól függetlenül is. Az UFO, betűszóként az Unidentified Flying Object rövidítése, ami „azonosítatlan repülő tárgyat” jelent, Eredetileg tehát azokat az izéket jelölték vele, amit a tudomány és technológia adott színvonalán nem sikerült beazonosítani. Ez nyilvánvalóan más halmazt takart a barlanglakó ősembernek, és mást fog takarni ezer év múlva. De nyilvánvalóan mást jelenthet az egyes országok légterét felügyelők számára is, mivel sok szempontból egy repülőgép is lehet UFO. Egészen addig, amíg olyan viselkedést mutat, ami alapján nem azonosítható egyértelműen. Végső soron az idegen civilizációk is ezért keveredtek gyanúba. Olyan technológiákat hitelezve meg nekik, amiket a ma embere nem képes átlátni, megérteni. S innen terjedt rá a külhoniakra általában is az UFO, mint jelölés. Holott valójában, ha idejönnének, bemutatkoznának, akkor már nem is lennének azonosítatlanok. Amikor tehát valaki azt állítja, hogy személyesen találkozott egy idegennel, akkor számára az már azonosított. Számára feltétlenül. Ő már azonosította magának.

Azonban térjünk vissza ismét arra a minisztériumi levélre, ami alapján az alvó acélsólyom sem lepne meg senkit. Mert a probléma azzal a levélkével éppen ez. Ha komolyan vesszük, akkor az nem csak azt jelenti, hogy földön kívüli civilizációk fütyülnek a fejünkre. Legalább annyira azt is jelenti, hogy a hazai légtérért felelős hatóságok is fütyülnek a légtérre. Az állítás ugyanis nem arról látszik szólni, hogy UFO-dosszié van, de üres. A dosszié hiánya azt jelenti, hogy meg sem nyitották. Márpedig elég betegesen túlzott önbizalomra vallana az, hogy a minisztériumban olyanok ülnek, akik számára minden kapásból ismert, felismert és azonosított. Ráadásul nem csak az eddig idetévedt faleveleket ismerik fel kapásból, hanem a jövőben érkezőket is biztosan fel fogják ismerni. Bár, feltételezhetjük, hogy a minisztérium fennhatósága alatt csak olyanok dolgoznak, akik tényleg mindent tudnak, és mindent ismernek, ami csak repülésre bírható a világegyetemben. Ráadásul tetszőleges technológiával. Tehát számukra egyszerűen nincs azonosítatlan objektum.

Ebben az esetben azért remélhetőleg mindenki megnyugszik, hogy hazánk vezetésében mindentudó, omniscience személyek tevékenykednek. S még az is kiderülhet, hogy a világ összes, azonosítatlan repülő bigyóiért a magyar technológusok a felelősek. Ezért aztán nálunk nem UFO-akták, hanem egyfajta anti-UFO akták, mondhatni unortodox UFO-akták vannak.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése