2013. július 27., szombat

Sajtó, mocsár, hatalom

Orbánék mocsara
Fotó: Népszabadság/Kurucz Árpád
Azt olvastam itt a monitoron, egy hír címeként, hogy „Magyarország kiheverte a baloldal bukását”, és majdnem úgy jártam, mint a régi vicc újságolvasója. Az, aki mindig csak a címlapot nézte meg az általa várt halálhír miatt. De tudjuk ugyebár, hogy jelenleg nem a Fidesz által kinevezett baloldal van kormányon, s még messze van a bukása, és annak kiheverése is.

Mert azt nem kisebb ember, mint Rogán Antal, által megerősítve tudjuk, hogy a Fidesz még a politikai oldalakat is unortodox módon értelmezi. Előállítva azt az értelmezést, ami alapján a baloldali, szinte bolsevik retorikát, a magát konzervatív polgárinak emlegető, Fidesz alkalmazza, miközben a baloldalé a nagytőkések hagyományosan jobboldalt illető pártolása a kormányzat részéről felszólalók szerint. De az MNO említett címe, az MTI-re hivatkozva mégsem a Fidesz bukásának kiheveréséről, hanem a korábbi kormányzat bukásáról szól. Olyan hatalmas eredményeket emlegetve a Fidesz erényei között, hogy a devizahitelesek kezét ők aztán nem engedik el. Különösen a kampányhoz közeledve. Ha ugyanis annyira szívükön viselték volna, akkor aligha az ócsai szellemváros kivitelezőit lennénk kénytelenek felidézni az elmúlt évekből. Sokkal inkább a saját lakhelyükön megtámogatott százezreket. Még akkor is, ha a mindenki pénzéből való megtámogatással kiutalt, és ezzel sokak szemében megutált közszolidaritás azért továbbra is kérdéses lehetne.

Aztán ott vannak az olyan kijelentések, hogy a Fidesz-kormányzat „egyetlen fillér hitelt nem vett fel”. Amivel kapcsolatban azért felmerülhetne az a tiszteletteljes kérdés, hogy az állampapírok eladása ugyan mi a fene, ha nem hitelfelvétel. Azokkal az, IMF-pénzeknél sokkal melegebb, pénzekkel éppen, hogy eladósodott az ország. A kötvényekkel ugyanis előbb-utóbb megjelennek majd a pénztárnál, és akkor ki kellene fizetni. Így aztán a jelenlegi, most éppen a takarékszövetkezetek pénzén stabilizált helyzetért a jövő jelentős instabilitásával kellhet megfizetni. Ami azért kérdésessé teszi, hogy Orbán Viktor, a kiugróan magas hataloméhségi koefficienstől eltekintve, miért akarhatna hatalmon maradni. Racionálisan jobb lehetne a Fidesz-nek, ha nem nyerné meg a választásokat, és ellenzéki obstrukcióval folytathatna hordószónoki kampányt. Esetleg csak kis többséggel nyerne, és a parlamenti ellenszavazatokra kenhetné az összes nagyszerű ötlet meghiúsulását. Ezért, noha kicsi a valószínűsége, de még az is lehetséges, hogy az utóbbi idők botránykrónikája nem független a Fidesz-től.

Ha, teljesen teoretikusan, és szinte minden alap nélkül, de feltételezzük, hogy a nagyobbik kormánypártban még maradt reálpolitikus, akkor ebből az irányból is értelmezhetőek lennének az események. Lett légyen az akár a különböző lakossági rétegek bajszának húzgálása, az egyre nyíltabb hülyének nézés, vagy akár egyes események, döntések hátterének óvatos kiszivárogtatása. Annak érdekében, hogy Orbán Viktor veszítse el a választásokat, vagy legalább ne legyen alaptörvényező többségben. Ha azonban, túlzott optimizmussal, azt hinnénk, hogy van még pár reálpolitikus a kormányzat valós döntéshozói között, akkor számukra is nagy csalódást jelenthet a lakosság fásulttá tételének hatékonysága. Az, amit látva aligha lenne szükség arra a nagy birodalmi összeesküvésre, amit szintén az MNO vélt leleplezni. Olyan hatalmas, kifejezetten baloldali összeesküvést, mely most éppen a médiamogulokon keresztül akar érvényesülni. Kifinomult bosszúként a reklámadóért, amivel alighanem inkább a bankadóhoz hasonló terve lehetett a miniszterelnöknek. Demagóg, és populista szólamokkal fedezni azt az akciót, ami a média szinte teljes kisajátítását célozta meg a nemzetközi befektetők megszöktetésével.

De tulajdonképpen a nem kormánypárti média szereplői jelenleg még talán örülhetnek is. Ha másért nem, mert a tájékoztatásra felesküdöttek ellen még csak szórványos ellenségeskedés zajlik. Ellentétben azzal, ahogy Sztálin számolt le a gyógyításra felesküdöttekkel. A koncepciós perekre, melyek végén a „médiamoguloknál” dolgozó magyarok nyilvánosan gyakorolnak önkritikát, még nem fog talán sor kerülni. Addig persze jó lenne tudni, hogy a média, vagy a közhatalom tehet-e a hírekről. Az például aligha a média hibája, ha egy ökológiaiag egységes területen csak az Orbán-család által kitermelendő tőzegbánya nem védett. A tájékoztatók hibája legfeljebb az lehetne, ha hallgatnak. Demokratikus körülmények között mindenképpen. Míg kétségtelen, hogy ellenkező esetben azért lesznek hibásak, mert szólnak. Mert még szólni mernek. S akkor rögtön az ellenséges médiamogulok csápjaivá válnak. Miközben a diáktüntetések alatt nyilvánvaló etikai hibát elkövetett rádiósok azóta talán már kitüntetést is kaptak. Ám ezt nem tudom, miközben a sajtóetikai elítélésről sem szóltak a hírek.

De ez utóbbi szinte már a múlt. A jelen az, amikor lassan a kánikuláról is Gyurcsány és Bajnai tehet. Mert a kormányzat, és benne Orbán Viktor töretlen erővel és lelkesedéssel harcol a nemzet érdekében, S éjszakáit is a nép felemelésére fordítja. Tőle távol áll minden, ami a népet sanyargatná, és eljövendő évtizedeken át áll majd sziklaszilárdan a vártán. Szemben a széllel, mely Turul-tollakat hord szét az ég éjjeli-vizében. Míg egyszer valakinek bele nem lóg a keze, mielőtt az ország fejét nyomná bele a történelem.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése