2014. január 10., péntek

A feltámasztó sírrabló munkássága

A régi mítoszokat olvasva, és az abban említett változatos élővilágot freskókon, vagy szoborba faragottan, látva az embernek néha kínos érzései lehetnek a modelleket illetően. Akár az is, hogy valóban mutánsokat, fajok közti transzplantációk túlélőit, idegen világok lakóit, vagy kihalt, de egykoron mindenképpen élt lényeket lát megörökítve. Ebben hiányérzetet legfeljebb a régészeti leletek hiánya kelthet.

De nem sokáig, mivel kézbe vehetjük azt a hiánypótló művet, ami jelenleg csak angol nyelven érhető el. A Quirk Books (Philadelphia) jelentette meg Dr. Spencer Black korábban nem ismert munkásságát E.B. Hudspeth tollából. A mű papíron (ISBN: 978-1-59474-616-1) és bitekbe kötve (ISBN: 978-1-59474-624-6) egyaránt elérhető. A címe: The Resurrectionist - The Lost Work of Dr. Spencer Black. S már a cím is tekinthető egyfajta szójátéknak. Nyelvtanárok nyilván kapásból rávágják, hogy a történet egy sírrablóról szól, és kész. Holott a „resurrection” feltámadás, felélesztés értelemben használatos. Fekete doktor tehát akár feltámasztó is lehetne. Bizonyos szempontból az is.

A könyv anatómiailag igencsak pontos rajzokat közöl annak hitelesítése érdekében, hogy igenis, a szerző láthatta például a hableány, a kiméra, a szfinx földi maradványait. De legalább is nagyon hitelesen képes az evolúció, életében ismert, törvényszerűségei alapján levezetni a mitológiából ismert lények testfelépítését. Szinte orvosi tankönyvbe illő ábrakészlettel illusztrálva az 1800-as évek végén élt doktor munkásságát. Szemléltetve a tárgyalt lények csontvázát, az izomzatukat, és olykor egyes szerveiket is. Így aztán a könyv átforgatása után tényleg ott állhat az olvasó felforgatva. Számos villódzó kérdőjellel a fejében. Melyek egyike szinte biztosan az, hogy ki lehetett valójában az a Dr. Spencer Black, akinek életrajzi adatait is megtaláljuk az említett könyvben.

Azért sokat segít a kérdés tisztázásban az, hogy E. B. Hudspeth, akinek ez az első könyve, nem csak íróként, hanem művészként is jegyzi e művet. Amit a téma iránt érdeklődőknek látni érdemes.

Andrew_s


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése