2014. január 7., kedd

Megölték a focit! Szemetek!


A futballstadionok országává válván az ember olykor száját tátván áll, míg olvasván megáll a mondat közepén. A józan ész egén. Hol felhőkben gyűlnek betűk, és keverednek el a mondatok, melyek részben tán elvesztek. A szemetek. Mint talán a futballisták Orbán szerint.

Mert a miniszterelnök megjött a síelésből, és össze se törte magát, míg törte a lejtők szűznek vélt havát. Mely néhány rosszmájú gaz komment szerint mögötte éppolyan szűz maradt, mint volt előtte, mikoron az ablakból megtekintette. De ezen beszólóknak nem adunk hitelt, míg más forrás meg nem erősíti, hogy a kormányfő az elemeit erősítette. Különben is biztosan nem így volt, mert pihent elemekkel kizárt, hogy kedvenc sportágának ifjú művelőit leszólja. Kinézhető ugyanis belőle, hogy mielőtt a beszédíró poénját lelője, talán észreveszi előre. Szólott ugyanis akként a Vezér, hogy a focistából mindenek előtt rendes embert kell faragni. Ha kell, talán baltával. De mielőtt labdába érne, ennyit tán megérne.

Orbán Viktor szerint a hazai focisikerek kulcsa, és kovásza nem más, mint az, hogy „először rendes embereket kell nevelnünk, akik egyébként jól futballoznak”. Remek egy megállapítás, és csak remélni lehet, hogy nem lesz egy olyan értelmezése, hogy a gyengén futballozó, az olyan, akiből nem lehetett rendes embert nevelni. Azt is érteni vélem, hogy Kovács Ferenc születésnapi köszöntésekor valami nagyot akart mondani. Olyat, amiben a rendes ember, a futball, meg a nevelés is benne van. Egy neves, edzésben is helyt állt focista köszöntésekor ez rendben is lenne. Na de így? Most akkor értsük úgy, hogy csak a rendetlen szemetek mennek futballistának? Akik éppen ezért eredménytelenek? Ezért aztán meg kell nevelni őket. A közelmúlt megalázó vereségeit elszenvedő csapatok játékosai helyében lehet, hogy rettegni kellene kezdeni. Ha ugyanis a vereség oka, hogy nem elég rendes emberek, akkor nyilvánvalóan nevelésre szorulnak. Volt már ilyen korábban is néhány ország történelme során. Nem egy diktatúrában várta nevelő szándékú börtön a nemzetközi porondon kudarcot vallókat. Nyilvánvalóan csak az ő érdekükben. Segítendő a rendes emberré válásukat.

De ilyen országunkban talán nem lesz, és a következő két félidőt nem a pokolban kell majd lejátszani. Csak felhőcskéket kellhet majd rajzolgatni. Nevelődve rendes emberré. Orbán Viktor nagyobb megelégedettségére. De talán még ez sem következhet be. S a miniszterelnök szájából még csak nem is önvallomásként szóltak a sorok. Miszerint sikertelen futballista ő is azért maradt, mert nem faragták megfelelőképpen. Alig valószínű ugyanis, hogy az Indiában megkísérelt kézcsókról, és a zsebbe felejtett praclikról az egykori edzők tehetnek. Habár még ez sem teljesen igaz. Ha ugyanis azok az edzők hatékonyabbak, akkor talán olyan miniszterelnökünk lenne, akinek a neveltetésében előforduló rések nem szakadéknyi omladékokként látszanak. Orbán Viktor pedig sikeres focistaként pipálgathatna a jól megérdemelt futballista-pályafutást befejezve. Ha azonban nem célzás és nem önvallomás akart lenni a focisták rendességének hiányaira utaló mondat, akkor marad a szimpla figyelmetlenség.

A beszédíróé is, és a szöveget mikrofonba mondóé is. Az előbbi esetében talán a pedálozás kényszere okozta a túllihegés tüneteit. Az utóbbinál a koncentráció hiánya. Ami azért egy leendő krónikaszerkesztőnél nagy hiba. A végén ugyanis még azt hozza le a krónika, amit megírtak. Csak úgy, minden előzetes normakontroll nélkül. Habár az ilyen elszólásoknak is lehet nagy szalagcímet adni: Szándékosan keverte össze a szabotőr beszédíró a miniszterelnök lapjait! Megírjuk! A feljelentést is! Bár ilyen is volt már a történelemben. Megírták.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése