2014. február 8., szombat

Bohóc-szerepek a CÖF-plakáton

Bohóc 1.0
Bajnai Gordonra Hatvanban egy bohóc támadt rá. Ennek kapcsán emelte ki a közlemény, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által finanszírozott plakát bohócfigurája az ehhez hasonló ellenzék-ellenző fellépéseket inspirálja. Amennyiben ez igaz, akkor ezt azt jelenti, hogy sokak számára a bohóc a plakát mellékszereplőjéből főszereplővé lép elő. Ami különben eddig is így volt, csak láthatóan nem igazán keltett eddig feltűnést.

Az, hogy a a konkrét esetben az Együtt-PM rendezvényére érkezőket inzultálta a bohóc, az akár az azt alakító pszichikumát is jellemezhette. Éppen úgy, mint a legendás „füttyös” újságbotja. Az pedig, hogy rá akart ugrani a volt miniszterelnökre az tényleg inkább nevetséges, és bosszantó. A szivárványos bohócruha alapján akár valami egészen más eredménye is lehet. De ezek a kérdések legyenek a biztonsági emberek, illetve a bohóc, és orvosainak, családjának a problémája. Térjünk vissza arra a plakátra, ami az internetes mém-gyártókon kívül ezek szerint a CÖF bohócképzőt és az abban eredményes vizsgát tett menetelőket is megihlette. Mint alighanem ismert, az olykor iskolákban is feltűnt plakáton az ellenzék képviselői vannak egy felirattal: „Nem érdemelnek több esélyt”. Az első e tárgyban megjelent plakátok hátterében, Mesterházy Attila, és Gyurcsány Ferenc között az ominózus bohóccal. Azzal a bohóccal, akiről a CÖF képviselője első körben nem árulta el, hogy mi a szerepe. Vagy fogalma sem volt, vagy utólag jöttek rá, hogy félrehordott a plakáttervező szeme, és még irgalmatlan öngól is lehet a bohóc szerepeltetése. Annak ellenére, hogy Csizmadia László később mégis előállt valami nyakatekert és nyilvánvalóan verítékszagú magyarázattal.

A „fogalma sem volt” kategóriában túl sok értelmet nem is kell keresni. Ebben az esetben a CÖF szóvivője pusztán annyi ismeretet árult el a CÖF plakátjával kapcsolatban, mint az energetikai államtitkár Pakssal kapcsolatban. Találtak egy jól mutató mellékszereplő-ötletet, és odarakták. Utólag pedig még a CÖF Fidesz-közeli, és így alapvetően kormánypénzektől sem biztos távolságban levő plakátkészítőinek is drága mulatság lett volna újra nekifutni egy bohócmentesített változatnak. A bohóc maradt, és a CÖF döntéshozóinak esetleges felkészültségétől, összefüggéslátó képességétől függetlenül vált esetleg önálló jelentéshordozóvá. Akár olyan célzásokat is hordozva, amiről a plakát tervezésekor az azt jóváhagyók elmondhatták volna, hogy „gondolta a fene”. De most már késő. Miközben az sem zárható ki, hogy a CÖF szóvivőjétől függetlenül, a plakátot tervező próbált meg kiüzenni az alakok mögül.

Bohóc 2.0
Fotó: Tuba Zoltán / Origó
Az egyik átvitt értelme lehetett például a bohóc szerepeltetésének a megemlékezés az egykori bohócforradalomról. Arról, amikor a számukra kedvezőtlen döntés ellen, 2011-ben tüntető rendvédelmiseket Orbán Viktor lebohócozta. Azzal a zsigeri ostobaságról árulkodó kiszólással, hogy az őt a tüntetőkhöz, a Kossuth térre kihívó üzenetre azt válaszolta: majd kiküldi a bohócügyi államtitkárát. Azt, hogy utána milyen bátran vállalta a következményeket, jól mutatta a választüntetéskor elrendelt mozgósítás. Jelezve az Árok Kornél és Kónya Péter nevével fémjelzett tüntetés következtében a rendvédelmi dolgozókkal szemben megélt kormányfői pánikot. A plakáton tehát a bohóc akár Kónya Péterre is utalhatna. Ami, a volt miniszterelnök elleni hatvani bohócugrás tanúsága szerint, néhányak, a bohóc, vagy az őt felbérelők számára valóban megérkező üzenet lehetett. Még akkor is, ha egy ilyen üzenet szempontjából a plakáttervező eredetileg félrenyúlt. Vagy csak szimplán gyáva volt egy nyílt utalással élni. Bár születtek olyan plakát-mutációk, melyeken a bohóc már valóban Bajnaihoz közel álló helyzetben van. Ellenben ebben az esetben az esély megvonása a „bohócra”, a rendvédelmis dolgozókra is vonatkozhat. Mely rendvédelmi szerepre a CÖF-nek nyilván van „saját” jelöltje. Akár a Vona Gábor fürdőszobájából kibújt gárda szerepében.

Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a bohóc, az udvari bolond sokszor került abba a szerepbe, amikor az „úr hangja” szerep hárult rá. Vele üzentek olykor az uralkodónak, de nem egy esetben a bohóc gazdája is vele mondatta ki azokat a kritikákat, mondatokat, amelyek kimondása számára kínos lett volna. Ha ebből a szempontból próbálnánk megközelíteni a bohóc szerepét, akkor szembetűnő, hogy a CÖF plakátja alapvetően azokat a magvas gondolatokat foglalja össze, és tükrözi vissza, amelyek kidolgozásával a Fidesz szóvivői birkózgatnak már egy ideje. A békemenetesek mozgósításában is szerepet kapó szervezet tehát tulajdonképpen a kormánypárt megfogalmazta elvárásnak felel meg a plakáttal, melyen a narrátor szerepe jutott így a bohócnak. Annak a bohócnak, mely így a CÖF számára a Fidesz udvari bolondjának szerepét jelképezi. Mely üzenet alkalmasint öngól is lehet a plakátozó szervezet számára. Még akkor is, ha a személyi kapcsolatok ismert halmaza alapján, sokan látták eddig is a békemenetelő szervezetet Orbán Viktor marionett-hadosztályaként.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése