2013. szeptember 7., szombat

Konyári kettős

Forrás: Civishir
A kedves olvasót azonnal ki kell ábrándítanom akkor, ha valami új táncra gondolna a cím alapján. Annak ellenére, hogy akár annak, egyfajta kommunikációs páros-táncnak is tekinthetnénk azt, ami egy vidéki iskolánál történt. A tudósítások alapján ugyanis azt is hihetnénk, hogy az idő szövete meghasadt Konyár iskolájának környékén, és párhuzamos világegyetemek csaptak össze arrafele.

Az egyik tudósítás szerint ugyanis tulajdonképpen nem történt semmi, és békés fiatalok énekelgettek csupán. Míg egy másik, ugyanerről a délutánról szóló tudósítás éppen ellenkezőleg, rasszista felhangokkal kísért, csoportos hugyozásról szól. Kanapé-hírelemzőként nyilvánvalóan könnyelműség lenne megmondani azt, hogy sok-sok kilométerrel odébb mi is történt valójában. Az azonban nyilvánvaló, amennyiben eltekintünk a science fiction vonatkozó fordulataitól, egyszerre a két állítás nem lehet igaz. Még akkor sem, ha közben a rendőrség is kiadott egy hivatalos közleményt arról, hogy „kérjük oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló”. Eszerint a közlemény szerint ugyanis annyi történt kiszállásukat megokoló bejelentés alapján, hogy „a konyári általános iskola előtti autóbusz megállóban megállt egy busz, arról többen leszálltak, énekelni kezdtek, majd közülük többen rágyújtottak”. S ez valahogy nem tűnik túl életszerűnek. Egyszerűen azért, mert ha a rendőrség kiszállna minden olyan esethez, amikor egy turistákat szállító busz megáll, és arról emberek szállnak le, akkor valószínűleg nem lenne erre elég rendőr.

Valahogy életszerűbbnek tűnik az, hogy aki a bejelentést tette, az olyasmit mondhatott, amitől a rendőrségen mégis a járőr kiküldése mellett döntöttek. Aligha szólhatott úgy a bejelentés, hogy „jöjjenek már, mert itt egy buszról leszálltak páran énekelgetni”. Egy ilyen bejelentésre ugyanis teljesen jogos lenne a visszakérdezés, hogy ez kit, és mennyiben zavar esetleg. Ekkor pedig alighanem elhangzottak olyan kijelentések, amik a sok macerával járó kiszállást indokolták. A megkezdett intézkedést ugyanis illik befejezni, majd jegyzőkönyvezni. Nem lehet megúszni igazoltatások és utólagos papírmunka nélkül. Ellenben az is valószínű, hogy a bejelentésben olyasmi is elhangozhatott, ami az intézkedés elmulasztása esetén még nagyobb macerával fenyegetett volna. Főleg mostanság, hogy az alvókra házat rágyújtó roppant bátor humanoid hústömegeket is elítélték. Miközben a kiszálló rendőrjárőr esetleg megértette a bejelentővel, hogy amennyiben nem tud látleletet produkálni világosan körvonalozott zúzódásokról, és bemutatni egy beszakított kaput, akkor jobban jár, ha nem történt semmi. Mert kinek is hiányzik a tanúkihallgatás, ami még több papírmunka, még több macera. De nyilván történhetett egészen másként is. Például, talán a bejelentésről van egy hangfelvétel, amit majd egyszer megismerhetünk.

A tudósításokban van egy másik pont, amihez elég lehet a biológiát ismerni. Nevezetesen a buszozás hatását az emberi folyadékháztartásra. Aki ugyanis már ült huzamosabb ideig buszon, az alighanem tapasztalta azt a jelenséget, hogy előbb utóbb, a vesék termelte „fáradt gőz” kiengedése érdekében, megállásra kérik a sofőrt. Így aztán egész életszerűnek tűnik sajnos az is, hogy az iskola előtti megállóban leparkolt busz utasai ott könnyítettek magukon, ahol éppen leszálltak. Ehhez pedig, hímivarú egyedek lévén, alighanem előszedték a nemi szervüket. Mert alig valószínű, hogy az út hátralevő részét bevizelten vizes nadrágban akarták volna megtenni. Ezen a ponton az iskolai kerítés is megfelelhetett, hiszen a kutyák is előszeretettel veszik igénybe a kerítéseket, villanypóznákat. S persze ezt a jelenséget elég jól leírja az egyik tudósítás is: „Elővették a nemi szervüket, akik a busszal érkeztek fiatalok és végig ott pisiltek az iskola előtt, a templom kertben, virágos bolt előtt”. Ez persze nyilvánvalóan nem feltétlenül megfélemlítés, hanem egyszerű bunkóság csupán.

A megfélemlítés az, ha tényleg bekiabáltak az iskolába, megdöngették a kaput, és üvöltöztek. De ilyet nyilván nem tettek, hiszen békés énekelgető fiatalok voltak csupán. Az ilyen kapudöngető, és a nem igazán visszaszólni képesekkel kötekedő viselkedést a futballdrukkerekkel kapcsolatban dehogy is tételeznénk fel. Legfeljebb azok, akik láttak már például drukkereket utazni a metrón, amint belekötnek mindenkibe, aki lehetőleg jóval fiatalabb, illetve jóval öregebb náluk. S akkor is csak csoportosan, mivel egyedül legfeljebb vizelni elég bátrak. Ahogy nyilvánvalóan szintén békésen utazó fiatalok vertek szét több ízben is metrókocsikat. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy pont Konyár iskolájánál ne teljesen békés karénekesek jelenhettek volna meg.

Ahogy nyilván teljesen véletlen az is, hogy az ATV tudósítása alapján az a Végh Szilárd is a „békés” éneklők között volt, akit pont abból az iskolából tiltottak ki, s éppen a szélsőséges megnyilvánulásai miatt. Holott az is teljesen életszerű, hogy legalább olyan szintig ő javasolhatta a megállást éppen ott, mivel neki biztosan kellett tudnia a buszmegálló létezéséről. A vele megjelent támogatói énekkar pedig csupán békés cigarettázással múlatta nyilván az időt. Miként hasonlóan békés népek miatt kellett a román rendőrségnek is fellépnie. Például Sepsiszentgyörgyön is. Ott az ultrákkal szemben. Igaz, nem az ottani belügyminiszter állított díszvédelmet, a Hősök terén esküdöző díszpintyeknek. Így az ottani belügy erőiben talán kisebb a zavar a szélsőségesekkel szemben.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése