2014. február 27., csütörtök

Kutász és zagyvilág

Magyarország innovációban és a kutatásokban valóban jól teljesített az elmúlt évszázadokban. Az, hogy ezt a jelenlegi kormány ki akarja esetleg sajátítani magának, az ezt az érdemet nem kisebbíti. Legfeljebb a próbálkozást teszi szánalmassá. Különösen az elmúlt évszázad történései, és annak mai magyar visszhangjai miatt.

Az ugyanis kétségtelen, hogy az amerikai "atomcsapat" nem véletlenül állt fel számos magyart is kooptálva. Nyilván a személyes tehetségük is okot adott erre, de származásuk is. Nem az, hogy magyarok voltak, hanem az, hogy menekülni kényszerültek a horthyzmus elől. Az elől a horthyzmus elől, amelynek újjáéledő jegyében például idegenrendészeti eljárássá fehérítik a zsidó-származásúak lemészárlását. S amely átminősítés ellen a jelen kormányzatnak egy hangja sincs. Sőt! Bevetik a Horthy Miklós hamvait hazahozató Antall-kormány egykori emberét is, hogy mossa már kicsit tisztára a történelmi főkukázó Szakály Sándort. Miközben zajlik természetesen a nagy szemforgatóparti. Azok a jobbikos agitátorok, akik a csikósostoros csendőrnosztalgia jegyében a kiválasztott magyarságról ugatnak, elfeledkeznek arról, hogy például a tudományos hírnévért sok olyan magyar tett sokat, akit az ő szellemi elődjeik űztek el. Nem feledve, hogy a szalon-antiszemitizmus szólamait többször szájára vevő miniszterelnök is pontosan ugyanezen demagóg ökörségekkel él. A közhely-pufogtatások szüneteiben.

A fenti kitérőre azért volt érdemes pár gondolatot szánni, mert Orbán Viktor, az árvízi jelenésére várva, és az őszödi beszéd felett is talán elmerengve, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) szólalt fel. Nem elmerengetőt, bár az elme helyének kutatása kapcsán. A Nemzeti Agykutatási Program együttműködési megállapodásának aláírási ünnepségén. Emlegetve olyasmit, hogy aznap éppen az agykutatásban látta meg a zászlóshajó árbocának a csúcsát. Amivel sajnos mindjárt ki is ütötte a hazai agykutatás valóban magas pozíciója alól az egyik támaszt. A politikától független elismerés lehetőségét. Mert a kormányfő eddigi szólam-útjának ez az egyik hordaléka. Aminek csak a közelébe engedik, ott vége a mértéktartó megítélésnek. Akkor is, ha annak különben helye lenne. Mert például a hazai agykutatásban hely lenne. De nem azért, mert a gátőrök polihisztor gyöngye azt üzente. Sokkal inkább azért, mert eddig távol tartotta magát tőle.

Miközben az idősebbek még emlékezhetnek Dr. Szentágothai Jánosra, és arra a munkára, amit a tudományos tevékenység mellett az agykutatás népszerűsítéséért tett a közel húsz éve elhunyt professzor. Mert a hazai agykutatásnak tényleg komoly múltja és jelene van. A jövőjét a napi politika odatévelygése veszélyeztetheti leginkább. No meg az, ha a legújabb értelmiségi exodus a fiatal szakemberek sorait, az utánpótlást tizedeli meg. Ez ellen pedig nem szólamokkal, és kivont Túrórudival lehet eredményesen felvenni a kesztyűt. Márpedig az olyan kijelentések, melyek alapján, Orbán Viktor szerint Európa az agykutatás évei elé néz, inkább a megszokott közhelyek sorait gyarapítja. Még akkor is, ha a részigazságok igazak. Mint az, hogy az általános orvoslás és a gyógyszeripar egyaránt profitálhat az idegrendszeri alapkutatásokból.

De ezt eddig sem vitatta senki. Ahogy azt sem, hogy a klinikai sebészet is komoly eredményeket mutathat fel. Még akkor is, ha a miniszterelnök által említett búcsúszavak: „jó utazást kívánok a koponyák körül” - kicsit másra utaltak eredetileg. Karinthy Frigyes műve alapvetően egy betegség megélésének, belső tüneteinek a leírása, és az író műtétjére sem hazánkban került sor. De ez a miniszterelnöki olvasatlanság legyen a legnagyobb probléma a hazai kutatás és egyetemi oktatás átpolitizálódásának közvetlen, illetve közvetett jelei közepette.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése