2014. február 8., szombat

Jogi család-aktusokban is jobban teljesít az Emmi

Kép a Gattaca című filmből
Miközben Budapesten az antifasiszták ellen védték a rendőrök a II. világháború ártatlan áldozatait megcsúfoló szélsőséges menetet, az ország más pontjain is támadt a politika. Igaz, nem annyira az utcán, mint a fűtött sajtótájékoztatókon. Például Pécsen, ahol Soltész Miklós, a kormány párkapcsolatokért felelős államtitkára méltatta a saját nagyszerűségét is.

Formálisan a nagycsaládosok egyesületeinek a házasság világnapja alkalmából meghirdetett rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón szólalt fel a házasságkötések számának növekedéséről is szólva: Azért még emlékezhetünk arra, hogy Soltész kalandjainak sora a kerítésekkel nem itt kezdődött. Még csak nem is feltétlenül ott, ahol az államtitkár sejti az origót. A Soltész Miklós személyes szerepét tekintve emlékeztetünk arra az akciójára, ami gyakorlatilag a pártelvek párkapcsolatba ültetésének kezdeményezéséről szólt. Majd a gyakorlatban, pártaláló buliba öntve, szép nagy bukáshoz vezetett. Amikor is az államtitkár sietett megmagyarázni, hogy az ellenség keze tette be a lábát az általa kitalált rendezvényre. Miközben a diákhitelt is igyekezett a családi kapcsolatok kierőszakolására bevetni. Soltész számára tehát nem újdonság az emberek magánéletébe való belefecsegés demagógia-cellofánba csomagolása. A kormányzat igazi hálószoba-aktivistájának is tekinthető. Még akkor is, ha a jelenlegi szövegéből ki is lóg pár lóláb.

Az említett pécsi fellépésén például akkor, amikor a pártelvárásnak megfelelően időt és energiát nem kímélve szuszakolta be a rezsicsökkentés varázsszavát oda, ahol igen kevés szerepe lehet valójában. A házasságkötések számának növekedéséről szólva, a családok kiadásának csökkenését emlegette a sarkalló tényezők között. Ami annyiban biztos igaz, hogy a megtakarítás alapvetően fogyasztásarányos lehet. Lehetne, mert a családi kasszát számos egyéb tényező is nyomasztja az energiaköltségeken kívül. De az energiaköltségek nem annyira a házasságkötésekkel arányos, mint az adott szolgáltatás igénybevételével. Végső soron a nagyobb fogyasztóknak jelentenek fokozottabb könnyebbséget. Ez a nagyobb családok esetében is igaz lehet. Azonban még valószínűbb azoknál, akik ugyan sok gázt fogyasztanak, de eközben nem kell több élelmet, gyermekruhát vásárolni. Az egyes szolgáltatásokban csökkentett költség tehát nem feltétlenül a nagycsaládosoknak kedveznek jelentősebben.

Ugyanakkor az is világos, hogy még Soltész tézisét elfogadva is fordítva sikerült az éjjelire telepedni. Mármint akkor, ha Fidesz-KDNP alaptézisét, a roppantnagyonerkölcsös álszentséget tekintjük kiindulási pontnak. Ebben az esetben előbb jön a házasságkötés, és csak azt követi a gyermekeket szállító gólyák serege. Mert ugyan a valóságban természetesen a család léte független a papírtól, de Rétvári emlékezetes megszólalása óta tudjuk, hogy gyermek és gyermek nem egyenrangú a hatalom szemében. Soltész Miklós tehát vagy elfogadja a KDNP-s téziseket, és akkor a sorrendet bukta, vagy a valósághoz igazodik. De akkor szembe kerülhet a kormánypárt klerikális platformjával. Pedig lehetséges életútja a párkapcsolatnak, hogy előbb alakul meg a család, és csak aztán szereznek erről dokumentumot. Márpedig a kormányzat részéről se szeri se száma az olyan megnyilatkozásoknak, hogy valójában csak azt hajlandók elismerni családnak, ahol a felek beszerzik a szükséges bumágát erről. Lehetőleg egyházilag is lepecsételve.

Ez a kormányzati nyomásgyakorlás különben tényleg hathat. Abba az irányba, hogy a korábbi élettársak elvonulnak a hatósági aktusra. Ennek azonban semmi köze a családbarátsághoz. Tulajdonképpen éppen ellenkezőleg. A valós családok egy részének diszkriminálásához sokkal inkább. S az is nyilvánvaló, hogy amennyiben az együtt élők menekülni akarnak a diszkrimináció elől, akkor javítják a statisztikát. Nyilvánvalónak látszik, hogy amennyiben az események ebben az irányban haladnak, akkor szó nincs a családok számának tényleges növekedéséről. Alkalmasint akár családok valós számának csökkenése mellett is növekedhet a házasságkötések száma. Az egyik ugyanis az együtt élő közösségek számát, a másik egy hatósági aktusban részt vevőket számítja.

Így minden olyan intézkedés, kedvezmény, kormányzati gesztus. ami a családnak csak a hatósági aktuson átesett közösségeket ismeri el, egyfajta nyomásgyakorlásként hat. S éppen a korábbi kerítőpartik mérsékelt sikere jelezheti, hogy valójában csak erről van szó. Már csak azért is, mivel a fiatalok jelentős számban lépik át a határt. Az ő pártalálásukra az Emmi csak olyan hatással van, hogy még véletlenül sem itthon fog esetleg lezajlani. Egyébként talán nem véletlen, hogy a statisztikában nem az együttélések, hanem a jogi aktusok számával büszkélkedik az államtitkár.

Andrew_s

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése