2014. február 7., péntek

Paks margójára

Paks kapcsán sikerült elérni, hogy egy alapvetően szakmai kérdést politikai síkra tereljenek. S ebben a kormányzatnak akkor is hatalmas a szerepe, ha előbb utóbb sikerül majd az ellenzékre testálni a felelősséget. Ahogy az Ócsai fiaskóért is sikerült az ellenzékben megtalálni a bűnöst. Csak a paksi beruházás nagyságrenddel kerül többe és sokkal veszélyesebb. Ezért is álságos a Fidesz titokpolitikája.

Az, hogy alapvetően egy végtelenül manipulatív légkört sikerült teremteni. Gyakorlatilag hittételekké konvertálva a sugárzó, és pártfüggetlenül veszélyes anyagok sorsának kérdését. Azt, hogy vajon mi lesz az atomhulladék sorsa? Hosszú távon. Amire rossz válasz az, hogy a most üzemelő paksi blokkokról az akkori kormányzat szintén az emberek feje döntött. Ez ugyanis nem relativizálja az Orbán-kormány, és az Országgyűlés felelősségét, hanem fokozottabbá teszi. Amikor kormánypárti és jobbikos a parlamenti döntéssel ragaszkodtak a hitelvi, és titkosított hatástanulmányokon alapuló döntéshez, akkor önmagukról állították ki a diktatórikus döntési rendszerre vonatkozó bizonyítványukat. Gyakorlatilag a Moszkvában atom-mutyizó Orbán Viktort diktátorrá avatták ezzel a döntéssel. Függetlenül attól, hogy milyen ragtapasszal takargatják a király pucérságát. Egy, az embereknek felelősséggel tartozó kormány nem csak a további beruházások hatástanulmányát tette volna bárki számára elérhetővé, hanem a már működő blokkok atomsalakjának jövőjére vonatkozó ismereteket is közzé tette volna.

Nem milliókért levelezve a választókkal, de akár az interneten, akár az Alaptörvény agyonfaragott gránit-asztalainál bárki által elolvasható formában. S igen, alighanem sokan nem értenék az abban leírtakat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberiesség könyvének apróbetűs záradékaként is alig becsülhető Wittner Máriának lenne igaza. Aki a képviselőkről készült videón kertelés nélkül lehülyézi az embereket, és kifejti, hogy nem rájuk tartozik a döntés. Mert nem értenek hozzá. Mert ugyan ő sem ért hozzá, de neki barátai vannak. Gondolom csupa magasan képzett atomfizikus, aki telepatikus kapcsolatban van a képviselőnővel a döntés pillanatában. S remélhetőleg olyanok, akik különbséget képesek tenni a kerti grill és az atommáglya között. Mert ugyanezt a képességet a gyűlölet képviselőasszonyából nem nézem ki. Ha ugyanis nem telepatikus képességű atomfizikusok a barátai, akkor még arra is gondolhatnánk, hogy a barátok emlegetése inkább fenyegető célzásként történt. Azonban bármilyen izomtartalékkal rendelkeznek Wittner Mária „barátai”, és bármilyen gorilla-egység vigyázza a képviselőket az a szakértelmen nem változtat. A hozzá nem értés általános lehet a parlamenti patkóban. A kormányzatét pedig jellemzi a fúziós napelemekkel házaló államtitkár.

Hitelvi alapon elfogadva Orbán Viktornak és talpnyalóinak, hogy ennél jobb üzlet nem köttetett a Nap alatt. A miniszterelnök ugyanis belebonyolódott egy olyan fejtegetésbe ebben az ügyben, hogy mivel ő egy sóher ember, ezért csak jó üzletet köthet. Bár, az eredeti megállapítás-halmaz úgy szólt, hogy azért köthet csak jó üzletet, mert ő az ország pénzével bánik fukarul. Ami alighanem fenntartásokkal kezelendő a megannyi eltapsolt százmilliárd figyelembe vételével. Noha alighanem tényleg képes fukarul bánni a köz pénzével. Csak előbb megvédi. S hol másutt lehetne legjobban megvédeni, mint az ismerősök és hűbéresek számláin. De, mint arra Gyurcsány Ferenc célzott, a politikusi fizetését is igen hatékonyan képes beosztani.

A Demokratikus Koalíció vezetője a Facebook-on tette közzé azt az üzenetet, ami szorgalmazná a miniszterelnök vagyonelszámolását. Egy szóval sem állítva, hogy ez bármiben csökkentené Simon Gábor esetleges bűneit. Ám kétségtelenül kiegészítené a képet. Jelentősen növelve a Fidesz-részéről induló elszámoltatási támadások megalapozottságát is. Most éppen az MSZP irányába. Miközben az eddigi herce-hurcákkal tulajdonképpen Gyurcsány Ferencet segítették. Annyit támadták a kormányzat részéről, hogy egy-egy újabb kirohanásra a többség már csak legyint. Miközben még a volt Fidesz-képviselőből lett főügyész szervezete sem tudott komoly fogást találni a DK elnökén. Aki, nem mellesleg, az új párt alapításával az MSZP-nél hagyhatta az összes cikis egzisztenciát is. Jelentősen csökkentve az ellene irányuló támadások hatáskeresztmetszetét. De ez messze vezetne Pakstól.

Amellyel kapcsolatban a politikát alighanem a további tiltakozások és ellennyilatkozatok fogják foglalkoztatni. Miközben az emberekre sokkal nagyobb hatással lesz rövid távon az hitel, aminek törlesztését évtizedekre rálőcsölik a lakosságra. Hosszú távon pedig az országban képződő sugárzó hulladék kezelésének kérdése érinthetne mindenkit. Akár a környező országokban is. Még akkor is, ha Martonyi szerint nem geopolitikai kérdés az atomenergetika.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése