2013. július 25., csütörtök

Csinovnyikok csapkodó cenzúrája

2013. július 24. -én jelent meg Szabó Zoltán Facebook-profiljának oldalán a hír, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a leghatékonyabb indirekt cenzorok sorába lépett. Az időpontoknak, így, egy nappal később akár külön jelentősége is lehet. Mivel egy olyan hírrel kapcsolatban került a fenti állítás közlésre, ami Orbán Viktor tanácsadóinak javadalmazására vonatkozott, majd eltűnt a Webhir.com oldalairól. Aminek kapcsán tényleg nem igazán eldönthető kérdés, hogy sírjunk, vagy visítva röhögjünk.

Nem csak a cenzúra, a kormányzati befolyás, a csinovnyiki túlteljesítés miatt, hanem az informatikai rendszerek, az internet működésének fájdalmasan szegényes ismerete miatt is. Azonban előbb az előzményekről szólnék. Orbán Viktor, jött, látott, és megjutalmazást helyezet kilátásba az ő cirkuszának aktív részesei számára. Kivételesen nem a stadionépítőknek, hanem a sportolóknak és edzőknek. Alighanem a miniszterelnök sportdiplomáciai felkészítését végezhetik azok a szakértők, akik körébe Kárpáti György, egykori olimpiai bajnokunkat is besorozták. Nem társadalmi munkában, hanem 670 ezer forint havi, mintegy negyed órás telefonbeszélgetéssel kiérdemelhető, tiszteletdíjért a 47 ezer forintos garantált állami jövedelmek országában. A Demokratikus Koalíció (DK) ezzel kapcsolatban adott ki közleményt, mely 2013. július 24.-én fél tíz körül került ki a világhálóra.

A közlemény különben nem is az összeget kifogásolta. Érthetően, hiszen egy hazánknak sikerekkel gazdag nevet szerző sportoló miért ne érdemelhetné meg az anyagi problémáktól mentes nyugállományt. A vízilabdázóknál sokkal silányabban teljesítők számára is adott jelenleg ez a lehetőség. Ellenben egy dolog lenne, egyfajta garantált nyugdíjat és mélységes elismerést adni egy sportolónak, és megint más dolog a munkavégzésre vonatkozó jogszabályok esetleges állami kijátszása. A DK közleménye az utóbbira, a színlelt szerződésre, illetve az ár/érték aránytalanságra kérdezett rá a kormányfőnél, illetve a legfőbb ügyésznél, Polt Péternél. Hivatkozva arra, ami az említett portálon, 2013. július 13.-án a Google számára már elérhető formában megjelent. A keresés nyomán az utóbbin az olvasható: „Negyedórányi telefonbeszélgetésért utaltak át bruttó 670 ezer forintot a Miniszterelnökség legújabb tanácsadójának, Kárpáti Györgynek”.

Az eredeti interjú azonban nem érhető el. Ahogy arra Szabó Zoltán is felhívja a figyelmet, a DK közleményének nyilvánosságra kerülése után sebtében lesöpörték a netről. Azzal a kísérő szöveggel, hogy „Sajnáljom ez a cikk törölve van, vagy soha nem is létezett.” Amely szövegben a nyilvánvaló elírás is sejteti, hogy milyen hirtelen döntöttek a lekaparásról. Elfeledkezve arról az alapérvényű jelenségről, hogy a net nem felejt. A nemzetközi rendszerekből is kitakarítani több kell, mint esetleg egy telefon a pártközpontból. Az automatizmusok még az eredeti oldalon is őrzik például a Facebook-kedvelések számát. Ahogy azt a lehetőséget is, hogy további „like” nyomható, illetve az „elküldésre” is lehetőség van. Ilyenkor pedig egy újabb rendszer lép be. A Facebook belső informatikai rendszere, mely szintén egy független rendszer. Olyan, ami őrzi az első megosztás rövid bevezetését, linkjét, és képét. Villámgyorsan leleplezve az eredeti anyag törlését. S persze a törlést kezdeményező, utasításba adó vagy utasítás nélkül elvégző informatikai ostobaságát is.

Mert nyilvánvalóan nem szabad kizárni azt a lehetőséget sem, hogy nem a pártközpontból szóltak oda. Elegendőek lehetnek a hatalommal szembeni lojalitáselvárások vélelmei ahhoz, hogy beinduljanak a korábban, más üggyel kapcsolatban már említett reflexek. Azok a reflexek, melyek mögött gyakran valós félelmek vannak a valós kiszolgáltatottságtól. Akár egy-egy átgondolatlan, kapkodó, és alapvetően sajnálatra méltó reakciót szülve.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése