2013. augusztus 5., hétfő

Vízhatalmi tuning Ózdon

Forrás: Alternativenergia.hu
2013. augusztus 6.-án ítéletet hirdetnek az éjszaka vadászó sunyi gyilkosok perében. Az áldozatok cigányok. Emberek. Még néhány napig kánikula van. Hallom a mentőket, akik talán éppen a túlhevülés áldozatait mentik. Akik szintén emberek. Sok helyen vizet osztanak. Hogy ne halljanak meg emberek. A víz különösen ilyenkor, életet menthet. Kismacskákét és emberekét. A víz hatalom. Az itatónál. És a vízcsapnál egyaránt.

Amikor elzárják a kánikulában a vizet, akkor nehéz nem arra gondolni, hogy egyfajta hatalmi demonstráció zajlik. Annak jegyében, hogy „dögöljetek meg, ha nem hisztek a hatalmamban”. Nem vitatva persze, hogy az ivóvíz érték. Ahogy érték a sebkötöző szer is. De vajon hányan kezdenének el egy sebesült esetében mérlegelni a géz árát illetően, mielőtt első segélyt nyújt? Illetve biztos vannak ilyenek is. Azok például, akik rágyújtják a házat valakire, majd rálőnek a menekülőkre. Csak mert cigányok. Nos, az ilyenek talán mérlegelnének. S talán emelt fővel néznék vízbe fulladni a saját gyermeküket is, ha megmentésére egy cigány próbálna beúszni a vízbe. Mert nehogymá’ egy roma mentse meg a gyermeket. Inkább halljék, mintsem egy cigány megérintse. Részükre majd ítéletet hirdetnek.

A vízcsap urai ellen pedig demonstrációt tartanak, ha még nem okafogyott esetleg. Az ügy előzménye, hogy Fürjes Pál fideszes polgármester a közkutak elzárásáról határozott. Elvégre nyilvánvaló, hogy amíg másutt vizet osztanak a kánikulában, neki erre futotta. Nem is szabad olyan olcsó népszerűség-hajhászó akcióhoz csatlakozni, mint az ingyenes vízosztás. Amellett az egy olyan emberi minimum lenne, amivel talán nem sikerülne magára irányítani a figyelmet. Ellenben, ha elzárja a vizet, akkor ugyebár rögtön rajta a reflektor fénye. Tiszta sor. S még gesztust is remélhet gyakorolni a radikális jobboldal felé. Hiszen az ózdi nyomortelep lakossága, zömükben romák, ugyan kinek is hiányoznának. Talán az ismerősöknek, talán a rokonoknak. Talán még a vezérének is, ha a szavazatokról van szó. Ám az ő zavaros tekintetüknél mennyivel tisztábban szól a gárda bakancsának csattanása, és a szélsőjobb hallelujája!

Még akkor is, ha legutóbbi hírek egy korai verziója szerint megnyitják majd a közkutakat. Ezen hírverzió szerint az MSZP-s Nyakó István megállapodásra jutott Ózd helyi alkirályával. Mégpedig annak érdekében, hogy a vezetékes ivóvíztől elzárt helyeken a közkutakat megnyissák. Amiért szinte már hallani vélem a jobboldal csahosait a fórumokon: „A baloldal, ami elárulja a magyarokat, itatja cigányokat”. Alighanem leginkább azoktól hallhatóan, akik szerint védtelen embereket is szabad ölni, ha azok bőrszíne nem azonos az övékével. Talán nekik akart gesztust tenni a polgármester azzal, hogy cáfolta a kútmegnyitási pletykát. Elvégre a faék egyszerűségű szemlélethez nem kell olyan bonyolult dolgokkal foglalkozni, mint a humanizmus. Nem érdekesek számukra a részletek. Ahogy igazából 30 Celsius felett az ellenkezőjéhez sem kellene nagy éleslátás. Ilyenkor az olyan részletkérdések, mint az ÁNTSZ-vizsgálat, és társai, ráérnek. Előbb ne haljanak szomjan azok, akik amúgy is nyomorognak. Utána lehet azon jogászkodni, hogy a Fidesz-delegálta polgármester milyen szabályokat szegett meg, illetve milyen vizsgálatot lehet ellene elindítani. Ugyanez az utólagos vizsgálat lenne helyénvaló a polgármester szerinti pazarlásra is. Átmeneti megoldás pedig az lehetett volna, ha a lezárással egy időben azonnal megindul a vízosztás. Ám erről szegényesek a hírek.

Az emberi ítéletet már amúgy is kimondta saját maga felett. Azt, amit a jog vagy megerősít, vagy nem. Azt, ami ellen nem használ a mentelmi jog, és „osztjónapot-ország” ügyvédeinek serege sem. Akinek egyáltalán megfogan a fejében az ötlet, hogy a rekkenő hőségben a vízzel demonstráljon hatalmat, az aligha tekinthető olyannak, aki alkalmas egy város irányítására. Egyszerűen azért, mert onnantól nem a város, és annak lakói képviseletében, hanem az előítéletek, a hatalmi téboly, illetve a puszta hatalom jelentik számára az igazodási vonalakat. Ami akár lehet a külső hatalom is. Az, ami a csattanó bakancsok porfelhőiből bontakozhat ki. Ami számára, akárcsak a hajléktalanok esetében, az ózdi nyomortelepeken is közelebb áll a demagóg egyszerűsítés, mint problémák komplex kezelése. A faékeknek nincs szükségük intarziára.

- Csak azt csodálom, hogy az emberek itt engedelmesen százszámra meghalnak, és sohasem fordult elő lázongás.
- Nem lehet... lázadás... A hátsó erőd... udvarban... van egy páncélszekrény, amelynek - hihetetlenül bonyolult kombinációs zára van... Nyolc betű és nyolc szám... A páncélszekrényben van a vízcsap...
(Rejtő Jenő: Előretolt helyőrség)

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése