2013. szeptember 9., hétfő

Köz! Alakulat! Tapsviharra felkészülni!

Azok a nosztalgikus évek...
Alighanem a következő napok egyik gumicsontjával Kövér László szolgált, amikor igyekezett a diktatúrába vezető út következő kockakövét. Azt nyilatkozván, hogy rendeleti kormányzást kellene bevezetni. Talán a kisebb létszámú képviseleti gyűlés miatt. Ellenben biztosan kiegészítve Kósa Lajos nem is olyan régen tett kijelentését a közoktatás általa képviselt normáit illetően.

Az utóbbi nevelésszociológiai antitalentum ugyanis azt bírta nyilatkozni, mint emlékszünk, hogy „amúgy a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek”. Amely szemlélet a Fidesz-ben uralkodó lehet. Orbán Viktor stadion-öltözőn pallérozott politikai kultúráját aligha kell bemutatni ebből a szempontból. Az elhíresült sallerozós, kokiosztós szövegeire emlékezhetünk még abból a korszakból, amikor éppen az Európai Unióban, illetve az IMF-ben látta meg azt a közellenséget, mely személyes hatalmi ambícióit veszélyezteti. Kövér László pofonosztós házelnöki tevékenysége, mely bírságokban, esetleg komcsizásokban, egyfajta selyempapírban csomagolt kutyagumi módjára előadott verbális agresszióban merül ki, szintén ismerjük. Tehát teljesen világos, hogy alapvetően a félázsiai származékok orbániai negyeddemokráciájának tényleg csak a pofonok jutnak. A kormányzattól. Ehhez zárkózik fel az oktatáspolitika, mely a szolgák nemzedékét akarja kinevelni.

S itt érdemes visszakanyarodni a házelnök legutóbbi, gumicsont-jelölt nyilatkozatához. A rendeleti kormányzás ugyanis gyakorlatilag kiiktatja az utolsó, sok esetben már jelenleg is csak formális kontrolt. A Parlamentet. Végső soron szabad folyást engedve a kormányzati belső kör hatalmi törekvéseinek. Melyekhez sokan, alighanem már most is csak statisztálnak. Beleértve akár a már említett oktatásügyért ugyancsak felelős Balog Zoltán minisztert is. Elvégre akkor, ha Kósa Lajos Debrecenből szövegelhet bele, és már a diáktüntetések alkalmából is látszotta  miniszter fajsúlytansága, akkor világos, hogy szerepe nagyjából a tankönyvek borítójának nézegetésében merül ki. Csatlakozva a nemiszervnek látszó kulcslyuk körüli szabad asszociációs gittrágáshoz. De hagyjuk is el ezt a mellékvágányt is, mert a rendeleti kormányzás ennél többet érdemel. Ma még csak Kövér László hatalomtechnikájának illusztrációjaként említve. De könnyen lehet, hogy nemsokára pár évet is, ha valaki kétségbe meri vonni a mindenható kormányzat mindenhatóságát. A rendeleti kormányzásban ugyanis ez is benne értendő. A hazai és világtörténelem számos példával szolgál erre.

Bemutatva, hogy ezzel az eszközzel békeidőben általában azok az uralkodók, kormányzatok éltek, amelyek más módon képtelenek lettek volna bárkit is meggyőzni az igazukról. Békeidőben, mert háborús állapotok között illetve kríziskorszakokban valóban lehet hatékony, vagy akár az egyetlen kivezető út a rendeleti kormányzás. Nem véletlen, hogy annak idején Julius Caesar is hasonló körülmények között nyerte el a diktátori címet. A rendeleti kormányzás ugyanis maga a diktatúra. A diktátumokon, azaz rendeleteken alapuló kormányzás. De persze az előző gondolatok is érdemesek egy kis továbbvitelre. Ha ugyanis tudjuk, hogy rendszerint háborús, és krízishelyzetek vezettek a rendeleti kormányzás bevezetéséhez, akkor sok Fidesz-húzás ugyancsak értelmet nyer. Elvégre a folyamatosan folytatott háborús, szabadságharcos retorika pont ennek az utolsó lépésnek is megágyazhatott. A szabadságharc végső ütközetéhez kérve az istenadta nép felhatalmazását.

Miközben a házelnöki kijelentés a jövőbe mutatóan is üzen. S nem csak a diktatúráról. Hanem arról, hogy egy nem kétharmados Fidesz-győzelem, vagy pláne egy vereség esetére fel kellhet készülni egy polgárháborús állapotra. Elvégre az is indokolhatná a rendeleti kormányzást. Ami esetén gondolati bokaficam lehet, hogy vereségük esetén már nem Orbán Viktor hozná a rendeleteket. Az ellentmondás azonban látszólagos. A rendeletekkel való uralkodás ugyanis azt is lehetővé teheti, hogy akár a választások estéjén hatalmilag tegyék meg nem történtté, nyilvánítsák érvénytelenné a választási eredményeket. Uralkodói szózatban kinyilvánítva, hogy csalások történtek. Mely csalások kivizsgálását majd a Fidesz-független egykori Fidesz-képviselő által vezetett ügyészség fogja kivizsgálni. Rendeletileg.

A köz önalakulását pedig remekül letesztelte a kormányzat az utóbbi időkben például a pedagógusok béremelése kapcsán. Világosan látható módon demonstrálva, hogy még szakmai szolidaritás sem létezik. Nemhogy belátáson alapuló réteg-, vagy presztízs-szolidaritás. Ahogy világosan látható volt a demokrácia mentén való összezárás hiánya akkor, amikor a Hősök terén a belügyi erők szimpátiademonstrációval felérő biztosítása mentén esküdözhetett a betiltott gárda utódegyleteinek bandája. Alkalmasint demonstrálva azt is, hogy ott az erő, ami a rendeleti kormányzás eredményei melletti kiállást is kikényszeríteni lehet képes. Biztosítva, hogy a köz alakulatot formálva induljon tapsolni Pannónia hős szabadságharcos stadion-gátőrének. A főpróbát a házelnök a Parlamentben asszisztálta végig a Vezér napirend előtti felszólalásakor.

Andrew_s

2 megjegyzés: