2013. szeptember 22., vasárnap

Baja és az ellenzék baja

Az országgyűlési választásokhoz egyre közelebb kerülve óhatatlanul felértékelődnek azok a megmérettetések, melyekbe belebotlanak a pártok. Az eredmények éppen úgy nagy visszhangot fogak kapni, mint azok a folyamatok, melyek odáig elvezettek, és onnan tovább vezetnek. Beleértve az előzetes acsargásokat, és az utólagos magyarázkodásokat is.

A bajai választás sem több ezen az úton, mint egy kő az út mentén. Aki akarja, annak mérföldkő, míg mások majd megpróbálják kavicsnak látni. Mely utóbbiban is van valami, hiszen tulajdonképpen rövid időre szól a választás, és a városi döntések szempontjából szinte mindegy ki ül abban az önkormányzati székecskében. A pillanatnyi tény az, hogy a kormányzati jelölt nyert Baján. Szoros eredménnyel, de a szorosság legfeljebb csak arra jó, hogy könnyebb legyen alternatív magyarázatokat találni. No meg gyanúkat megfogalmazni az esetleges csalásokkal kapcsolatban. Így máris megjelentek azok a nyilatkozatok, ami szerint szervezett szavazóutaztatással manipulálták a szavazás végső kimenetelét. Erre nézve nyilván előkerülnek majd a bizonyítékok, és azok mérlegelése után vagy bizonyítottnak tekinti a bíróság a csalást, vagy sem. Addig pedig majd meghallgathatjuk a Fidesz örömmámorban zúgó önválvergetését arra nézve, hogy milyen nagyserűen elismerik a zemberek az ő vezérük zseniális megoldásait. Kiegészítve azzal a zenei aláfestéssel ami „bukott baloldal” kezdetű lemezről jön majd. Egyben a csalásgyanút is ignorálva a hívek szemében azzal, hogy csak nem tud a zellenzék beletörődni a bukásba.

Amihez viszont joga van, és talán ennek alkalmából nem fogják szétverni Baját, és talán a pisilős nagygyűlést sem fognak rendezni a Fidesz győzelem „megünneplésére”. Holott a valamikori bukott jobboldalnak mindezek az eszközök belefértek a fővárosi repertoárba. Ugyanakkor, ha Bajnai Gordon komolyan azt gondolta, hogy a 2014-es változások most Baján, egy hagyományosan jobboldaliakra voksoló körzetben fognak elkezdődni, akkor az általa szedett szerből azt hiszem a tűcsere-programok alanyi résztvevői is kérnének. Az az ellenzéki huzavona ugyanis, ami az utóbbi időben lezajlott aligha az egységes szimpátiabázis alapjainak lerakását szolgálta. Az, hogy a jelöltet formálisan az Együtt - A Korszakváltók Pártja indította ebből a szempontból nem sokat lendíthetett a helyzeten, mivel Bajnai Gordon sikeresen belelavírozta magát az MSZP mögötti második vonal látszatába. Elérve ezzel azt, hogy az MSZP-DK nézeteltéréseknek akkor is kárvallottja legyen, ha különben köze se hozzá. A trió egymás közötti huzavonája viszont óhatatlanul komolytalanná tette Teket Melinda közös támogatását. Illusztrálva azt, hogy a jelenlegi, sokkal inkább vezérelvű-szerűen, felülről gründolt, s nem kis mértékben elitistának tűnő „összefogással” nem igazán lehet áttörni a tömegek ingerküszöbét.

Így aztán Zsigó Róbert is megveregetheti a saját vállát, és a vezér keze alá is odatarthatja. Függetlenül attól, hogy a baloldaltól honvédős retorikája úgy ostobaság, ahogy kiejtette a száján. Éppen azért, ami oldaltévesztésbe Rogán Antal is beleesett korábban. Ha ugyanis maguknak tartják fenn a jogot a kisemberek, a melósok védőszentjének szerepében való tetszelgésre, akkor a Fidesz részéről töltik be a hagyományos baloldali szerepet. Ha pedig ehhez a centrális erőteret is hozzákapcsoljuk, és az erőből végrehajtott törvénykezést, akkor végső soron egy meglehetősen bolsevik berendezkedést kapunk. De természetesen nem kívánhatjuk, hogy a vakhittel bíró orbanisták az SZKP történetét ismerjék, olvassák, és tisztában legyenek a „bolsi” szó, vagy „baloldal” megnevezés eredtével. Nekik Zsigó Róbert és Orbán Viktor olvassa fel a történelemkönyv saját maguk ízlése szerint interpretált verzióját. Miközben az ellenzéknek kár is lenne tagadni, hogy az említett „kisemberek” megszólítása nem sikerült.

