2014. január 8., szerda

Hangulatmanipuláció Öszöddel

Pintér Sándor időutazásban is jól akar teljesíteni. Ezt sejteti, hogy visszalépve az időben, ott akarja folytatni a Fidesz kampányát, ahol 2006-ban befejezték. Nem okvetlenül a főváros utcáira, hanem az őszödi beszédre gondolva ez ügyben. Mert annak a véleményének adott hangot, hogy csak ki kellene hivatalosan is szivárogtatni már valamit.

Nem az ott elhangzott beszédet, mert a jelek szerint teljesen megfelel a célnak az a néhány kiragadott állítás, amire egy teljes kampányt alapoztak annak idején. Most a részinformációk kiszivárogtatásáról készült jelentés részinformációit gondolja a belügyminiszter publikálhatónak. Ami lassan népmondává fogja nemesíteni az említett beszédet. Igazi urbánus legendává, aminek során a megfelelő jelszavak kikolompolását követően, az Orbán által megszámlált birkák a megfelelő időben mozdulva, a megfelelő válaszreakciót nyújthatják. Amikor felhangzik hívó szóként az „öszödi beszéd”, már jöhet is a pavlovi nyálfröccs: „Fújgyurcsány!” Az kicsit lehet ugyan furcsa, hogy a választások tisztaságért, a választások nyugodt lefolytatásáért felelős miniszter akar most éppen vihart kavarni az éjjeliben. De tulajdonképpen a jelentésnek is ő van birtokában.

Így érthető az a reakció, amit Gyurcsány Ferenc először talán a Facebook-on írt ki: „Az egészet miniszter úr! Ne válogasson! Nincs miért.”. Mert tényleg nincs miért. Lassan az egész ügynek legfeljebb tényleg csak manipulációs hatása lehet. S korántsem csak annak a jelentésrészletnek, ami szövegszerűen majd nyilvánosságra kerül. Az ugyanis aligha fogja megingatni azok hitét, akiknek eddig sem kellettek komoly ténybeli indokok az Orbán melletti agitációhoz. Róluk eddig is leperegtek az olyan érvek, hogy talán nem egy szövegkörnyezetéből kiragadott mondatba kapaszkodva kell Gyurcsányt Ferencet minősíteni. Ahogy mást sem. Amitől szeretni még nem kötelező, és egyetérteni sem muszáj vele mindenben. Ez az opció tehát aligha lehet érdekes a manipulációk szempontjából. Van azonban egyfajta pikantériája a belügyminiszteri felvetés időzítésének. Ahogy az már korábban, a rendőri perek esetében is megfigyelhető volt.

Ha el is tekintünk a jelentés tartalmától, akkor sem lehet nem észrevenni, hogy Pintér Sándor akkor jött elő az ötlettel, amikor Bajnai Gordon az ellenzéki megegyezések témáját újra beemelte a napi hírek közé. Felvetve a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval is. Ami nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai a Fidesz szemszögéből nézve ugyancsak felértékelődnek. Amellett, hogy a potenciális megegyezést hátráltathatja, ha sikerül éket verni a tárgyaló felek közé. Például, ha sikerül egy olyan jelentésrészletet előadni a dossziéból, ami alkalmas lehet az MSZP és a DK közti, amúgy sem teljesen felhőtlen, viszony mérgezésére. Ha a publikálandó rész alkalmas a teljes ellenzék atomizálására, akkor még jobb lehet. Abban az esetben is, ha a teljes jelentés összefüggéseiben talán más értelmezési tartományba helyezkedik el az adott szövegrészlet. A választásokat követően ugyanis már minden, a közzétett szöveget érintő vita értelmetlenné, a vesztesek magyarázkodásává válik.

Ugyanakkor a teljes jelentést nem ismerők számára a részinformációk lebegtetése ugyanazt a hatást keltheti, mint Antall József megoldása az ügynök-aktákra. A zsebre tett borítékok módszere alkalmasint a zsarolás lehetőségének fennállását keltheti akkor is, ha a boríték üres. Az ellenzéki megállapodást az szintén hátráltathatja, ha nem lehet tudni, hogy a kormányzat valamelyik embere milyen új szólammal fújja meg a harsonát a következő nap. Szintén függetlenül attól, hogy a végítélet harsonáinak beharangozott szólam utólag esetleg csupán szilveszteri papírkürtnek bizonyul. A hangulatkeltési funkciót addigra már betöltötte. Ezért a hangulatmanipulációért természetesen nem kell szeretni Pintér Sándort. Azonban arról sem ártana eközben megfeledkezni, hogy mindez a lehetőség nem jött volna létre az ellenzék nélkül.

S nem az őszödi beszéd léte nélkül, hanem a nyilvánvaló önszalámizás és tehetetlenség nélkül. Az olajfaszerű, széles platformú megállapodások előtt 2012 végétől nyitva volt a lehetőség. Akkor, amikor Bajnai Gordon visszatérése komoly népszerűségtől övezve megtörtént. Ezzel szemben a legújabb hírek szerint is valami zárt, kétszereplős köldöknézés zajlik. Holott, ha a megállapodások már lejátszott meccsek eredményeként tény lenne, akkor lenne ki mellett kampányolni, és nem lenne nyitott a kapu a piszkos kis húzások előtt.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése