2014. január 18., szombat

Rétvári megtalált Marxban egy fasisztát

A gyermekekkel kapcsolatos unortodox kereszténységet hirdető államtitkár, Rétvári Bence ismét megszólalt. Ezúttal Marx Károllyal van problémája. Nem a tanításaival, vagy az általa képviselt gazdaságfilozófiai elméletekkel. Elvégre azokhoz valószínűleg nem ért. A szobrával.

A Fidesz klerikális platformjának tekinthető, és nevében még önálló szervezet alelnöke, aki keresztényi szerénység jegyében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is, nyílt levelet intézet a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetéséhez és az egyetem polgáraihoz. Alighanem az egyetemi autonómia jegyében, és annak alkalmából, hogy az egyetemet eddig nem sikerült sem megszüntetni, sem teljesen megfojtani. Pedig a Fidesz-fémjelezte kormányzat igazán mindent megtett e nemtelen cél érdekében. Alighanem egyfajta önkritikaként. Mert kétségtelen, hogy ahol olyan közgazdászoknak is diplomát adtak, mint a gyermekek fenekén levő piros pettyekben önmegvalosuló Matolcsy György, erős kritikára szorul. Ám legfeljebb szakmai kritikára, és nem építészetire. Egy rossz képzés az egy csodapalotában, és a kormányzat frissen megtalált neohorthysta-pszeodorákosista identitásának kiszolgálójaként is csapnivaló lesz. Egy jó tanár, ha katedrára engedik, akkor egy jurtában is jó pedagógus és jó ember marad. Ahogy Jézus sem a 14 karátos Mercedes volánját markolászva vonult a népet tanítani.

De ezt Rétvári Bence honnan is tudhatná? Elvégre a Biblia ismerete nem okvetlenül kell a politikához. Ahogy Klinghammer István államtitkárt sem nagyon izgatja fel olyasmi, amit szakmai vagy igazgatási autonómiának hívnak. Ő sem tudja, hogy mi az. Ellenkező esetben már hangos szóval kísérve verné az asztalt, hogy Rétvári Bence, egy Emmi-től független minisztérium csepürágójaként mit keres a neki, a felsőoktatásért elvileg felelősnek dedikált színpadon. Jól mutatva különben azt, hogy a felsőoktatás irányítása mennyire szakmai, és mennyire önálló. Azzal is kár lenne áltatni magunkat, hogy ezt követően hatalmas tiltakozás fog elindulni az Emmi részéről. Nem fog. Már csak azért sem, mert annak vezetője ugyancsak az egyház kegyeltje. Így szívének alighanem még kedves is lehet egy KDNP-s politikus áljólinformált ömlengése Marx szobrának eltüntetéséről. Talán már ki is nézte valamelyik hittársának valamelyik jól adminisztrálható tanszéket az egyetmen. S ebben az esetben Rétvári Bencének csak a szennyes aprómunka jutott. Elvinni a balhét a szobordöntögetésben. S amennyiben az új tanszéki megbízást esetleg ifj. Hegedűs Lóránt kapja, akkor messzire sem kell majd utaznia ahhoz, hogy Horthy szobrát odarittyentsék a közgazdasági képzést folytató egyetem aulájába.

Bár annak alapján, hogy a kormányzat hű vazallusa tízezrek halálba deportálását idegenrendészeti eljárásnak aposztrofálta, lehet, hogy Horthy Miklós szobrának jövőbeli felállítása felett eljárt az idő. Könnyen lehet, hogy Rétvári Bence és a Szakály Sándor történész, a Veritas nevű új fideszes történelemkutató intézet vezetője, Szálasi Ferenc életnagyságú emlékszobrát fogják felállítani az egyetem közterületén. Mert ezek szerint egy történész esetében is van az a pénz, amennyiért a népirtás felett napirendre tud térni egy kézlegyintéssel. Azért minden esetre el tudom képzelni a vörösen izzó lapozást, és a fejekben görcsösen surrogó fogaskereket, míg találtak Marx műveiben valamit, ami kapcsolatba hozható a nácizmussal. S aztán felkiáltott az államtitkárok legkatolikusabbikja: Heuréka! Megtalálta, és már fogta is a pennát, illetve a klaviatúrát, hogy erre is hivatkozva kezdeményezze a szobor eltávolítását. Megemlékezve arról, hogy „Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak”. Talán már azt is kitalálta, hogy a kommunizmus ellen fellépő Horthy miként lehetett tulajdonképpen marxista. Esetleg a Marx születése előtt elkövetett népirtások elkövetői miként voltak szintén marxisták. De sziinte biztos, hogy éppen a fasizmust relaitvizáló áltörténészi állásfoglalás miatt kellett a gerincmentesítésen már átesett államtitkárnak megszólalnia..

Azért persze érdekes lenne látni Rétvári Bence orcáját, amint olyan helyzetbe kerül, amikor az eretneküldözést, vagy a keresztes háborúkat meghirdető pápákat kellene kiátkoznia. Bár biztos találna olyan történészt, aki megfelelő pozícióért és pénzért egy katolikus egyetemen is ledöntené bármelyik pápa szobrát. Talán még azt is megfejtené, hogy tulajdonképpen miért Jézus tehet a keresztes háborúkról. Alkalmasint persze lehet indokolt a szobor elszállíttatása. Ha az egyetemen a hallgatók tömeggyűléseken követelnék, mert őket zavarja. Amikor felülről nyílt parancslevelet fogalmaznak, lett légyen az akármennyire udvarias, azt diktatúrának hívják. De Rétvári Bence ezt is honnan tudhatná? Amellett, ha tudná, se érdekelné. Neki ott van egy vezér, akit követhet. Kolomppal a nyakában törtet át a demokrácia szabta határokon. Míg van ellátatlan barát vagy rokon.

S ebből a szempontból ideológia-semleges. Az ideológia a vezér számára csak addig érdekes, amíg az valakinek a kezében, vagy a szájában kiszolgálja. Mint ahogy most Rétvári Bence, a klerikális tagozat alelnöke, a KIM államtitkára.

Andrew_s

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Próbálja a pitiáner buzeráns agyhalott kléruscsicska az igazi ősfasisztát, a maffia-egyházát fedezni szánalmasan átlátszóan... hajrá obanisztán hajrá abszurdisztán

    VálaszTörlés