2014. február 1., szombat

Lázá(r)lom a kampányban

Helyes, helyes! Csinosak és szépek.
Forrás: Propeller
Lázár János, immár Miniszterelnökséget vezető államtitkárként, és Orbán Viktor informális utódaként látogatta meg feltörésének színhelyét.  Hódmezővásárhelyre látogatott, ahol a település egykori erős emberének természetesen lehetőséget biztosítottak a szereplésre. Lázár János, mert érzi a kampány szeleit, élt is a rendkívül előnyösnek ígérkező üzenet-lehetőségekkel.

Az egyik fellépése az a sajtótájékoztató volt, melyet Almási István, a Fidesz-KDNP kegyelméből megválasztott jelenlegi polgármester tartott. Abból az alkalomból, hogy a Jövő bajnokai elnevezésű úszóprogram első negyedévének lezárásaként, Hódmezővásárhelyen, régiós versenyt szerveztek. S ezt versenyt megelőzően nyilatkozott ki a kormánypolitika a sajtónak. Itt a jelenlegi pót-Orbán megszólaltatását az is indokolhatta, hogy az helyszínül szolgáló uszoda építésének kezdetén még ő volt a polgármester. Ráadásul, önmagában aligha lehetne kivetni valót találni abban, hogy az ifjúság testének pallérozására új létesítmények épülnek. Még csak nem is stadion. Csak uszoda. S még azt sem lehetne szemére vetni egy politikusnak, hogy az emberpalánták tanuljanak csak meg úszni. Ha ettől csak kevesebben fulladnak meg később, strandolás közben, már megérte.

Az eseményről szóló tudósítás igazi aranyköpése tulajdonképpen nem is az említett célkitűzések ecsetelésére vonatkozó mondatok között lelhető fel. Sokkal inkább ez számíthat annak: „a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke megköszönve Lázár Jánosnak az elmúlt évi közreműködést, hangsúlyozta: az általa irányított csapat végezte azt a háttérmunkát, amely megalapozta az Orbán Viktor vezette 2021-es vb-pályázati csapat barcelonai diadalát”. Hangulatát tekintve ez a mondat akár az 1960-as években is elhangozhatott volna. Esetleg az azt követő évtizedben. Legfeljebb más nevekkel. Bár, egy Lázár akkortájt is szerepelhetett volna a mondatban. Igaz, más szövegösszefüggésben. A tartalmi értelmetlenséget már nem is említem. Az persze csak az egyik oldala ennek az éremnek, hogy Gyárfás Tamás célszerűnek tartotta lepucolni az évtizedes porréteget a rég kicsiszolt szöveg-panelekről. Az legalább ilyen jellemző, hogy az eseményről beszámoló kormánypárt-honlap ki nem hagyta volna a vezérnek szóló, puha rózsaszín szájizommal gyakorolt kedveskedést.

De Lázár János nem is ezen a sajtóeseményen villant igazán nagyot. Ha már arra járt, akkor megjelent Németh László Gimnázium, Általános Iskola uniós támogatással kialakított Gyulai József természettudományos műhelyének átadó ünnepségén is. Világos üzenetet küldve, hogy mindaddig osztja az unióellenes véleményket, amíg nem az unió pénzéről van szó. Mert az uniós pénzekből megvalósult beruházáson fényképezkedni, és játszani az észlényt az egészen más. Arra természetesen azonnal kapható a politikus. Mindjárt le is szögezve az ifjúságnak, hogy válasszák a műszaki és természettudományos képzéseket. Amihez rögtön azt is hozzátehetjük, hogy szinte azonnal kezdjenek bele a nagyon magas szintű nyelvtanulásba. Leginkább az írott és beszélt nyelvek területén. Annak ellenére, hogy a feltörekvő kaparnok a példája alapján, a nyelvcsapástechnika elsajátítása is fontos lehet. Azonban Lázár Jánosból egy is elég. Valamint az egyéb kormányzati pozíciók száma is véges. Alkalmasint erről is üzenhet a kormányzatnak a természettudományos képzést sürgető, és ezzel a saját jövőbeni konkurenciájukat ritkító, programja. Miközben egyébként magam is azt hiszem, hogy nemzetközileg konvertálhatóbb, és sokkal érdekesebb is a természet világával foglalkozó megannyi tudományterület.

A lázári lázálmokkal inkább azon a ponton lehetne vitába szállni, hogy szerinte gimnáziumba csak olyan gyerek menjen, aki egyetemen akar továbbtanulni, mert ehhez kvalitás, képesség, elszántság kell. Nem azért vitatható mindez, mert a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak normális körülmények között nem sok köze lehetne az oktatási szakpolitikához. Sokkal inkább, mert egy jól működő szakképzési rendszerben az egyes szakmák profi elsajátításához, ugyanúgy kell tehetség, és elszánás. No meg az sem baj, ha az adott szakmához szükséges képességekkel ugyancsak rendelkezik a tanonc. Nem feledve azt sem, hogy normális körülmények között arra is szükség van, aki egy lakóházat meg tud tervezni, és arra is, aki azt hatékonyan, és az igazi profizmus szintjén meg is tudja építeni. Az csak mutyisztánban működik, hogy bárki, aki elég kedves a megbízó keblének, megtervezhet valamit, és ugyancsak bárki kivitelezhető lehet, ha elég közeli ismerős. A pénz meg nem számít. Mármint a közös pénz nem számít.

Természetesen kiindulhatunk a gimnázium szó eredetéből is az értelmezés tekervényes útján. Annak ellenére, hogy ez Lázár János estében esetleg csak a tudatalatti megnyilatkozása, a genetikai emlékezet manifesztátuma lehetne. Általános megszólalásaiból ugyanis nem az ógörög kultúrkör ismerete szokott kiviláglani. A gimnázium a csupaszon végzett testgyakorlás helye volt eredetileg. Annyira, hogy a név is erre utal. Ami kicsit közelebb áll az uszodaavatás világához, mint a magasabb tudományokhoz. Miközben utalhat arra is, hogy az, aki valóban az egyetemet szeretné gyermekével megcéloztatni, az odavezető úton ingre-gatyára vetkezhet. Miközben a gatyája is rámehet erre a projektre. De legalább megalapíthatja a hagyományőrző gymnasium-mozgalmat. Amihez felkérheti Lázár Jánost fővédnöknek. S addig is gyakorolhatja a szép, veretes köszönő-mondatokat.

Andrew_s


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése