2013. május 10., péntek

Pálffy sem ért trafikul

Forrás: Wikipedia
A KDNP nagy nehezen megnyilatkozott a trafik-mutyikkal kapcsolatban. Tényleg nehezen, megkésve, de legalább töretlenül. Már amennyiben Pálffy Istvánnak, a kereszténydemokrata párt frakciószóvivőjének a megszólalását tekinthetjük a párt véleményének. Kicsit olyan, mint az elhíresült Dávid Ibolya-féle, a focihoz való hozzáértését fitogtató miniszteri expozé, de hát erre futja.

Ugyanakkor persze azt is mondhatjuk, hogy a KDNP-nek köze sincs az egészhez, mivel esetleg valóban nem indult a trafik-pályázatokon senki az ő klientúrájukból. Azonban kormányzati pártként ettől még lehetne véleménye a szóvivőjüknek. Mármint azon kívül, hogy neki nincs mondanivalója. Holott kell, hogy legyen. Egyszerűen azért, mert a közös kormányzás, és a sokszor emlegetett közös kétharmad okán nem engedheti meg magának egy kormányzatban részt vevő párt képviselője sem, hogy a párt nevében hallgasson. Nem jogilag, mert jogilag természetesen megteheti. Morálisan azonban nem. Különösen azok után nem, hogy éppen az ő unszolásukra kell az általuk felügyelt oktatási rendszerben helyet szorítani az erkölcs és etika pallérozásának.

Nem mintha ez baj lenne. Csak kissé furcsa példamutatás az, hogy éppen az oktatási ügyekért felelős államtitkárt adó párt úgy tekint a trafik-mutyira, mint a szomszéd falu határában levő pöcegödörre. Úgy, hogy: „nem sétálunk arra, nekünk hát nem büdös”. Persze a nyilatkozatból kiragadott kijelentés, a „KDNP nem dohányzik”, önmagában is felér egy aranyköpéssel. Pártot ugyanis aligha látott valaki is a körúton sétálni. Csibukkal a szája sarkában. A tagok nevében viszont aligha nyilatkozhatott a szóvivő úr. Ezt a finom stilisztikai árnyalat talán még ismerős lehetne abból a korból, amikor Pálffy István még újságíróként és nem párt-szócsőként kommunikált. Annak ellenére, hogy ugyanakkor megértem a KDNP nevében megszólaló politikust is. Akkor, amikor immár hangfelvétel, illetve újabb levél, került ki a FIDESZ aktív részvételéről a trafik-elosztásban, nehéz lenne egy olyan párt nevében szembe menni a nagyobbik kormányzati erővel. Annak a pártnak a nevében, mely párt önmagában esetleg a fasorban sem lenne. Illetve ott sem, mivel a Kossuth-téren kivágták a fákat. Talán éppen ezért? Mert azért elég kérdéses lehet a KDNP státusza akkor, ha a választásokon való megméretést kezdenék feszegetni az esetükben. Így aztán a kérdés leegyszerűsödhet arra, hogy:
-Szerintetek maffia-korrupció a trafik-mutyi?
-Igen.
-Szerintetek parlamenti párt vagytok? Na ugye, hogy nem korrupció a trafik-mutyi!

S Pálffy Istvánnak rögtön nincs is mondanivalója az ügyben, és nem ért a trafikhoz. A trafikhoz sem. Miként annak idején elég furcsa megszólalásai voltak más ügyekben, például az abortusz-törvények kapcsán is. Tanújelét adva, hogy az alapfokú ismeretek hiánya, illetve a biológiailag is érthető tapasztalathiány nem lehet ok akkor, ha véleményt kell mondani valamiről. Egy párt szóvivőjénél aranyat érő képesség. Így aztán teljesen alkalmas arra, hogy az EU-jelentést is minősítse, két „nem értek a trafikhoz” kijelentés között. Egyszerűen a kidobantó, kukaérett hulladék kategóriájába sorolva annak a szervezetnek a jelentését, mely szervezet anyaszövetségéhez népszavazással csatlakozott az ország. Ha tehát a haza nem lehet ellenzékben, és az EU-tagságról népszavazás döntött, akkor a KDNP-s politikusok esetében vajon melyik hazáról, és melyik népről van szó. Már akkor, amikor a fizetési borítékukért cserébe ott szerepelnek a képviselői névjegyzékben.

Bár ez utóbbi kérdést alighanem inkább a markáns kritikát megfogalmazó Harrach Péternek kellene nekiszegezni. Miközben persze számára is adott lehet a dilemma, hogy vagy enged a miniszterelnöki ellenségkeresési játék vonzerejének, vagy keresheti a pártja helyét a frakciótörmelékek között. S ebben a kérdésben az, aki szerint nem tartom a KDNP-t valós frakcióval rendelkező valós pártnak, igazat gondol. Tényleg nehéz egy, csak pártszövetségben megmutatkozó, a miniszterelnöki ötleteket érdemi kritika nélkül támogató pártról önálló politikai entitásként gondolkodni. Pálffy Istvánnak talán nem is kellene a dohány-bizniszhez értenie. Talán nem is az a baj, hogy nincs ebben a kérdésben mondanivalója. Az azonban mindenképpen baj, ha nem érti, hogy a pártjának viszont kellene valami önálló mondanivaló. Ellenkező esetben nem más, mint az orbáni papagáj-kommandó részhalmaza. Egy csücsök a politikai szalámi maradványai között. Erősen megkötve. Viszont időlegesen legalább megfizetve.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése