2013. szeptember 27., péntek

Kokain-öngól a szombathelyi kapuban

Forrás: cocaine.org
Az MSZP szombathelyi akcionistái kétségtelenül furcsa, és cseppet sem minden tekintetben szimpatikus módszert választottak Lazáry Viktor karaktergyilkolászására. A kokain-használat gyanújába kevert alpolgármester furcsa megoldást választott a probléma kezelésére. Elment és vizeletmintát adott. Márpedig ez a húzása könnyedén visszafele is elsülhet.

A suttyomban felvett videó közzétételével ugyanis az ellenzéki párt tulajdonképpen alig választott nemesebb eszközt, mint amit 2006 körül a Fidesz is bemutatott. Ráadásul egy munkájában tematizált alpolgármester esetében, de még egy polgármesternél is hajlamosak a választók a munka alapján megadni, vagy megvonni a bizalmat. Nem véletlen, hogy Újbuda esetében is kellett némi, kampányon kívüli, segédlet ahhoz, hogy az előző polgármestert biztosan sikerülhessen leváltatnia a Fidesznek. Szombathely sportért és ifjúságért felelős alpolgármestere esetében is lehet, hogy viszonylag gyorsan döntöttek volna a szakmai alapon a választók a mandátumáról. Azon az alapon a választók, hogy jól csinálja, vagy nem jól csinálja a dolgát. A droghasználattal való megvádolás, és annak közzétételi módszere, amennyiben az alpolgármester szakmai önbizalma a helyén van, alapvetően a hallgatással is kivédhető lett volna. Közölve, hogy a videó tartalmának valóságát bizonyítsa az, aki közzétette. Beleértve azt is, hogy nem éppen a droggal való visszaélés egyszerűségének veszélyeit mutatja be ifjúságvédelmi célzattal. Mondjuk porcukorral.

Ez a bizonyítási teher még akkor is az MSZP-re szállt volna a közvélemény szemében, hogy éppen a Fidesz az, amelyik párt mindent megtesz a droghasználat totális kriminalizálásáért. Azt is lehetne mondani, hogy Lazáry Viktor drogmentes maradt volna, ha hallgatott volna. De ehhez vagy ő, vagy a tanácsadói nem voltak elég bölcsek. Ehelyett egyrészt elkezdett perrel fenyegetőzni, másrészt elment vizeletmintát adni. Aminek eredményekén nagy örömmel tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a teszt eredménye negatív. Óhatatlanul a saját fejére idézve ezzel a problémák hullámát. Hamarosan megérkezett ugyanis az MSZP válasza arról, hogy a vizeletminta nem jó, és tessék hajmintát adni. Citálva azt, hogy a kokain az egyik leggyorsabban lebomló szernek. Így, miközben eredendően az MSZP-nek kellett volna a droghasználatot bizonyítani, valamint a szakmai alkalmatlanságot igazolni a törvény, illetve a választók szemében, ez ezennel megváltozott.

Átalakult a szél, a haraszt és a zörgés háromszögének esetévé. Az ugyanis kétségtelen, hogy amennyiben csak kicsit is beleolvas valaki a témába, akkor az internetes források is jelzik a kokain kimutathatóságának problémáit. A vizeletben gyorsan lecsökken a mértéke a droghasználatra utaló, milliliterenként 300 nanogramm (literenként 300 mikrogram) érték alá. A vita szinte az órákon van. Az azonban nagy biztonsággal megállapítható, hogy a droghasználat mértékétől függően 48-72 óra alatt gyakorlatilag a kábítószer-használatra utaló szint alá csökkenhet. Beleértve a kokainhasználtra utaló bomlástermékeket is. Masszív és rendszeres fogyasztás, kell ahhoz, hogy hetekben lehessen mérni a kimutathatóságot. Részben ennek köszönhetően kezdtek a haj, illetve szőrzet vizsgálatára koncentrálni. Miközben ez sem teljesen egy egyértelmű eredményekre vezető megoldás. Akár környezeti ártalomként is vezethet téves pozitív eredményre a vizsgálat helyétől, a mintavételtől, a minta előkészítésétől függően. Tulajdonképpen jobb híján, és a lebomlási termékekre koncentrálva, használják a bírósági és büntetőügyi gyakorlatban.

A tudományos igényű eredmények és előrejelzések természetesen sokkal messzebbre, és talán komolyabb vitákra is vezethetnének, mint a hazai napi politika történései. Az utóbbiak alighanem le fognak egyszerűsödni arra, hogy Lazáry Viktor öngólt rúgott. Miközben, ahogy Papcsák Ferenc mögé sem zárkózott fel a kampány közeledtével a Párt, alighanem mérsékelten számíthat a hatalom támogatására. Az utóbbi természetesen lehet bizonytalan. Az öngól már kevésbé. A kokain nehéz kimutathatósága miatt az MSZP esetleg nehéz helyzetbe került volna egy egyértelmű bizonyíték bemutatását kérve. Ellenben ugyanez fordulhat most az alpolgármester ellen. Ugyanis még a negatív eredmények halmozása esetén is nyitva hagyhatja a gyanút, és ezzel a karaktergyilkolás előtt a támadási felületet.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése