2013. május 31., péntek

A Fidesz szerint Bajnai nyeri a választásokat

A Fidesz hivatalosan természetesen nem közölte a címbeli állítást. Azonban teljesen nyilvánvaló, hogy a magabiztosság hiányának egyik jellegzetes tünete, ha mindig másban találja meg valaki a hibást. Ebből a szempontból a kormánypárt normán felül teljesít. A másik jellegzetes tünet, ha a veszélyt jelentő személyt, körülményt démonizálják. Bármi áron.

Az utóbbi tünet jelentkezése esetén elegendő a támadások célpontját, és módszereit megtekinteni ahhoz, hogy vélt veszélyforrást felismerjük. A Fidesz esetében teljesen nyilvánvalóan látszik ez a működés. Jól látszott ez akkor is, amikor Gyurcsány Ferencet látták a legnagyobb kihívónak. Akkor, csapot és papot elfeledve kötöttek bele mindenbe, amit láttak. Beleértve az ominózus szakdolgozatot is, melynek ellenpólusaként közhírré tették a kormányfő, számos kérdést megválaszolatlanul hagyó diplomamunkáját. Bevetve kormánypárti TV-csatornát és feledve az ártatlanság vélelmének szabályát. Most pedig Bajnai Gordon látszik annak a célszemélynek, akire minden erővel koncentrál a Fidesz apparátusa.

A legutóbbi tünete ennek a folyamatnak, hogy közleményben jelezték az öntisztázás hiányát az országjárás kapcsán. A közleményt a Fidesz sajtóirodája adta ki, és mindjárt azt is megmondja, hogy szerintük mi lett volna Bajnai Gordon országjárásának a célja. Megfeledkezve arról az apróságról, hogy mely országos berendezkedés és demokráciatípus volt az, amikor a hatalom részéről gondolták az ellenzék mondandóját is megfogalmazni. Így tulajdonképpen közvetlenül a kormánypárt oldaláról erősítették meg a lehetséges demokrácia-deficitet. Amit csak erősít az, hogy már megint megfeledkeznek arról, hogy a volt kormányfő eddig minden libázós pert megnyert. S az ártatlanság alapjogáról is persze. Arról, hogy a vád-állítást kell igazolni. Mármint akkor, ha valaki nem érzi saját hatáskörébe tartozónak a vád, az ítélet, és a büntetés teljes skálájának, akár személyre szabó, meghatározását.

Ugyanakkor alig valószínű, hogy mindezekről a Fidesz környékén dolgozó sajtómunkatársaknak ne lenne legalább halvány fogalmuk. Marad tehát az, hogy a pártvezetés szerint Bajnai Gordon, illetve az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség veszélyt jelent a pillanatnyilag kormányzó elit hatalmára. Olyan szintű veszélyt, ami minden demokratikus játékszabály felrúgását is megéri. Olyan szintű veszélyt, amelyet bármi áron meg kell ragadni, és kitekerni az általuk vélt méregfogát. Ebben az esetben értelmezhetővé válik az, ha mindenhol Bajnai Gordon embereit vélik felfedezni. Legyen az akár egy országjárás közönsége, ahol akár igaz is lehet az állítás. Vagy, egy olyan rendezvény esetében, melyet a kormányzat a nemzeti szaporulatnövelés koncepciójának jegyében szervezett. Ahol, azért valószínűbb, hogy a rendzavarás, a nyilvános bukás nyilvánvalóvá válása előtt, inkább a rendezők érdekeit szolgálta. S persze a Fidesz székházánál is Bajnai Gordon anarchistái randalíroztak.

Emberárnyék
Foto: EISimay
Mondhatni, a Fidesz szerint Bajnai Gordon már a spájzban van. Bár az a tünet, amikor valaki már minden árnyékos sarokban ellenséget lát, az orvosi eset lehet. Miközben tudjuk, párt esetében nem lehet kórtermet megjelölni a problémák kezelésének helyeként. Az azonban nyilvánvaló, hogy a jelenlegi tünet-együttes alapján, és a közlemények háttereként a cím sejdíthető. A Fidesz már a saját közvélemény-kutatásaiban sem bízva, gyakorlatilag Bajnai Gordon kezében látná a kormányzást egy mostanság tartandó választás esetében. Talán felismerve, hogy hiába a sikerpropaganda, a politikai patthelyzetben sokkal jelentősebb az ételért sorban állók száma, mint a valós támogatóké.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Fidesz-KDNP-MSZP-E2014-DK sok kutya, de egy a gazdájuk és az nem a magyar nemzet!

    VálaszTörlés