2014. január 11., szombat

Orbán öt kilométeres kampányútja

Forrás: Fidesz
Aki látta a „Drakula halott és élvezi” című örökbecsűt, az emlékezhet rá, hogy ott Drakula életeket ad a rabszolgává tett ügyvédnek. Nem nagyokat, hanem kicsiket, rovarokat, pókokat. A miniszterelnök nagy zajjal adott át a minap egy utat. Öt egész kilométert. Azonban az ott lakóknak akár ez a kis út is nagy lépés lehet a választások felé.

A film-hasonlat tehát nem biztos, hogy teljesen ül. Bár aki emlékszik a filmre, azt is láthatta, hogy a valós helyzetet, szándékot Drakula árnyéka mutatja a falon. A látszatok mögött. Az ATV híre szerint ez esetben már nem teljesen sántít a hasonlat, mert a hátérben több gond is lehet az átadott úttal. Leginkább, hogy a maga hosszával, illegálisan épített útnak tűnik. Amennyiben a Védegyletnek igaza van. Illés Zoltán aligha írja már az interpellációt az ügybne. Noha korábban ugyanis leállították az út építését. Amire a miniszterelnök reakciója annyi volt, hogy „beleütköztünk fafejű bürokratákba, beleütköztünk életszerűtlen műszaki szabályozásokba, beleütköztünk félreértelmezett környezetvédelmi szempontokba”, de legyőzték ezeket. Tulajdonképpen nem is értem, hogy az árvízi védekezésnél minek ment ki a gátra. Elvégre kiadhatott volna egy kormányfői dekrétumot is, amiben elítéli az esőzéseket. Mint életszerűtlen, és rossz helyre, rosszkor potyogó vizet.

Érdekesebb lehet a részletesebb ismertetést is elolvasni természetesen. Tiszta forrásból. A Fidesz honlapján. Ebben magyarázatot kapunk arra, hogy az út alapvetően a Rábavidéken élő szlovének templomba járást könnyíti meg. S mielőtt bárki félreértené, ezzel semmi baj nincs. A hazánkban élő nemzetiségekkel való együttműködést már I. István is szorgalmazta. A szlovén kormányfő is az együttműködést emelte ki az út átadásakor. Mert azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy Alenka Bratusek szlovén miniszterelnök is ott volt a szalag átvágásánál. Méltatva a Magyarországi Szlovének Szövetségének sikeres működését. Nagy valószínűséggel tehát Orbán Viktor megjelenése sokkal inkább protokoláris, mint érdemi jelenség volt. Felértékelni inkább az értékeli fel, hogy amennyiben egy protokoll-plecsni begyűjtéséről van szó, akkor láthatóan nem számít a környezetvédelem, illetve a hatályos végzések tartalma. Megy előre a megrendelt taps felé, mint a vezérkötelét vesztett gőzeke.

Miközben a szlovén együttműködés méltatásának árnyékában kicsit nagyzolónak tűnik az a kijelentés, hogy „a magyar kormány tartozott ennek az útnak a megépítésével a helyieknek”. Nem feledve természetesen azt a kérdést sem, hogy vajon Orbán Viktor akkor is ekkora feneket kerített volna az ügynek, ha nem lenne a kampánykezdet olyan közeli? Mert valószínűleg nem. De legalább tudhatjuk Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottól, hogy magyar állami forrásból 728,3 millió forintot költöttek az útra. Egyfajta célzott beruházásként, ha hinni lehet az ATV tudósításának: „Orbán beszéde végén emlékeztette a helyieket arra is, hogy a 2010-es választásokon nagy mértékben szavaztak bizalmat a Fidesznek a környéken”. A sorok közt ugyanis az is benne van, hogy amennyiben most nem szavaznak a Fidesz-re, akkor a jövőben megtapasztalhatják: „az úr adta, az úr elhanyagoltan kátyúsítja”. Hacsak Orbán Viktor valamelyik rokona nem arrafele fog házasodni. Talán a környékből elszármazott Rogán Antal egyik rokonával.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése