2013. július 7., vasárnap

Trafik-üldözési képzavar a Fideszben

Üldözött? Melyik?
Fotó: EISimay
A trafikok ügyeivel foglalkozó, és tulajdonképpen egyfajta összefoglalást is adó írással lezárni gondoltam a jelen szakaszát a trafikokkal való foglalkozásomnak. Elvégre sok szempontból alulmúlhatatlannak hittem a helyzetet. A politikai mindennapok azonban rám cáfoltak, és a Budapest Pride oldalvizén újabb gyűrűket vetettek a trafik ügy körül is a habok. Például azzal, hogy a vesztesek pályázatait elkezdték visszapostázni a feladóknak.

Erre az aktusra Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), pontosabban a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter utasítására kerített sort a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Kiverve a biztosítékokat, mivel az ellenzék a bizonyítékmegsemmisítést véli látni a Magyar Posta ebbéli támogatásában. Miközben az NFM véleménye szerint nem áll módjukban megőrizni a vesztesek anyagait. Egy menetben megtagadva a győztesek által beadott pályázatok adatainak kiadását, mivel az a miniszter véleménye szerint nem számít közérdekű adatnak. Mely véleményhez hozzátehetnénk azt is, hogy alighanem azért is titkolják a nyertes üzleti és foglalkoztatási terveket, mert alkalmasnak ítélhetik a köznyugalom megzavarására. Amit már csak azért is érdemes szempontként hozzátenni, mert a korrupciógyanús esetek esetleges tömeges igazolhatósága tényleg megzavarná a miniszter köznyugalmát. Feltéve, hogy a lemondását követelők hangzavarától nyugtalanná válna. Feltéve, hogy a miniszterelnök hatalmi támogatásának árnyékában kell nyugtalankodnia bármitől, míg híven kiszolgálja a dohányosokat. Nem azokat, akik szívják a dohányt, hanem azokat, akik érdekeltek a dohány-, és vele a trafik-lobbiban.

Holott az a kistrafik-tulajdonos, akinek még álló üzlete mellett nyílt meg a 18-as karikával, beláthatatlan kirakattal, és a még beláthatatlanabb háttérrel bíró Nemzeti Dohányda, lehet, hogy kíváncsi lenne. Mert az így kialakult helyzetről, a villamosmegállóból nézve, Hobo egyik számának sorai jutottak az eszembe: „Meztelen emberek sírgödrüket ássák”. Aminek az a koncepció sem sokban mond ellent, amit Orbán Viktor sejtetett. Ígéretének egyik olvasata ugyanis nyugodtan lehet az, hogy a tönkretett trafikosokkal végeztetnék el az új boltok aprómunkáját. Ami lehet ugyan etikátlan és gusztustalan, de az új bolt-, illetve bolthálózat-tulajdonosok szempontjából kétségtelenül praktikus. A kiszolgáltatott ember kussol, és dolgozik. Miközben volt trafikosként érti is a szakmát, ismeri a vevőkört. Márpedig az első milliók, milliárdok megszerzésének módját pár év múlva nem biztos, hogy meg meri kérdezni bárki is. Különösen akkor, ha már most, a startnál sem meri egy miniszter felfedni a tényeket.

A tények helyett ugyanis a figyelő közönség Hoppál Péter szagavatott közleményét kapta. Mely minősítést azok a vélemények alapozzák meg, melyek szerint bűzlött a közlemény a hazugságtól. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője szerint ugyanis a baloldal folytat hajtóvadászatot a kisvállalkozó trafikosok ellen. Ami kijelentés a baloldaltól függetlenül is felveti azt a definíciós kérdést, hogy a Fidesz szerint hány bolt üzemeletetési jogának birtoklásáig kisvállalkozó valaki. Gyakorlatlan szemlélőként hajlamos lennék, a megemelt haszonkulcs-garancia miatt is, 1-ben meghúzni ezt a határt. Miközben az olyan esetekben, mint a már említett szomszédból történő piacról-kimarás, hajlamos lennék azt hinni, hogy sok éve ott helyben működő kisvállalkozó ellen a Nemzeti Trafik intéz vadászatot. Ha ehhez még azt is felidézem, hogy a korábban trafikot üzemeltetőknek kormányzati jogforrás tiltja meg a dohánytermékek árusítását, akkor az az ellenzéki hajtóvadászat sehogy sem jön össze. A kormányzati dohányárusítók, és alighanem potenciális kampánytámogatók piacát, haszonkulcsát ugyanis a parlamenti kétharmad iktatta törvénybe, Kiszorítva a korábbi boltosokat.

Persze lehet, hogy Hoppál Péter szóvivői fizetése nem fedezi a tényekbe való elmélyülés költségeit. Ellenben akár külön prémiumkiírás is létezhet számára, ha baloldalizik egy kicsit. Ha pedig Bajnaizni is sikerül, akkor talán még egy vaníliás karikát is kap Selmeczi Gabriellától. Gipsz Jakab, Iksz Ipszilon, Piros Arany és Hát Izsák, mint a Fidesz összefonódás-ellenességi megbizottjai, pedig még a vállát is megveregetik.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése