2013. május 3., péntek

Kósa szólt az antidemokráciáról

A Portik-Laborc ügy egyik mellékszálán felbukkant az, hogy Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is egy lejárató kampány áldozata. Ahhoz képest persze köszöni, megvan, mint polgármester, és mint Fidesz-funkcionárius is. Ha tehát igaz az áldozatiságáról szóló állítás, akkor túl hatékony nem lehetett a mártírrá tétel. A biztonság kedvéért azért nyilatkozott kicsit az MSZP-ről. Mert az mindig jól jöhet szerinte.

Most éppen a „demokráciában nincs helyük” vált szlogenné számára. Mondván, hogy politikai bűnözők, vagy mik lennének. Rendben van. Biztosan nem az angyalok gyűjtőpártja az MSZP, de pont a trafik-mutyi okozta botrány kellős közepén azért szerény önmérsékletre vall a polgármester úr kirohanása. A probléma ugyanis az jelenleg, hogy a Portik-Laborc ügyben egyáltalán nem biztos, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság milyen eredményre jut. Ellenben a trafik-mutyik kapcsán elég nagy bizonyossággal lehet a Fidesz vezetése is érintett a korrupciós botrányban. Ellenkező esetben aligha lett volna szükség olyan nagy gyorsasággal bebiztosítani magukat az adatok kikérése ellen. A debreceni polgármester kijelentése tehát egyáltalán nem biztos, hogy nem fog visszafele eldurranni.

Akár csak annyiban, hogy az MSZP elleni kirohanása sem túl meggyőző a jelen helyzetben. Nehéz ugyanis nem arra gondolni, hogy nem szolgál mást, mint a Fidesz körül tornyosuló fellegekről kicsit földhözragadt témákra vonni a figyelmet. Ugyanis pont a jelen pozíciója az, ami az egykori kampánytartalmat irrelevánssá teszi. Éppen azért, mert polgármester maradt, nem túl sok jelentősége van annak, hogy ki mit mondott évekkel ezelőtt. Kivéve azt a lehetőséget, ami a szél és a zörgő haraszt kapcsolatát írja le. A trafikügyről való figyelemelterelés mellett ugyanis egy olyan olvasat is lehet a nyilatkozatnak, hogy valami szellő mégis csak zörgethetné azt a debreceni harasztost. Ebben az esetben nagyon is jól jöhet a polgármesternek előre hitelteleníteni az esetleges konkrét megállapításokat. Előre bebiztosítva magát arra nézve, hogy bármiről, bármikor azt mondhassa, hogy az az ellenség manipulációja. Így végső soron két legyet is üthet egy csapásra. Illetve legalább két legyet a pártvezetés elvárását teljesítve a trafik-ügyben, és előre mentesítve magát egy esetleges debreceni botrány alól. Egy olyan időszakban, amikor ez meglehetősen jól jöhet, amennyiben esetleg mégis szivárogna az adatok tára. Nem vitatva persze azt, hogy a Fidesz-nek most elég hangosan kell fütyülni a sötétben, amennyiben önmagukat akarják felbíztatni. A trafik-mutyi, és az annak közepén kirobban élettárs-veréses Balogh-botrány erősen megtépázhatta a kormánypárt erkölcsiségébe vetett hitet.

Miközben persze Kósa kijelentésére lenne egy erősen cinikus választ is adni. Ahhoz ugyani, hogy a demokráciában elnyerhető helyezésről nyilatkozzon például demokrácia is kell. Amikor azonban a kormánypárt egy tisztségviselője arról tesz nyilatkozatot, hogy szerinte melyik pártnak van helye a demokráciában, akkor óhatatlanul egyfajta deficitet jelez az említett demokráciában. A hatalom által megnevezett lehetséges parlamenti szereplők köre ugyanis a valós szavazati eredmények ignorálásának a lehetőségét is felveti. Azt sugallja, hogy a választási eredménytől függetlenül, a hatalom pillanatnyi gyakorlói kívánják majd megmondani, hogy a szavazatokalapján mandátumot nyert pártok melyike való a Parlamentbe, és melyike nem. Ezzel pedig még az is kiderülhet, hogy Kósa Lajos pusztán elszólta magát. Nagy sértődöttségében és figyelemelterelési igyekezetében olyasmit vetett fel, amire tényleges szádék lehet a Fidesz berkeiben. Önkéntelenül megerősítve azokat a véleményeket, melyek egy esetleges választási csalás lehetőségét sem zárják ki.

Ha a korábbi, nyilatkozatok fényében nézzük, akkor még csak nem is kirívó a jelen kijelentés. Miközben ugyanis a bűnösség megállapítása korántsem egy polgármesteri nyilatkozat hatásköre, emlékezhetünk például a házelnök kedvenc mottójára. Arra, hogy mindenki komcsi, aki nincs vele. Ha fiatal hozzá, akkor a szülei voltak komcsik. Végső soron diszkvalifikálva mindenkit, aki nem támogatja a Fideszt, illetve Orbán Viktor kormányát. Idomulva a permanens szabadságharc és fülkeforradalom minden bokorban ellenséget sejtő retorikájához. Az tehát, hogy most éppen az MSZP került terítékre legfeljebb az aktuálisan ellenségnek képzelt mumust nevesíti. Sem demokratikusabb, sem értelmesebb nem lett általa a hatalom.

Andrew_s

1 megjegyzés:

  1. Azóta kiderült, hogy az ex-MIÉP-tag Kocsis Máté, és Kósa lajos egyaránt árnyékra vetődött a Portik-Laborc ügyben
    http://nepszava.com/2013/05/uncategorized/nem-laborc-rendelte-meg-a-kosat-lejarato-videot.html

    VálaszTörlés