S ebben a bajai választások sokkal inkább irányadók, mint például nem túl nagy erőfeszítéssel akár manipulálhatóra is sikeredhető Facebook-támogatottság. Amiben különben az ellenzék szintén nem remekel. De ezt lehet életkori és technológiai indokokkal is mentegetni. Ellenben azért még a Fidesz szóvivőjénekis meg lehet a maga részigazsága. A bukott baloldalról szóló tirádáktól lecsupaszítva ugyanis abban az egyben igaza van, hogy a bajai választás egyértelmű üzenet. Arról például, hogy vagy sikerül valós egységet kialakítani a körzetenkénti jelöltek támogatására, vagy teljesen felesleges a látszattárgyalásokkal és az ezek kapcsán kommunikált fél-megállapodásokkal hülyíteni a népet. Ebből a szempontból Gyurcsány Ferencnek lehet igaza abban, hogy legfőbb ideje lenne, akár érzelemből, de megszólítani tudni az embereket. Ellenkező esetben Baja tényleg a 2014-es választások előszele lehet.

Ha pedig gondos erőfeszítéssel sikerül pozitivista programtalanul veszteni el a választásokat, akkor gyakorlatilag bebetonozzák Orbán Viktort a hatalomba. Az ugyanis nem program, hogy „nem szeretjük, mert diktátor, és fúj”. Annak idején a Duna-környékén is ismertté vált első római légiót szeptember közepe táján megalapító Nérót sem igazán hatották meg az ilyen jellegű kritikák. Kár áltatnia magát bárkinek azzal, hogy az önmagának is bármikor ellentmondani képes Vezért eléri a kritika. Ebből a szemponból költői a gyurcsányi kérdés, hogy jól alszik-e? Nyugodtak lehetünk benne, hogy ettől még remekül fog aludni. S akkor, ha a valós együttműködés valós problémái helyett az elemzők elemzésének elemzésével, illetve az elemzések magyarázásával fognak foglalkozni, akkor még sokáig nyugodtan alhat.

Andrew_s

11 megjegyzés:

  1. "Ugyanakkor, ha Bajnai Gordon komolyan azt gondolta, hogy a 2014-es változások most Baján, egy hagyományosan jobboldaliakra voksoló körzetben fognak elkezdődni, akkor az általa szedett szerből azt hiszem a tűcsere-programok alanyi résztvevői is kérnének."

    Nos, úgy tudom, hogy azért rebesgetnek csalást, mert a város belső, hagyományosan jobboldali körzeteiben Teket M. kapott több szavazatot, és csak egyetlen külvárosi körzetben sikerült azt a 61 plusz szavazatot összeszedni a kormánypárti jelöltnek.

    Üdv:Csendes

    úgy gondolom tehát, hogy nem Bajnainak kellene leszállnia a "szerről".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit pedig mindezek után írtál, azt egy kicsit elsietettnek, a tények tudomásának hiányának veszem.
      Azért ezen gondolkodj el mégegyszer.

      Üdv.: csendes

      Törlés
    2. Csendes,
      Kivételesen lehet, hogy komoly vitában vagyunk, leszünk :-)
      Az adott körzet hagyományosan a jobboldalra voksolt eddig is. Olyan ez, mint Budapesten a Hegyvidék. Lehet, hogy amennyiben Pokorni helyett egy kecskét indítana a jobboldal, akkor is az lenne a befutó. Ergo, egy ilyen, finoman szólva is kétesélyes választásról előre, és hangsúlyozom, előre azt kommunikálni, hogy itt indul a menet, és itt kezdjük a most mutasd meg játékot, eléggé a realitások ismeretének hiányára, illetve meglehetős nagyképűségre vall. Márpedig Bajnai nem egy racionalitásokat nem ismerő populista gaz.
      Aztán lezajlottak a választások. Alkalmasint fenntartom, hogy alapvetően inkább kommunikációs, mint városvezetési hozadéka lett volna annak is, ha Teket Melinda simán nyer. Nagy kommunikációs értéke, azt nem vitatom.
      Alkalmasint a tények nem tudása lehet, hogy érint, de ebben az esetben nem egyedi. Bajnait hallgattam reggel a Klubrádióban. Simán bement az erdőbe azzal, hogy mit mondotta jelölt, és mit mondott ő. A riporter pontosító kérdésére jött csak ki a csalitosból. Márpedig ez, ha halmozódik, komoly kommunikációs bakivá érhet.
      Ugyanakkor a tényekhez hozzátartozik az igencsak alacsonynak tűnő részvételi arány is. Ez egyértelműen gond lehet, ha tényleg 2014 előszelének tekintjük.
      Az, hogy a vizsgálatot megelőzően már megy a szöveg a csalásról, ez olyan fideszes. Nem először átvéve az orbáni retorikát. Egy igazi technokrata először összegyűjti a bizonyítékokat, felülvizsgálatot kér, és annak eredményét ismerve kezd kommunikációs kampányba. Akár azzal is, hogy "lám, a bíróság is jobbra hajlik".
      A jelenlegi helyzetben baromira feladták a labdát, amit Zsigó le is vert. S mire bármilyen végeredménye lesz bármilyen vizsgálatnak, addigra mindenki csak legyinteni fog. Egyrészt, mert alapjában véve telenyomják a bukott baloldalas szöveggel a népek agyát, másrészt mert tényleg nincs itt akkora jelentősége a nyertesnek.
      Azon, hogy az ellenzéki huzavona nem kedvez jelenleg Orbán leváltásának, azt is fenntartom. Az embereknek tele lesz a hócipőjük, beletörődnek abba, ami van, és el se mennek szavazni. Azt pedig, hogy Bajnai beszorult az MSZP mögé az látszik már a DK-s tárgyalásoknál is.

      Törlés
    3. Az előzőktől függetlenül, természetesen még sok minden és az ellenkezője is kiderülhet. Ha érdemi változások állnak be az ellenzéki oldalon, és a bajai eredményben, akkor igyekezni fogok a tévedéseimen is urrá lenni.

      Törlés
    4. Láttad a 444. hu anyagot? Azt kell megnézni. Erre még nekem sem volt időm.

      Törlés
    5. "Az, hogy a vizsgálatot megelőzően már megy a szöveg a csalásról, ez olyan fideszes. Nem először átvéve az orbáni retorikát. Egy igazi technokrata először összegyűjti a bizonyítékokat, felülvizsgálatot kér, és annak eredményét ismerve kezd kommunikációs kampányba. Akár azzal is, hogy "lám, a bíróság is jobbra hajlik". "

      Először is, összegyűjtötték, értékelték, beadványt adta be már tegnap, most az óváson is tipródnak már. De a 444. kikérte a jegyzőkönyveket. és elemezte azokat. És figyelj, lehet hogy ostobának tűnök, de én inkább hiszek Bajnainak, akár fenntartás nélkül. egészen egyszerűen, mert láttam Oszkó Pétert az októberi "zászlóbontáskor" a tömegben. S láttam, ő bízik benne. Nekem vannak megérzéseim. Olvasgattam a Haza és Haladás Alapítvány anyagait is. és persze olvastam Oszkó blogját is. Számomra ezek az emberek hitelesek. Lehet, hogy nem őstehetségek, mint Orbán, de jót akarnak, abban biztos vagyok legalább. Ja, és nem vagyok aktivistájuk. De jól is néznék ki, hiszen én egy kisebb (mini) gazdasági társaság vezetője vagyok. Csak már unom a szívást, kipufogás nélkül:-))

      Csendes

      Törlés
    6. Szia!
      Ma reggel kezdték elmesélni, hogy már tegnap is jelezték a gondot a választási bizottság felé. A tegnap írt posztban aligha lehetett volna a prejudikálás gyanúja nélkül bármit biztosan állítani a publikkussá vált adatok alapján.
      Ha a 444 megtudja a tutit, akkor majd közlik. az igazi tutit viszont egy döntés után lehet kimondani. Akár az egyik, akár a másik oldalon. Amikor azt megelőzően kezdtek beszélni választási csalás alaposnak vélt gyanújáról, az szerintem kommunikációs hiba volt annak alapján,ahogy most látom a helyzetet. Egyszerűen azért, mert mire valami hivatalos döntés születik, addigra agyonrágott gumicsonttá válhat.
      Bajnainak hinni nem ostobaság, és akár én is hajlamos vagyok neki hinni. Viszont a passzivitást megtörni gumicsontok gyártásával nem lehet. Azt ütős kampányfogással lehet. Ezt az ügyeket lezáró döntéssel meg lehet tenni szerintem. Az információk ilyen kvantált adagolásával nem. De elfogadom, hogy ez, ahogy írtam korábban egy technokrata megközelítés.
      Viszont Bajnai és Oszkó éppen ezt a vonalat, a technokrata, ütős adatokon, ütős pillanatokban, de kőkemény logikával, és kemény tényekkel megvívott "csatát" (sic!) képviselhetné, képviselhette volna hitelesen. Pont az a problémám valük, hogy a saját hiteles pályájukról egyre inkább átmegy a Orbán grundjára. Ott viszont a Vezér megveri a rutinjával.

      Ezen a bajai választás jelen kommunikációs állása sem javít. A csalással kapcsolatos végleges eredmény ismeretében lehet majd arról, és hatásáról is beszélni. Az, hogy feljelentések történtek, óvást emelnek, az természetes következménye a tegnapi nyilatkozatoknak. De ez már nem a tegnapi nap történése lesz :-) Mivel elémentek kommunikációban a történéseknek, félek, hogy a decibelharcot akkor is a Fidesz fogja végül megnyerni, ha Bajnai-nak minden bíróság mindenben igazat ad.

      Geo

      Törlés
  2. Szóval, a magam részéről tragédiának tartott Bajai eredményt lehet úgy kozmetikázni , hogy jobboldali körzetben sikerült frászt hoznia az ellenzéki összefogásnak a Fidesz jelöltjére. Ez teljesen igaz, ugyanis 61 szavazatnyi különbség valóban szép eredmény ahhoz képest, hogy például a környezetemben előforduló, politika iránt nem teljesen érdektelen ismerőseim szinte mindegyike elintézte a dolgot még vasárnap előtt egy kézlegyintéssel.
    Meg ilyesmikkel: „áá… széllel szemben, ugyammá?”, meg :”hülye vagy, asszed nem fognak csalni?” Szóval, a lekvárszilárdságú összefogás „erejét” és a Fideszben kódolt manipuláció lehetőségét nem figyelmen kívül hagyva, azért valóban biztató az eredmény, csak sajnos ez még nem elég! Eszébe jut az embernek a múltkori bukaresti foci blama, ami nagyjából úgy volt kommunikálva szövetségi kapitány részéről, hogy tulajdonképpen biztató vereségbe futottunk bele, csak a vak nem látja a fejlődésünket. Szerintem ezt nem kellene elkövetnie az ellenzéknek még akkor sem, ha beigazolódni látszik is a Fidesz retkes mivolta, hogy még egy ilyen időközitől is be vannak szarva és biztos-ami biztos, belerondítanak a rendszerbe. Maradjanak a realitások taláján és ne tulajdonítsanak nagyobb jelentőséget a saját súlyuknak azon az alapon, hogy „dehátmilettvóna hanem csalnak?” Megóvják az eredményt – rendben van, de egyetlen percre sem lehet abbahagyni a munkát, sőt, most kellene igazából elkezdeni már, mert még nem elég!

    Azt gondolom, hogy megint elő kellene vennie az ellenzéki összefogásnak saját magukat és mostmár valóban összerakni egy olyan végig vihető tervet, amelynek következményeként el lehet zavarni ezt a semmirekellő bandát a francba! A lényeg (és itt egyetértek), hogy:
    „vagy sikerül valós egységet kialakítani a körzetenkénti jelöltek támogatására, vagy teljesen felesleges a látszattárgyalásokkal és az ezek kapcsán kommunikált fél-megállapodásokkal hülyíteni a népet.” – igaz!
    Tetszik vagy sem, tehetséges egy darab(…) a miniszterelnök. Hogy másra is használhatná-e a tehetségét, mint amire? Igen, talán akkor nem itt tartanánk. De a lényeg, hogy ez ellen a kétes tehetség ellen harcolni csak a saját módszereivel lehet hatékonyan, de ezidáig erre képtelenek a demokratikus oldalon. Gyurcsány ismerte fel és mondta ki, hogy akár pusztán érzelmi alapon - ha más nincs – is, de meg kell küzdeni a latorral. Megint Fletó és megint.

    Bajnaihoz sokan és sok reményt fűztünk, de sajnos nem hozta azt az eredményt, amiért bizalmat adtunk neki – én is. Most próbált valami homályos orbán-féle süket dumát bedobni, de csak röhejessé tette magát olyan ígérettel, hogy a harmincévesek mindegyike munkához fog jutni, ha ők hatalomhoz. Ez legalább annyira fáj, mint a rezsicsökkentés, vagy a - jobban teljesít – című szar baromság. Az MSZP-ről ne is beszéljünk, megint leporolják az őstulkaikat, nevetséges…
    Nem sok jónak nézünk elébe.
    Üdv: Knósszosz

    ps:
    "Ugyanakkor, ha Bajnai Gordon komolyan azt gondolta, hogy a 2014-es változások most Baján, egy hagyományosan jobboldaliakra voksoló körzetben fognak elkezdődni, akkor az általa szedett szerből azt hiszem a tűcsere-programok alanyi résztvevői is kérnének."

    Szerintem is túl jó a szer...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Knósszosz,

      Ahogy korábban irogattam a Varánuszon is, a jelenlegi kiínálatban Orbánnak az egyetlen olyan kihívója lehet Gyurcsány, aki a saját pályáján is verhetővé teheti a vezért. Ezér tartottam, és tartom ma is ostobaságnak Juhász eleve-elzárkózását, mivel nem tunak senkire rámutatni, aki más, és jobb.
      Egy, ha nem az egyetlen alternatív megoldás a technokrata megközelítés lehetne, amit Csendes-nek is írtam. Ezt Bajnai valamiért nem meri, vagy a környezet nyomás miatt nem tudja végigvinni.
      Az egy évvel ezelőtti, októberi beköszönésekor nagyon reméltem, hogy mer ebbe az irányba lépni. Összerakni egy cuccot, ami pozitív megközelítés és nem ígér rózsaszín ködöt. Ehhez a programhoz pedig Bokrostól Chikánig és Kunczétól, akár Fodor Gáboron át, Gyurcsányig egy teljes ellenzéki, olajfakoalícióra hajazó egységfrontot tud gründolni.
      Ez mára gyakorlatilag kezelhetetlen messzeségbe van. Ha egyáltalán még szóba jöhetne.

      Üdv:
      Geo

      Törlés
    2. "Ha egyáltalán még szóba jöhetne." - hát, ez az...
      Tavaly október 23-án ott voltam a Szabadsajtó útján és tetszett Gordon beszéde, bár tele volt bakikkal de mégis. Jó érzésekkel jöttem el onnan és támogattam magamban. Ma sem írom le teljesen, de jelentős mértékben megcsappant a szimpátiám irányában.

      Talán nem is ez a megfelelő kifejezés, de az biztos, hogy azt a szintet amit vártam volna tőle (nem én egyedül), sajnos nem sikerült neki hoznia. Ez nem jelenti azt, hogy akkor mostantól zsigeri elutasításban részesül a személye részemről (amúgy is ki a f... vagyok én?), csak azt, hogy sok meló kell legalább a tavalyi OSE-emlékezés napi szint eléréséhez és akkor arról az alapról még tovább is kellene lépni.

      Úgy érzem, a lépéshátrány túl nagy.
      Az, hogy ők ezt nem érzékelik, szerintem hülyeség. Józan politikus belátja, mekkora mozgástere van, ahogyan Fletó is. Tudja, hogy 14 nem.
      Viszont minden egyes alkalmat megragad arra, hogy agyvérzést okozzon a felcsúti szardarabnak. Hiába próbálják pitiánerré tenni Gyurcsányt azon az oldalon, minden egyes lépésük vele szemben azt bizonyítja, hogy ő az 1, azaz agy egy, akitől összeszarja magát a nagy forradalmár, aki Bajára sem volt képes elmenni, mert szar alak.

      Vitázni, ő? Ugyan...
      Csak szervezett, fizetett, bedrogozott hívők előtt. Gyurcsány egyszer már szarrá alázta egy nyilvános vitában, na, azt még egyszer sose! Inkább sunnyog és rejti a közvélemény előtt a laboreredményt, hogy egyetlen molekulányi kálciumot sem talált a vizsgálat a szervezetében.

      A nép hős fia, a nagy vezető... hányinger.

      Törlés
    3. Okt. 23-án én is élőben hallgattam.
      S valóban tetszett, ha az előkészületekkel nem is volt minden rendben szerintem.
      Az azóta eltelt idő pedig.....

      Orbán sosem vállalt valódi kockázatot jelentő konfliktushelyzetet. De ezt már párszor emlegettem.

      Geo

      Törlés