2014. február 3., hétfő

Államtitkár a fúziós növényekért

Ekkora fúziós hasadásom van.
Fotó: Stiller Ákos / HVG
Az Index röpítette szét Jávor Benedek bejegyzését arról, hogy Kovács Pál energetikai államtitkárnak igen komoly problémái vannak a munkájához szükséges ismeretek birtoklásával. Olyasmit talált állítani ugyanis, hogy a napelemek is a Nap fúziós energiáját hasznosítják. Ami közvetve igaz, de azért vannak apróbb ördögök a részletekben. Ezt egy „Atomerőművek és Berendezések” szakon diplomázott szakembernek illene talán tudni. De talán még egy általános iskolát elvégzett, és ezzel  képesített hópiherajzolónak is.

Az ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a fúziós energia és a maghasadás között van némi különbség. Habár a II. világháború végén ledobott bombák hatásából tudjuk: tömeggyilkosságra mindkettő alkalmas. De aligha ez a mérce. Pakson pedig, az utolsó hírek szerint sem fúziós erőművet fognak építeni. Vagy esetleg ez a kiszólása az államtitkárnak azt takarná, hogy a kormány ezt akarná? Kísérleti telepként (plant) a Széles-féle energiacellákhoz? Az államtitkár valamit nagyon tudhat. Ha már napelemekhez nem ért. Azok ugyanis valójában természetesen nem napelemek a szó szoros értelmében, amennyiben nem csak napsütésben működnek. A fényképészek ősöreg fénymérői, vagy a zsebszámológépek fény-elemei szobában, és egy izzólámpa fényénél is hajlandóak voltak elektromos feszültséget generálni. Amiért azért felelőtlenség lenne azt állítani, hogy kis fúziós erőművek vannak becsavarva az asztali lámpa foglalatába.

Ugyanakkor érdemes talán kiemelni azt, ami bárki számára nyilvánvaló: a Nap igencsak messze van. Így az ott zajló fúziós energia fotonjai némileg energiát is vesztve érkeznek el hozzánk. Ezt az energiát, és nem a fúziós folyamatokat hasznosítjuk mi, gyarló földiek. S ezt, a Napban keletkezett fotonok energiáját, valóban hasznosítják a napelemek. Ha pedig a technológiai napelemekről szólunk, akkor emlékezzünk meg a biológiai naperőművekről is. Az említett fotonok energiája hasznosítódik a fotoszintetizáló növényekben is. Bele nekik! Márpedig azért nehéz lenne azt állítani, hogy magfúzió zajlik a növényekben. Annak ellenére, hogy a gyártelep angol megfelelőjét némi hibával lehetne növénynek fordítani, és a növények jelentős része maggal szaporodik. Mármint azok a bizonyos magvas növények. De a fényben reprezentált sugárzó energiát nem csak magvas, hanem a magvatlan növények is képesek hasznosítani.

Ellentétben az államtitkárral, aki az egykor talán megvolt tudását sehogy sem képes hasznosítani. Mondhatni, hogy a tudása igencsak magvatlan állapotban került elraktározásra. Annyira, hogy a valamikori, alsó-tagozatos környezet-ismeretórák egykori szintjét sem éri el. De a valamikori szovjet technológia hibatűrését dicséri az, hogy a paksi atomerőmű Kovács Pál felkészültségének ellenére, komoly üzemzavarok nélkül tudott üzemelni. Mert a jelenlegi államtitkár 1988-tól 2004-ig az atomerőműben dolgozott. S aligha az öltözőfolyosók takarítójaként. Így még az is lehet, hogy a Fidesz-frakció szándékosan engedte felszólalni az államtitkár urat. Ezzel is bizonyítandó a paksi beruházásban az orosz technológia előnyét. Kicsit rontja ugyan a képet, hogy szintén a szovjet iskolákban tanultak azok, akik Csernobilban levegőbe repítettek egy reaktor-blokkot.

Ez az utóbbi azonban még jelentheti azt, hogy Jávor Benedek alapvető tévedésben van. Nem egy kabaréműsor, hanem tulajdonképpen egy putyini promóciós előadás részeként került bemutatásra a Moszkvai Energetikai Egyetemen Kovács Pál felszólalása. Javasolni lehetne persze, hogy mindezért pont annyi bért kapjon a Parlamentben, mint azok a közmunkások, akiket például a parlamenti könyvtárban alkalmaznak. De alighanem ezt a javaslatot hinné mókásnak az a miniszterelnök, aki a közrabszolgákkal kozmetikázott statisztikával veri az atompaktummal kibélelt mellkasát. Mert embereinek kimaradt az ELL (Early Life Learning), és ezért a többségnek marad az LLS (Long Life Sucking).

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése