2013. augusztus 24., szombat

Egy vezérelvű ellenzék felesleges

Forrás: Gépnarancs
Az ellenzék két önjelölt centruma láthatóan a nem létező kötél rángatásával van elfoglalva. Bajnai Gordon és Mesterházy Attila egyaránt szügyig bele van feszülve egy olyan helyzetbe, ami alapvetően alig szól valakinek, és így alig szól valamiről. Teljesen mindegynek tűnik ebből a szempontból, hogy bőszen egyeztetnek egymással vagy sem. Az önerózió olyan mértékű a jelen látszat alapján, hogy egyszerűbb lenne, ha lemennének egy kocsmába, és jól berúgnának.

Ha eltekintünk attól, hogy a Fidesz részéről olykor kikiabálnak a páholyból, és lassan már rutinból szidják az ellenzék éppen szem előtt levő tagjait, akkor is igaz a fenti állítás. Az Együtt-PM és az MSZP részéről ugyanis nagyon komoly lehetőségeket szalasztottak már eddig is el. Legutóbb, amikor a Fidesz kommunikációs gépezetébe kerültek olyan kavicsok, amelyekkel lehetett volna élni, akkor írtam: „Holott a kommunikációs fárasztásnak csak akkor van, lenne, lehetne értelme, ha nem maguk keltenék a mindenbe belefáradt, már nyerni sem akaró harcos képzetét”. Ezt követően a legújabb hírek megint arról szólnak, hogy ismét elkezdődött az ellenzéki üzengetés. Egymásnak. Annak eldöntésén polemizálva, hogy ki legyen az ellenzék kormányfőjelöltje. Mármint módszertanilag. Mintha most éppen az lenne a legnagyobb ellenzéki hiányosság, hogy vajon közvélemény-kutatással, vagy egy előválasztással döntsenek a fenti kérdésben. Holott előbb talán egyebeket kellene megoldani. Pontosabban már rég túl kellene lenni pár egyéb pont teljesülésén. Néhány ezek közül:

  1. Világos, mindenki számára elfogadható, közös platformról támogatható politikai és gazdasági program; 
  2.  Az előbb említett program világos, az átlagemberek szintjén is mindenki számára érthető kommunikációja; 
  3. Az emberek meggyőzése arról, hogy az Orbán kormányt nem csak technikailag lehet, de hosszú távon is érdemes leváltani; 
  4. Az előző pont teljesülése esetén az emberek meggyőzése arról, hogy a megvalósításhoz el kell menniük szavazni;

Az említett pontok teljesülése nélkül ugyanis teljesen mindegy, hogy ki a kormányfőjelölt. Ha nincs mögötte a pártok széles platformja által támogatott program, akkor győzelem esetén sem fogja tudni teljesíteni a vállalásokat. Ha valami elitista elefántcsonttoronyban, zárt ajtók mögött érik ez a program, és a zárt görbe menti integrálás fejben való elvégzése nélkül nem lehet elmondani a lényegét, akkor fabatkát sem ér. Lett légyen bármilyen szakmai, az átlagemberek csak legyinteni fognak. Azzal, hogy megint a fejük felett szövegelnek valamiről, ami számukra valahol a kínai és a szankszkrit közt van félúton. Következésképpen az egész szavazást a hatalmi elit legújabb cirkuszának fogják értékelni. Ha pedig véletlenül, Orbán elutasítottsága el is éri az ingerküszöböt, és technikailag sikerül is leváltani, még mindig meg kellhet győzni az embereket arról, hogy érdemes is. Mert nem csak a választást, hanem a győzelmet is meg kell nyerni.

Számolva a város esetleges felforgatásával, melyből 2002-ben és 2006-ban is kapott az ország és Budapest némi ízelítőt. De ennek elmaradása esetén is számolva a Fidesz, mint ellenzék állandó obstrukciójával. Ha az embereket nem lehet meggyőzni arról, hogy kivételesen nem egy negatív, hanem egy pozitív program mellé is állhatnak, akkor a parlamenti obstrukció ismét könnyedén az utcán találhatja magát. A mindenki számára érthető, és pozitív programra többek között azért is szükség lenne, hogy az utcai tüntetések elől kifogja a szelet. Az pedig világos, hogy mindennek csak akkor van értelme, ha az emberek elmennek a választásra és behúzzák az „X”-et. Egy diktatúrába hajló hatalomgyakorlással szemben ugyanis a bojkott jelentős erkölcsi fölényt demonstrálhat csak. A gyakorlati eredmények halvány árnyékát sem vetítve sehova. Márpedig az országnak a választás másnapján is „ki kell nyitnia”. A nap felkel, és az élet megy tovább. De legalább is az a jó, ha megy tovább.

Az ellenzék jelenlegi helyzetében nyilván vannak nagyon jó programötletek Bokros Lajostól Mesterházy Attiláig sok mindenki fejében és fiókjában. A jelen sorok írójának a fejében is. De a politikai ellenzék részéről még egységesítési kezdeményezések sem igazán történtek. Szárszó, Farkasházy Tivadar nyilvánvaló jó szándékától függetlenül, ezért volt vakvágány abban a formában, hogy csak Bajnai és Mesterházy állt a színpadon. Úgy tűnik az a kiválasztottság-érzés Szárszó óta is hat. Meggátolva az első pont teljesülését. Így végső soron az ellenzék ott, vagy inkább ott sem tart, ahol októberben. Holott sokat számítana, ha egy befogadó, bárki ötletére nyitott, attitűdöt láthatnának a tömegek az orbáni ellenségkép-gyártással szemben. Amellett egy közös platformról nem kellene annyira figyelni arra sem, hogy ki kivel beszélget, szóba áll-e Gyurcsánnyal, stb.

A közös, befogadó platformépítés hajója azonban elmenőben, és ebben a tekintetben a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének alighanem igaza van. Egy korábbi megnyilatkozása kapcsán írtam a következőket: „Bajnai Gordon ugyanis kétségtelenül jó gazdasági szakember. Bőven felmérhette, hogy a jelenlegi gazdasági katyvaszból nem olyan egyszerű az ország kivezetése. Különösen akkor nem, ha azt a Fidesz várható, újabb obstrukciós nyomása ellenében kell megvalósítani. Abban az esetben, ha ennek az állapotfelmérésnek az eredménye párosul a saját térfélen kivihetetlen széles összefogással, akkor lehet racionális döntés a választás elvesztése is. Politikailag mindenképpen”. A jelen kép alapján nagyon esélyesnek látszik, hogy gyakorlatilag bedobta a törülközőt, és akár hallgatólagosan, de a vesztésre játszik az MSZP-vel. Ez nyilvánvalóan indokolhatja azt, hogy törekvés sem történik a tárgyalások szélesítésére, nyitásra más pártok, politikusok felé. Beleértve az elzárkózást a jobboldal racionális elemeinek megszólításától is. Már a kísérlet szintjén is.

S természetesen indokolja azt is, hogy nem a megvalósítandó feladatokhoz, az említett programhoz keresik a megfelelő embert, hanem mintha fordítva ülnének az éjjelin. Eközben, ha tényleg a legfontosabbnak a vezér kiválasztását tekinti az ellenzék, akkor kár fáradniuk. Vezérelvű kormányunk már van.

Andrew_s

19 megjegyzés:

  1. Bájos, amikor valaki ennyire hisz abban, amit (javarészt) a fidesz manipulálta sajtó ért el rajta.
    1. a tárgyalások a megadott időkeretbeni eredményekkel folynak.
    2. Akinek más ábrándjai voltak, annak ízelítőt adott a két markáns résztvevő arról, miképpen is folynak demokratikus nyíltsággal az érdekütköztetések, aminek a végén összecsiszolódottan, összefogásra KÉPESEN állhatnak a mögöttük állók elvárásai elé. (Mit kell erről tudni? Egy struktúrájában erős és lábát megvetett mszp, minél jobb kondíciókat akar magának kivívni egy e téren gyenge kezdeményekkel rendelkező E2014-el közös kormányzáshoz, annak a figurának a vezetésével, akit a civil tömegek hívtak vissza az aktív politizálásra). Egyik sem feküdhet le a másiknak.
    3. Lehetne releváns a türelmetlenség, de Magyarországon ilyen összefogás demokratikus alapokon még nem volt. Körültekintően kell e téren eljárni, ami evidens módon időigényes. Ebbe -akár mekkora fájdalmat is jelent egyeseknek- nem férnek bele ad hoc reagálások.
    4. Kormányprogram? ??? Tessék már megmondani kié kell. Mert ha a demokratikus ellenzéké, akkor arra szükségszerűen várni kell.
    5. Már mindennek az elején látható volt. Itt csak hosszú egyeztetésre, és utána rövid kampányra van lehetőség. Mind időben, mind anyagiakban. Avagy kinek kerülte el a fülét ama előre jelzés, hogy csak szeptemberre lesz meg a megállapodás az mszp-vel?
    6. Keresetlen szavak, üzengetések.
    Mondja már meg valaki, hogy ezek valójában mit közvetítenek azon kívül, hogy demokratikus és komoly egyeztetések folynak a két csoportosulás képviselői között? Tud valaki valamit arról, hogy miképpen feküdt össze a fidesszel annak idején az mdf, most pedig az kdnp? Senki nem tudott róla semmit. Eltakarták ezeket a párbajokat. ...és? Jobb lett nekünk?

    Akkor most mi van? Tessék már helyén kezelni a dolgokat, és ne essen bele senki a türelmetlenül sokat markolásba, mert annak már a szólás is rögtön kö9zli a kimenetelét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bájos amikor valaki azt hiszi, hogy az általa hittek az egyedül létezők. Annyira, hogy meg sem próbál elgondolkodni máson :-)
      Naszóval:
      "1. a tárgyalások a megadott időkeretbeni eredményekkel folynak."
      Azaz a tárgyaló felek adtak maguknak valami napirendet, amit megszavaztak, és amihez maguk tartják magukat. A napi események nem számítanak, és a politikai egyéb résztvevői, tényezői sem.
      "2. Akinek más ábrándjai voltak, annak ízelítőt adott a két markáns résztvevő arról, miképpen is folynak demokratikus nyíltsággal az érdekütköztetések, aminek a végén összecsiszolódottan, összefogásra KÉPESEN állhatnak a mögöttük állók elvárásai elé. "
      A tárgyalások titkos napirend alapján folytak először. Szó nincs összecsiszolódásról. Csak egymással zajló összefogás képzetét keltik. "Markáns...." Kinek a pap, kinek a lánya. De az ízelítő igaz. Azt adtak.
      "3. Lehetne releváns a türelmetlenség, de Magyarországon ilyen összefogás demokratikus alapokon még nem volt. Körültekintően kell e téren eljárni, ami evidens módon időigényes. "
      Eufémisztikus megfogalmazása annak, hogy "nem tudjuk mit kéne csinálni, de addig is toprgunk a heveny munka látszatát keltve"
      "4. Kormányprogram? ??? Tessék már megmondani kié kell."
      Ki beszélt kormányprogramról? A szövegben ez van "Világos, mindenki számára elfogadható, közös platformról támogatható politikai és gazdasági program; " A hozzászólásból is világos, hogy _elod merleg_ olvtárs sem tud ilyenről. Nem szívesen, de tudomásul veszem.
      "5. Már mindennek az elején látható volt. Itt csak hosszú egyeztetésre, és utána rövid kampányra van lehetőség. Mind időben, mind anyagiakban. Avagy kinek kerülte el a fülét ama előre jelzés, hogy csak szeptemberre lesz meg a megállapodás az mszp-vel?"
      Olyan hosszú egyeztetésre, hogy csak na. Másra sem. Csak egyeztetésre. Arról, hogy mit kéne egyeztetni legközelebb. Alkalmasint semmi választ nem ad arra, hogy miért is csak két elitista partnerben kellene gondolkodni? Ja, hogy azt talán ők sem tudják? No, ez a nagyobbik baj.

      "Tud valaki valamit arról, hogy miképpen feküdt össze a fidesszel annak idején az mdf, most pedig az kdnp? Senki nem tudott róla semmit. "
      Kit érdekel ma már. Elmútnyócévezés helyetti pótszólam? Na és. Nem is érdekel ma már. Amellett a jelenlegi hibákat nem menti a relativizálás. Ha ezt nem tetszik tudni megérteni, az nagy baj. Amellett az elmondottak pont azt erősítik meg, amiről többek között a szöveg is szól. Egy elitista, felülről okoskodó ellenzéki egyezetetősdi zajlik.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Már-már elkezdtem megválaszolni a semmit.
      Csak menet közben döbbentem rá, hogy replikázómnál látványosabb kognitív disszonanciát, ritkán mutat valaki ekkora önhittel, mint itt. Igaz Simay elvtárs?
      (...mert a látszat szerint e téren is hiába telt el egyesek fölött az idő)

      Nos!
      Egyrészről abszurd véleményezést láthatunk tőle (benne -mint botcsinálta önjelölt bíra- koholt ítélkezéssel), más részről önigazoló költeményeket.

      Valami konkrétum? ...ami némileg megtámogatná szavait...? Olyat nem találni.
      Akkor mire válaszoljak?. Ad hoc, hangulat keltette véleménye mindenkinek van.
      Kicsit több kellene. ...mert az ilyen fidesz szintű nívóról elvtársazva, minden és mindenki elitista. Nem? Legalábbis a festett komcsiknál. ;-)

      Törlés
    4. "mert az ilyen fidesz szintű nívóról elvtársazva"
      Ez gondolom az önismereti rész lehetett, mivel az elvtárs szó is _elod merleg_ olvtársnál fordult elő.

      Az eredeti írásban ez szerepelt "Világos, mindenki számára elfogadható, közös platformról támogatható politikai és gazdasági program; "
      Nos ez tovább sincs sehol. Tehát ez is az önismereti rész része lehet a komentelőtől "Valami konkrétum? ...ami némileg megtámogatná szavait...? Olyat nem találni."
      Mert konkrétumot tényleg nem találni.

      Törlés
  2. Az, hogy mindent rosszul gondolsz, az nem újság. Az internetes olvtárs használata a kontextusodban elvtárs. A többi csak önigazolás részedről.

    Az eredeti írásból vicsorgatva és konokul bemásolt idézet értelmetlen. Kvázi Schrödinger macskája. ...mert ugye mikor tudnak egyfélét beszélni? Mindenki önállóan, vagy együtt, Kormányprogramként? Ezer pardon, hogy értelmet adtam egy értelmetlenségnek. :-D ...de azéé te nyugodtan ragaszkodjál hozzá!
    ...és igen! valóban sehol a témában konkrétum, de még a vitában sem. Hacsak a botor személyeskedésed annak nem vesszük. ;-)
    Más okosságod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aham értem. Tehát, ha fogalmad nincs, hol az a széles platformról megvitatott alulról építkező program, akkor az személyeskedés. Ha használsz egy szót, de aztán kiderül, hogy ostobaság volt, mert félreolvastál valamit, az személyeskedés.
      Igen, akkor valóban személyeskedés a dolog. Személy szerint ellene válaszolnod valamire, de nem tudsz. De azért bele akarsz kötni valamibe, amihez láthatóan nem siekrült felnőni.
      Kár. Pedig először azt hittem valami értelmesebb troll vetődött ide.
      Legközelebb akkor folytasd, ha a programra sikerül linket is bemáűsolnod. Lehetőleg vaamennyi demokratikusnak tekinthető ellenzék aláírásával. Bajnai és Mesterházy ehhez kevés.

      Törlés
    2. Semmit nem értesz trollozó troll. Arról sem ami a valóságban megtörtént, helyette újólag költött elméletet mantrázol. Természetesen némi korrekcióval. Úgy látszik utána néztél, hogy az egyes szereplőknek már a neten is megtalálhatók a programjaik. Alulról táplálkozva. Tudod mi az hogy problématérkép? Önhittségben tocsogó tudatlanságodban pont az látszik. :-DDD
      Aztán aranyos vagy ahogyan a kormányprogram értelmezést miképpen vetkőztetted le, holmi közösen előadott program hiányolásaként. Kurvára logikus. :-D.
      Figyu!
      Ne te adj másoknak ultimátumot te szerencsétlen! Előbb pótold a felfogásbéli hiányosságaidat, és a becsületességre vonatkozó tévelygéseidet. ...és ha már vakerálsz, akkor ne olyan ék bonyolultan, mint a közös program hiányolása esetében. Utoljára ismételve: Amit az egyes külön álló, és külön érdekeltségű szervezetek, egyes cél/célok érdekében identitásuk érzékeny részét feladják, a közöttük való megállapodás, az későbbi cselekvésük meghatározó programja. Ezen változtatni csak az együttműködés felrúgásának árán lehet. Országos politikai szinten, (az előbbiek miatt) ezt a programot kormányprogramnak KELL tekinteni, különben értelmét veszítik az előzetes egyeztetések. A pártok programjai megtalálhatók a NET-en. Nem fogok neked erről sem semmilyen linket adni. Ha nem tudod, hogyan és hol keress, tanuld meg. ...és az sem ártana, ha felkészülnél, és nem szájkaratéval, a magyar nyelvet megerőszakolva, értetlenkedve állnál le vitatkozni! ...mint mostanság is. ...de azért reklámnak nagyon jó. Remélem ekkora felfogó kapacitással fidesznyik szekértoló vagy.
      Pusszantalak! ;-)

      Törlés
    3. elod merleg,

      Ha valamit nem értesz, ne kilométeres sorokkal, illetve decibellel pótold.
      Ha valamit félreértesz, azt ne személyeskedéssel pótold.
      Ha nem érted, hogy mi a különbség az egyedi pártprogramok, és a széles platformról támogatható közös metszet között, akkor így jártál.

      Viszont, ha itt személyeskedni akarsz, akkor kiteszlek, és akkor is így jártál.

      Törlés
    4. Az is bájos, ahogyan a saját tulajdonságaidat maszatolod széjjel. ;-DDD
      Bocs az értetlenkedésedet követő szájbarágásokért! Már azt is eredménynek tartom tőled, hogy legalább a dolgok élét már felfogtad. Aztán még egyszer a figyelmedbe ajánlanék valamit. Önkontroll, önkritika. ...mert hogy én itt utóbb törtem a magyart, az sajnálatos eredménye az egyéb egyidejű elfoglaltságaimnak. ...de hogy te az elejétől nem vagy képes érteni a szót, és inkább konokul és hosszan mellébeszélsz miatta, az azért már égő.
      ...és ha nem értesz, tudsz valamit, akkor kérdezz! ;-) Közösen mindig könnyebb eredményre jutni. Nem?

      Vehetnéd a példát!
      Konkrétumokkal bíráltan a fentebb szólót, erre te személyeskedéssel fűszerezett replikázással adóztál. Ahogy kifogásoltam a konkrétumokat, te a személyeskedést tetted konkrétummá, és mint aki nem ismeri a magyar szót, erőszakolod a nyelvet önigazolási céllal. (Ale párt-, és egymással szövetséges pártok programja, amit a programjuk súlyából adódóan, kormány, előtte időszakban választási kampányprogramnak tudandó be. Erre te?)

      Tudod mit? Mivel semmit nem tudtál felmutatni. Napok óta meddő a produktumod, és szemtelen, ezért hagyom, hogy eme állapotokat, és az azzal kapcsolatos értékrendtorzódat láthassa itt más is. Példával is hiába jártam előtted, próbáltam megmutatni, hogy személyeskedni nem nehéz (31-i kommentem). Szerinted mit sikerült tanulnod belőle? Ami látszik? :-DDD Na ezért hagylak itt a továbbiakban a saját levedben.
      ...mert aki a magyar nyelvet olyan gátlástalanul képes megerőszakolni, ahogyan itt te művelted, az más gazemberségekre is képes. Ebben a minőségedben pedig inkább maradj magad!

      Törlés
    5. "..mert aki a magyar nyelvet olyan gátlástalanul képes megerőszakolni, ahogyan itt te művelted, az más gazemberségekre is képes."
      Ezt hívják azt hiszem tüköreffektusnak. Rám nézel, de a magad képét vázolod.
      További jó gyötrődést másutt....

      Törlés
    6. Tükörhatás? Nálam? ...de nem fordítva. Ugye? ...mert nem is az látszik :-DDD
      Gyötrődés?
      Valaki törölte az előző kommentemet. Szerinted ki gyötrődött itt amiatt? ;-)

      Nnna? Mennyiszer fogod még törölni (valaki)? Szerinted ezzel mit igazolsz, ha a produktumod TÉNYEINEK összefoglalóját sem vagy képes elviselni?
      Mondok mást!
      Amennyiben ezt még egyszer törlöd, a Facebookon találkozhatsz majd meg mindent az itteni összes képpel és betűvel. Ott nem tudod a kritikát eltüntetni! ;-)
      Így innen akár le is tilthatsz. Majd máshol segítek megmutatni a valódi oldalaidat.
      UI: Johari Nohari ablakok... ;-)

      Törlés
    7. Szerinted, ha valaki ilyen erőszakosan akar kioktatni egy blogon valakit, miközben szerinte hülyeség, akkor az mit jelent?
      Neked ki teszi kötelezővé, hogy ide kommentelj?
      Különösen egy olyan profilból, ami még önmagát sem vállalja.
      Sajnállak.

      Törlés
    8. Ez a hazudozás nagyon fontos neked, hogy az erre adott választ is jobbnak láttad kitörölni.
      Vissza másoljam? :-D
      Sem akkor, sem most nem tud jó fényt vetni rád.

      Törlés
  3. Bocsi!
    Ezúttal a szokottnál is kevesebb időm volt rád. ...de azért remélem elboldogulsz. ;-)

    VálaszTörlés
  4. miért nem csinálsz az ilyen gyökerek ellen tahótlanítót,amilyen Fábius-nál van a Varánuszon?Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blogger ennyiben rosszabb a blog.hu -nál. Vagy csak nem jöttem rá, hogy miként lehetne.

      Törlés
    2. Gyere el a tükör elöl tudatlan fröcsögő!

      Törlés
  5. A szemtelenkedést nem én kezdtem. Mindössze a nexusodban kaptad a válaszaim. A fokozást is. Így aztán felhívom behízelgő de tudatlan haverod, hogy mielőtt butaságának megfelelő rosszindulatával tanácsokat osztogatna, előtte olvassa már el, hogy miről beszél! ...vagy ha sikerült elolvasnia, akkor tegyen valamit a diszlexiája ellen. ...de ha még ez is rendben volna, akkor az értékrendzavarait kellene leküzdenie, mert személyiség és viselkedés zavarokhoz vezetnek.
    Egyébként, elég jól viseled az offolást. ...persze ezt is te kezdted. Igaz? Már csak úgy tükörileg is.

    VálaszTörlés