2014. február 4., kedd

Rezsiharc a társasház-államosításért

Németh Szilárd megmagyarázza
Forrás: Csepel.info
A miniszterelnök által meghirdetett szlogenháború jelenlegi fordulója a rezsiről szól. Ennek szünetében volt egy kis mizéria Simon Gáborral kapcsolatban, de azért a kormányzat mégis csak a vezér lemezéről énekelt. Amibe a minap kicsit fals hangok is vegyültek, de ezen elegánsan átsiklottak. Érthetően. Mert nagyon ciki, ha egy államtitkár nyilvánvalóan ostoba az általa ellátott poszthoz.

Az említett Simon-intermezzo, mint olvasható volt, arról szólt, hogy be nem vallott pénzek ausztriai bankszámlákon való landolására derült fény. Az MSZP azonnali hatállyal kirakta a szűrét az elnökhelyettese, és ez rendben is van. Rogán Antal felszólította az MSZP-t, hogy adjon tisztázó választ Simon Gábor vagyonosodásáról. Ez is rendben van talán. Talán, mert a kormánypárti képviselők kedvenc szófordulatával élve: tegyen feljelentést, ha valami nem tetszik. De különben tényleg illene tisztázni a kérdést. Ha ugyanis Simon Gábor az ellenzéki hatalmával visszaélve vagyonosodott, akkor tegyék hűvösre. Ahogy akkor is bűnhődjön, ha bármi más törvénytelenség róható fel neki. Rogán Antalnak nem is ezért kellene kicsit visszavenni az arcából, hanem egészen másért. Például azért, mert Simon Gábor, vagy bármely más ellenzéki politikus bármilyen galádsága nem teszi meg nem történtté a Fidesz képviselőinek, talpnyalóinak, és baráti körének egyik tettét sem. Akkor sem, ha a parlamenti erőfölénnyel sikerül ezek mögé jogszabályt is illeszteni. Akár törvényessé is téve Rogán Antal budapesti tanyafejlesztési mutyiját. Legfeljebb ők is mehetnek a levesbe az ellenzék törvénysértőivel együtt.

Rogán az említett tanyafejlesztésről, és megannyi más dologról nem beszélt. Szólt ellenben, ki tudja hányadszor, a rezsicsökkentésről. Aligha okozva ezzel meglepetést bárkinek is. Minthogy már a vízcsapból is a rezsicsökkentésről gagyogó csobogás kél útra. Amivel kapcsolatban persze ismét el lehetne ugatni, hogy a rezsi nem egészen az, amiről Orbán Viktor és csapata beszél, és a csökkentés fedezete a nemzetközi árváltozás, és nem a kormányzat jóindulata. Mely utóbbi egyrészt nincs, másrészt a semmiből a kormányzat sem tud költeni, illetve kieső bevételeket pótolni. Ahhoz, hogy az istenadta nép ennek ellenére a Fidesz gázmegváltó erejét elhiggye, ahhoz nem csak a Rogán által emlegetett határozott kormány kell, hanem határozottan hülye hallgatóság is. Olyan, aki beveszi a gazdasági perpetuum mobile-vel felérő demagógiát. Függetlenül a kormánypárti frakcióvezető személyi kultuszt idéző talpnyalásától, mai szerint „Orbán Viktoron kívül nincs más, aki ki mer állni és dönteni mer”.

Az, hogy a nemzeti gázóra-leolvasó is letette a maga bélását az ügyben, se nem oszt, se nem szoroz. Németh Szilárd közölte, hogy a gáz-, a villany-, és a távhő ára az uniós átlagra fog csökkenni. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy a béreket, például a túléléshez is alig elég közrabszolga-díjakat az uniós átlagra gondolnák emelni. Azonban a kormányzati kézivezérlés kiterjesztését minden esetre megüzente azzal, hogy egy „előterjesztésben meghatározzák a jegyzők társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletére vonatkozó feladatköreit is”. Ami nem a rezsicsökkentés szempontjából említésre méltó, hanem a sorok közti tartalom miatt. A társasházak ugyanis önálló jogi személyek, melyet a tulajdonosközösségek alkotnak. A bármikor testre szabható törvények keretein belül megvalósuló jegyzői felügyelet nem jelent mást, mint a társasházak önállóságának felszámolása irányába tett lépést. Gyakorlatilag elindítva a társasházak államosításának folyamatát. Ugyanis Németh Szilárd nem a közös képviselők tevékenységéről, hanem az önálló jogi entitásként működő társasházakról beszélt. De még a közös képviselők felügyelete sem jelentene mást, hiszen azok megválasztása és ellenőrzése ugyancsak a tulajdonosközösség dolga. Aligha lenne normálisan a kormányzati tevékenységek közé sorolható. Aligha véletlen tehát, hogy Németh Szilárd a rezsicsökkentéses saláta leveleibe csomagolta a kisebb feltűnés kedvéért. A társasházak közvetlen hatósági ellenőrzése talán a Németh Szilárd által meglebegtetett újabb, immár negyedik, rezsicsökkentő harci táskába lesz eldugva.

Amely újabb, és újabb csomagok fényében Pokorni Zoltán, az emberarcú pártbürokrata megszólalása is új értelmet nyerhet. Az MTI közleménye szerint a Keszthelyen elmondott körmondatgyűjteménye szerint a rezsicsökkentés a nemzeti önrendelkezés visszanyeréséről szól. Ami enyhén szólva is képzavar, mivel önmagában egy ilyen intézkedéscsomagnak aligha van köze a szuverenitáshoz. Legfeljebb ahhoz a kormányzati szuverenitáshoz, ami nagyjából azzal írható le, hogy: „Mi még ezt is meg merjük, és meg is bírjuk tenni! Bibibi!” Ami nem igazán a gazdasági átgondoltságon alapszik. Ellenben összecseng Rogán Antalnak az Orbánról tett megállapításával. Miközben Pokorni tagadja, hogy ezek az intézkedések a gazdagoknak kedveznének. Amivel kapcsolatban a Fidesz alelnöke azt mondta: „ez a kritika akkor lenne indokolt, ha a kormány a beszedett adókból osztogatna támogatásokat”, Holott gyakorlatilag pontosan ezt teszi. A be nem szedett adó, a „az adón kívüli juttatás” pontosan olyan, mintha az adóból osztana vissza.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése