2013. május 18., szombat

Selmeczi szólt az erkölcsről

Bajnai Gordon azt merészelte mondani, hogy a leendő választáson, 2014-ben, el fogják a választók zavarni azt a kormányt, melyet „csak a dohány érdekel”. Kihúzva ezzel a gyufát a Fidesz nevében megszólaló Selmeczi Gabriellánál, aki szerint Bajnai Gordon egyenlő a zéró erkölccsel, no meg a zéró hozzáértéssel. Ami azért alighanem fenntartással kezelendő kijelentés lehet pont az említett hölgy szájából. Már csak hozzáértésileg is, mivel aligha tekinthető az igazmondás és a hozzáértés csúcsának a magánpénztárak sorsának intézése.

Már akkor, ha a hozzáértését nem az minősíti, hogy milyen hatékonysággal lehetett a pénzeket beolvasztani a költségvetés réseibe. Lassan a nyomukat is eltüntetve a milliárdoknak. Miközben azért nem árt emlékezni arra, hogy Orbán Viktor a közelébe sem mert menni egy nyílt és manipulálatlan vitának Bajnai Gordonnal. Alighanem felmérve azt, hogy a hordószónoklatok, és az obersovszky-díjas mikrofonállványok nélkül nem biztosan kerekedne felül. A korábban, Kósa Lajos által, előadott magyarázat roppant gyengécske. Alkalmasint a miniszterelnök a kabinetjéből sem jelölt senkit a vitára maga helyett. Ami jelzés értékkel is bírhat, mivel vagy nem elég erkölcsös ahhoz, hogy ne nézze le a vitára kihívót, vagy a kabinetjében sem talált olyan szakembert, akiből kinézte volna a szakmai vitaképességet. Selmeczi Gabriellára bízhatjuk annak eldöntését, hogy melyik verzió a szimpatikusabb. Illetve melyik írja le jobban a nagyobbik kormányzó párt valós állapotát. Miközben természetesen lehet emlékeznünk a közelmúlt aktuális gumicsontjára, a trafik-mutyikra is.

A politikába belefolyó gazdasági, illetve a gazdaságra ráterjedő politikai korrupció esetei akkor sem igazán képviselik az erkölcs csúcsát, ha félretesszük Bajnai Gordon pártállását. Azt ugyanis talán bárki beláthatja, hogy nincs az a liba-ügy, ami meg nem történtté teheti a trafikok ügyét. Attól ugyanis, ha Bajnai Gordon holnapról eltűnne a politikai közéletből, a trafikok ügye még itt maradna. A Fidesz képviselőinek, de szavazóinak is, érdemes lenne talán ezzel is számot vetnie. Különösen akkor, amikor szóvivői szinten kezdenek el másokat minősíteni. Mármint úgy általában. Mert a feltétlen hívek szemében nyilvánvalóan a felséggyalázással egyenértékű bűn lehet a vezér mondandóit megkérdőjelezni. Még akkor is, amikor saját magát sikerül bevinnie az erdőbe. Mint például éppen a trafik-ügyletek kapcsán, amikor úgy utasította el a politikai befolyás vádját, hogy közben egy adatkezelési lólábat tett az asztal közepére. Azonban az is valószínű, hogy a hívek mindebből csak a vádak cáfolatát akarják meghallani. Következésképpen akár teljes immunitást élveznek, élvezhetnek a teljes tartalommal szemben. S bár ez a hatás minden feltétel nélküli hit esetében létezik, mindenképpen veszélyesebb lehet, ha a hatalom által megtámogatva, a hatalom képviselői élnek vissza ezzel.

Így aztán nyilván egészen másként értékeli Selmeczi Gabriella nyilatkozatát is más-más szemüvegen keresztül fogják értékelni azok, akik a Fidesz feltétlen hívei, és azok is, akik a másik tábort vélik erősíteni. Ezt a véleményalkotási jogot kár is lenne elvitatni bárkitől. Ami elvárható lehet, az a tényszerűség. Bár, ez nyilván nyomasztó lehet akkor, amikor a tények előli menekülés lehet a hatalmi centrum által elvárt magyarázkodás. Ilyen esetekben a hangulatkeltés eszköztára könnyebben elérhetővé válhat. Ebből a szempontból érthetővé válik az, hogy miért most kellett leporolni a szerencsétlen víziszárnyasok ügyét, és miért kell Selmeczi Gabriellának ismét mikrofont ragadnia egy kis minősítgetésért. Egyszerűen nem igazán maradhatott sok szakértelem és tényanyag a tarsolyban. Vagy, ha igen, a látszat mégis inkább a nemlegesség irányába mutat. Egyébként ezt a látszatot erősíti az egykor nyugdíj védelemre felesküdött hölgy megszólalása is. Valahogy azt a látszatot keltve, hogy a Fidesz szóvivői garnitúrájából még mindig ő lehet az, aki a híveket meg tudja szólítani. Ez már önmagában sem nagy dicsőség. Már csak azért sem, mert sok újat sem tudott hozzátenni ahhoz a refrénhez, melynek sulykolását még Rogán Antal kezdte el tavaly.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése